Varo identiteettivarkautta

Identiteettivarkauden uhriksi voivat joutua sekä yksityishenkilöt että yritykset. Varastettua identiteettiä käytetään usein petosrikoksiin kuten hankintoihin, pikavippeihin ja yhteiskunnan tukien sekä etuisuuksien saamiseksi.

Rikolliset suosivat yrityksiä rikoksen tekovälineenä petosrikollisuuden lisäksi verorikollisuudessa. Yritykset joutuvat rikosten uhreiksi identiteettivarkauksissa esimerkiksi, kun rikolliset kaappaavat hyvämaineisen yrityksen identiteetin ja toimivat sen nimissä jonkin aikaa. Identiteettivarkaudella peitellään rikoksen todellista tekijää viranomaisilta muun muassa silloin, kun tehdään arvonlisäveropalautuksiin liittyviä petoksia tai haetaan perusteettomia ennakonpidätyksiä.

Perinteisiä kuluttajien ja yritysten huijauksia tehdään uusien, lyhyeen käyttöön tarkoitettujen yritysten ja rikolliseen käyttöön kaapattujen yritysten avulla.

Lue lisää identiteettivarkaudesta sekä yritysten ammattimaisesta hyväksikäytöstä ilmiöinä.

<div class="attention-block"> <ul> <li class="attention-block__content"><strong>Suojaa omat henkil&ouml;tietosi</strong> huolellisesti, erityisesti henkil&ouml;- ja pankkitunnukset. Viranomaiset tai pankit eiv&auml;t koskaan pyyd&auml; salasanaa tai tunnuksia s&auml;hk&ouml;postitse tai tekstiviestill&auml;, eiv&auml;tk&auml; my&ouml;sk&auml;&auml;n luotettavat verkko- tai sosiaalisen median palvelut.</li> <li class="attention-block__content"><strong>Suhtaudu ep&auml;ilev&auml;sti</strong> verkossa vastaan tuleviin tai puhelimitse esitettyihin <strong>tarjouksiin</strong>. Mik&auml;li jokin kuulostaa liian hyv&auml;lt&auml;, se ei todenn&auml;k&ouml;isesti ole totta.</li> <li class="attention-block__content"><strong>Ota yhteytt&auml; viranomaisiin, jos ep&auml;ilet rikosta.</strong> Mit&auml; aiemmin identiteettien v&auml;&auml;rink&auml;yt&ouml;ksiin pystyt&auml;&auml;n puuttumaan, sit&auml; todenn&auml;k&ouml;isemmin petoksen laajuus j&auml;&auml; pienemm&auml;ksi.</li> </ul> </div> <div class="attention-block"> <ul> <li class="attention-block__content"><strong>Tunnista riskit ja ennakoi.</strong> On olennaista pyrki&auml; mahdollisimman tehokkaasti est&auml;m&auml;&auml;n ennalta haitalliset tilanteet ja yritykselle aiheutuvat taloudelliset tappiot. T&auml;m&auml; tarkoittaa riskitilanteiden tunnistamista sek&auml; tarvittavien suojaustoimien toteuttamista. Tarkista s&auml;&auml;nn&ouml;llisesti, ovatko yrityksesi tiedot eri rekistereiss&auml; (mm. kaupparekisteri) oikeat ja muuttumattomat.</li> <li class="attention-block__content"><strong>Kouluta ja viesti&nbsp;henkil&ouml;st&ouml;lle.</strong>&nbsp;Henkil&ouml;st&ouml;lle suunnattu koulutus ja viestiminen vahingollisen tiedonhankinnan arkip&auml;iv&auml;isyydest&auml; lis&auml;&auml;v&auml;t henkil&ouml;st&ouml;n turvallisuustietoisuutta ja vaikeuttavat yritykseen kohdistuvaa tietojenkalastelua.</li> <li class="attention-block__content"><strong>Varaudu pahimpaan</strong> tilanteeseen, jossa vahinkoja on jo syntynyt. Se tarkoittaa tilanteen nopeaa selvitt&auml;mist&auml;, syntyvien vahinkojen minimoimista, nopeaa toipumista sek&auml; huolellista viestinn&auml;n suunnittelua.</li> </ul> </div> <p>Vero.fi:ss&auml; kerrotaan <a href="/link/7278f7bb8e18478489a4abc4706379b4.aspx">identiteettien v&auml;&auml;rink&auml;yt&ouml;sten torjunnasta [.fi]&rsaquo;</a>. Artikkelista l&ouml;yd&auml;t my&ouml;s nelj&auml; videota identiteettien v&auml;&auml;rink&auml;yt&ouml;n ennaltaehk&auml;isyst&auml; ja torjunnasta. "Follow the Identity" -videot on suunniteltu ja tehty pohjoismaisten verohallintojen yhteisty&ouml;verkoston Nordisk Agendan alaisessa ID Criminality -projektissa. Videot on tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi.</p> <p><a href="/link/f2969a64b37b439faade212056116321.aspx">Ohje yrityksille tietop&auml;&auml;oman turvaamiseksi (PDF, 1 Mt)</a></p>
Sivu on viimeksi päivitetty 2.1.2023