Perusteettomat ALV-palautukset muodostavat alle 5 % arvonlisäverovajeesta

Harmaan talouden selvitysyksikkö tutki perusteettomia arvonlisäveron palautuksia hakevia toimijoita erityisen profiloinnin avulla. Löydetyn riskiryhmän kautta voitiin arvioida palautuspetoksiin sisältyvän harmaan talouden aiheuttamaa arvonlisäverovajetta Suomessa.

Yrityksille suurempi rooli harmaan talouden torjunnassa?

Yrityksille tehdyn kyselyn mukaan harmaan talouden koetaan vaikuttavan negatiivisesti yritysten tasapuolisiin kilpailunedellytyksiin. Yritysvastausten perusteella yli 60 % on sitä mieltä, että suurempi vastuu harmaan talouden torjunnassa kuuluu viranomaisten sijasta yrityksille.

Varattomuustiedon laajempi julkinen saatavuus tukisi tervettä kilpailua

Ulosotossa varattomaksi todetut yritykset pystyvät jatkamaan toimintaansa varattomaksi toteamisen jälkeen. Varattomien yritysten aiheuttamia ongelmia selvittänyt työryhmä ehdottaa, että varattomuustiedon julkista saatavuutta lisättäisiin.

Harmaa talous ja talousrikollisuus

Uusi Harmaa talous & talousrikollisuus -sivusto www.harmaa-talous-rikollisuus.fi tarjoaa kootusti ajankohtaista tietoa harmaasta taloudesta ja talousrikollisuudesta Suomessa. Sivustoa ylläpidetään keskeisten harmaan talouden torjuntaa tekevien viranomaisten yhteistyöllä. Lisää tietoa viranomaisista on kohdassa tietoa sivustosta.

Sivusto toimii viranomaisten ja poliittisten päättäjien päätöksenteon tukena. Sen tarjoama tieto parantaa yhteiskunnan mahdollisuuksia reagoida ripeästi harmaan talouden ja talousrikollisuuden ilmiöihin ja haittoihin. Sivusto antaa myös yrityksille ja kansalaisille tietoa siitä, miten toimia oikein ja suojautua harmaan talouden ja talousrikollisuuden aiheuttamilta haitoilta.

Kokonaiskuva muodostuu useasta osa-alueesta

Sivustolla kuvataan ajankohtaisia harmaan talouden ja talousrikollisuuden ilmiöitä, joissa yhdistyy usean viranomaisen havainnot kokonaiskuvaksi. Lisäksi sivusto tarjoaa niin kotimaisia kuin kansainvälisiä arvioita harmaan talouden ja talousrikollisuuden laajuudesta ja määrästä. Sivustolla kerrotaan myös harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan vaikutuksista viranomaisten tilastojen perusteella, esimerkiksi yrityksiin kohdistetuista tarkastuksista ja niiden tuloksista. Tämän lisäksi seuraamme sivustolla muun muassa harmaan talouden ja talousrikollisuuden toimenpideohjelman hankkeiden edistymistä.

Lisäksi sivustolla voi seurata tuoreita uutisia poimintoina harmaan talouden ja talousrikollisuuden kotimaisesta ja kansainvälisestä uutisvirrasta.

Harmaan talouden uutisia

GSM Suomen johto rangaistuksiin kirjanpitorikoksista ja petoksista

21.3.2019
Hovioikeus on käsitellyt vuosina 2007-2009 toimineen operaattorifirma GSM Suomen johdon talousrikoksia. Hovioikeuden mukaan yritys halusi nopeasti pörssiin ja löysi lähes konkurssissa olleen...

Yrityksiin tehty kymmeniä tieto­murtoja Microsoft Office 365 -palvelun kautta

21.3.2019
Keskusrikospoliisi kertoo, että yrityksille suunnattuun Microsoft Office 365 -tietopalveluun tehdyt tietomurrot ovat olleet voimakas ja sitkeä ilmiö Suomessa viime aikoina. Uhreina ovat olleet...

Pohjantähden rikosepäilyt tutkitaan uudelleen

20.3.2019
Valtakunnansyyttäjä on määrännyt Pohjantähteä koskevan poliisitutkinnan uudelleen avattavaksi. Asian uutisoi ensimmäisenä Hämeen Sanomien verkkolehti.
Pohjantähden ylimääräinen yhtiökokous...

Kansainvälisiä harmaan talouden uutisia

Sweden: Swedbank releases external money laundering investigation

22.3.2019
The bank Swedbank has released the awaited external investigation by Forensic Risk Alliance (FRA) into alleged money laundering through the bank. FRA specifically looked at 50 Swedbank customers...

UK: National Food Crime Unit to tackle food fraud

22.3.2019
The UK's National Food Crime Unit wants companies committing food fraud to face criminal prosecution. Only a small number currently face prosecution each year, despite research from NFU Mutual...

Sweden: Di reports that head of aml at Swedbank has resigned

22.3.2019
Swedish financial newspaper Dagens industri (Di) reports that several sources from within the Swedish bank Swedbank have indicated that Liselott Alström, head of group aml (anti money laundering)...

Tilaa Harmaa talous & talousrikollisuus -uutiskirje

Uutiskirjeen tilaaja saa ensimmäisten joukossa tietoa muun muassa harmaan talouden ja talousrikollisuuden uusimmista tutkimuksista, ajankohtaisista ilmiöistä ja niiden torjumisesta.