Tilirekisteri parantaa viranomaisten sähköistä tiedonsaantia

Tulli rakentaa Tilirekisterin, johon tallennetaan maksulaitosten, sähkörahayhteisöjen ja virtuaalivaluutan tarjoajien toimittamia tietoja asiakkaista, asiakastileistä ja tallelokeroista. Tilirekisterin tarkoituksena on edistää viranomaisten sähköistä tiedonsaantia pankki- ja maksutileistä sekä tehostaa viranomaisten tiedustelujen oikeaa kohdentumista. Tilirekisteri otetaan käyttöön syksyllä 2020.

Tiedätkö, miten talousrikosasia etenee?

Poliisi saa tietoonsa vuosittain lähes 2 000 talousrikosepäilyä. Usein tapaukset tulevat esille viranomaisten valvontatyössä, esimerkiksi verovalvonnassa. Epäilyttävät tapaukset ilmoitetaan poliisille matalalla kynnyksellä, eivätkä kaikki tapaukset johda tuomioon saakka. Prosessin kokonaiskuva auttaa hahmottamaan rikosasian etenemistä.

Verkkokaupan verovajeen jäljillä

Verkkokauppaan liittyvä verovaje voi syntyä esimerkiksi siten, että kuluttaja ei anna tulli-ilmoitusta. Hän voi myös kertoa tuotteen arvon liian alhaisena tai antaa virheellisen tuotekuvauksen tulli-ilmoituksella. Tullin arvion mukaan verkkokaupan lähetysten tehokkaammalla valvonnalla saataisiin kerättyä lisää veroja jopa useita miljoonia euroja vuodessa.

Harmaa talous ja talousrikollisuus

Harmaa talous & talousrikollisuus -sivusto www.harmaa-talous-rikollisuus.fi tarjoaa kootusti ajankohtaista tietoa harmaasta taloudesta ja talousrikollisuudesta Suomessa. Sivustoa ylläpidetään keskeisten harmaan talouden torjuntaa tekevien viranomaisten yhteistyöllä. Lisää tietoa viranomaisista on kohdassa tietoa sivustosta.

Sivusto toimii viranomaisten ja poliittisten päättäjien päätöksenteon tukena. Sen tarjoama tieto parantaa yhteiskunnan mahdollisuuksia reagoida ripeästi harmaan talouden ja talousrikollisuuden ilmiöihin ja haittoihin. Sivusto antaa myös yrityksille ja kansalaisille tietoa siitä, miten toimia oikein ja suojautua harmaan talouden ja talousrikollisuuden aiheuttamilta haitoilta.

Kokonaiskuva muodostuu useasta osa-alueesta

Sivustolla kuvataan ajankohtaisia harmaan talouden ja talousrikollisuuden ilmiöitä, joissa yhdistyy usean viranomaisen havainnot kokonaiskuvaksi. Lisäksi sivusto tarjoaa niin kotimaisia kuin kansainvälisiä arvioita harmaan talouden ja talousrikollisuuden laajuudesta ja määrästä. Sivustolla kerrotaan myös harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan vaikutuksista viranomaisten tilastojen perusteella, esimerkiksi yrityksiin kohdistetuista tarkastuksista ja niiden tuloksista. Tämän lisäksi seuraamme sivustolla muun muassa harmaan talouden ja talousrikollisuuden toimenpideohjelman hankkeiden edistymistä.

Lisäksi sivustolla voi seurata tuoreita uutisia poimintoina harmaan talouden ja talousrikollisuuden kotimaisesta ja kansainvälisestä uutisvirrasta.

Harmaan talouden uutisia

Keskusrikospoliisi selvittää Helprintin omistusvaiheita

14.11.2019
Poliisi epäilee talousrikoksia painotalo Helprintin omistusvaiheissa. Painotalo sijaitsee Mikkelissä. Asiasta on aiemmin uutisoinut Länsi-Savo verkkosivuillaan.
Keskusrikospoliisin...

Fortum on käyttänyt Uniper-kaupan järjestelyissä veroparatiisiyhtiöitä

14.11.2019
Iltalehti uutisoi, että Fortum on turvautunut Uniper-kaupan järjestelyissään kolmeen Irlannin veroparatiisissa toimivaan yhtiöönsä. Fortum perusti Uniper-ostoa varten Saksaan holding-yhtiö Fortum...

Identiteettivarkauksien määrä lisääntyi vuonna 2018

13.11.2019
Vakuutuspalveluyritys mySafetyn identiteettivarkauksia koskevan tuoreen tutkimuksen mukaan identiteettivarkauksien määrä nousi Suomessa viime vuoden aikana 30 000:sta 138 000:teen. Väkilukuun...

Kansainvälisiä harmaan talouden uutisia

UK: Banks fail to agree compensation plan for transfer scam victims

15.11.2019
The banking industry has failed to agree a plan to compensate bank transfer scam victims, which could leave consumers unprotected from January 2020. More than GBP 1mn (EUR 1.14mn USD 1.31mn) a day is...

France: EUR 192,000 fine for sending non-compliant waste to Malaysia

15.11.2019
France imposed a EUR 192,000 (USD 221,459.07) administrative fine on a waste brokerage firm for sending 20 containers of non-compliant plastic waste to Malaysia over the Summer. The administrative...

Italy: Deutsche Bank is fined EUR 4mn by the Antitrust authority

15.11.2019
German bank Deutsche Bank has been fined EUR 4mn (USD 4.61mn) by the Italian Antitrust authority. The sanction refers to the promotional campaign "Fai +1%" which promised a 1% prize to clients...

Tilaa Harmaa talous & talousrikollisuus -uutiskirje

Uutiskirjeen tilaaja saa ensimmäisten joukossa tietoa muun muassa harmaan talouden ja talousrikollisuuden uusimmista tutkimuksista, ajankohtaisista ilmiöistä ja niiden torjumisesta.