Tunnista kuluttajapetokset

Olitpa sitten yksityishenkilö tai yrityksen edustaja, omalla esimerkillä voi vaikuttaa yleiseen asenneilmapiiriin. Tältä sivulta löydät tietoa siitä, miten toimia oikein tai suojautua harmaan talouden ja talousrikollisuuden aiheuttamilta haitoilta. Harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunta kuuluu kaikille ja siitä myös hyötyvät kaikki, niin kansalaiset, yritykset kuin viranomaisetkin.

Tyypillistä verkossa tapahtuvaa petosrikollisuutta on esimerkiksi se, että myytäväksi tarjotaan omaisuutta, jota myyjällä ei ole oikeasti hallussaan tai tarkoitus myydä. Viestejä voidaan lähettää tunnettujen yritysten nimissä tai liittää tuotemerkki asiattomiin yhteyksiin. Tarkoituksena voi olla esimerkiksi kerätä erilaisten kyselyjen tai osallistumispyyntöjen avulla osallistujan luottamuksellisia tietoja, levittää haittaohjelmia tai sitoa vastaaja kohtuuttomiin sopimusehtoihin.

Lue lisää kuluttajatuotepetoksista ilmiönä

Yksityishenkilö

  • Ota rauhassa. Ennen kuin reagoit, pohdi esimerkiksi seuraavia asioita: kuulostaako tarjous liian hyvältä? Onko viestin kirjoitusasu ja kielioppi asiallinen? Onko viestin sisältö jotenkin muuten epäilyttävä?
  • Tarkista. Ja taas tarkista. Jos epäilyttävässä sähköpostiviestissä on linkki, tarkista, mihin internetosoitteeseen linkki viittaa viemällä hiiren osoitin linkin päälle – älä klikkaa linkkiä. Jos linkin takana oleva verkkotunnus ei liity viestin lähettäneeseen tahoon, on kyseessä luultavasti tietojenkalastelutarkoituksessa lähetetty huijausviesti.
  • Tunnista oikein toimivat. Verkkopankkien selainliikenne on aina salattu. Selaimen tietoliikenneyhteyden salauksen voi varmistaa selaimen osoiterivin lukkoikonista ja https:// -alkuisesta verkko-osoitteesta. Muista, että viranomaiset, pankit tai verkkokaupat eivät lähetä sähköposteja, jossa kysellään salasanoja, tilinumeroita, pankki- tai luottokorttitietoja tai pyydetään rahaa.

Yritys

  • Tunnista riskituotteet. Kuluttajatuotteiden kaupassa havaitut väärinkäytökset ovat tyypillisesti elintarvikkeiden alkuperäväärennöksiä, alkoholin ja tupakan sekä esimerkiksi autojen maahantuontiin liittyviä petoksia ja etämyyntiin liittyviä ns. tilausansoja.
  • Varmistu tuotteen alkuperästä. Elintarvikkeen alkuperän väärentäminen on tunnetuin elintarvikepetosten muoto Suomessa.
  • Ota yhteyttä viranomaisiin, jos epäilet maahantuontiin tai -vientiin liittyvää harmaata taloutta.