Estä ALV-petokset liiketoiminnassasi

Kun yritys myy tavaraa tai palvelua, se lisää laskuttamansa tavaran tai palvelun myyntihintaan arvonlisäveron (alv). Yrittäjänä voit tietämättäsi osallistua petolliseen kaupankäyntiin, jossa joku kaupankäyntiketjuun kuuluva pyrkii välttämään arvonlisäveron maksamisen. Yleensä arvonlisäveropetokseen osalliseksi joutuu tavaran tai palvelun ostaja, mutta voit myös myydä petolliseen toimitusketjuun. Riski joutua osalliseksi petolliseen toimintaan voi kohdistua minkä kokoiseen yritykseen ja mihin toimialaan tahansa. Yrityksen velvollisuus on selvittää kauppakumppanin verotuksellinen luotettavuus.

Yrittäjä, sinulla on vastuu ottaa selvää

Huolelliseen toimintaan kuuluu, että otat selvää kauppakumppaneistasi. Arvioi kauppakumppanisi verotuksellista luotettavuutta esimerkiksi yrityksen toimitusvarmuudella ja maksukyvyllä sekä tarkastamalla tavaran tai palvelun laatu.

Et joudu vastuuseen, jos olet osallistunut petolliseen ketjuun tietämättäsi. Ehtona kuitenkin on, että olet toiminut niin sanotusti vilpittömässä mielessä. Käytännössä tämä tarkoittaa normaalia huolellisuutta elinkeinotoiminnassa.

Jos et täytä selonottovelvollisuuttasi

Jos kauppakumppanisi on tarkoituksellisesti jättänyt ilmoittamatta tai maksamatta arvonlisäveron, Verohallinto arvioi sinun huolellisuuttasi. Jos et ole toiminut riittävän huolellisesti, voit itse joutua maksajaksi, vaikka et olisikaan tahallisesti osallistunut toisen osapuolen petolliseen toimintaan tai saanut siitä rahallista hyötyä.

Eri rooleissa toimiville seuraukset ovat erilaiset:

  • Ostajana voit menettää hankintaan liittyvän arvonlisäverovähennyksen.
  • Myyjänä mahdollinen veroton myyntisi voidaan katsoa verolliseksi.
<div class="attention-block"> <ul> <li class="attention-block__content">Saat pyyt&auml;m&auml;tt&auml; &ldquo;liian hyvi&auml;&rdquo; tarjouksia.</li> <li class="attention-block__content">Myyj&auml;yritys on uusi, eik&auml; sill&auml; ole taloudellista tai kaupallista historiaa.</li> <li class="attention-block__content">Myyntier&auml;t ovat suuria suhteessa myyj&auml;n liiketoimintahistoriaan.</li> <li class="attention-block__content">Yrityksell&auml; ei ole riitt&auml;v&auml;&auml; osaamista tuotteesta tai markkinoista.</li> <li class="attention-block__content">Samat yhteys- tai vastuuhenkil&ouml;t pysyv&auml;t, mutta yhti&ouml;, sen yhteystiedot tai pankkitili vaihtuu toistuvasti.</li> <li class="attention-block__content">Sama yhti&ouml; pysyy, mutta henkil&ouml;t vaihtuvat ja hinnat laskevat olennaisesti.</li> <li class="attention-block__content">Myyj&auml; edellytt&auml;&auml; k&auml;teismaksua my&ouml;s suurissa kaupoissa.</li> <li class="attention-block__content">Maksu osoitetaan kolmannelle osapuolelle tai ulkomaiselle tilille.</li> <li class="attention-block__content">Maksu pyydet&auml;&auml;n suorittamaan usealle eri tilille.</li> <li class="attention-block__content">Maksuj&auml;rjestelyt eiv&auml;t vaikuta j&auml;rjellisilt&auml; tai her&auml;tt&auml;v&auml;t ep&auml;ilyksi&auml;.</li> <li class="attention-block__content">Yrityst&auml; ei l&ouml;ydy arvonlis&auml;verovelvollisten rekisterist&auml;, vaikka liiketoiminta on laajaa.</li> </ul> </div> <p>Verohallinto on koonnut yritysten k&auml;ytt&ouml;&ouml;n tunnusmerkkej&auml;, joiden avulla vilpillinen toimija on helpompi tunnistaa. Huomaa, ett&auml; n&auml;m&auml; kohdat eiv&auml;t suoraan osoita harmaan talouden toimintaa. Jos kuitenkin ep&auml;ilet kauppakumppanisi rehellisyytt&auml;, tarkista taustat huolellisesti tai jopa pid&auml;tt&auml;ydy liikesuhteesta t&auml;llaisen toimijan kanssa. Ilmoita havainnoistasi <a href="/link/dcceeb105cd94bd4af25bb5e9126f438.aspx">Verohallinnolle vihjetietolomakkeella [.fi]&rsaquo;</a>. V&auml;&auml;rink&auml;yt&ouml;sten ennalta est&auml;minen on yhteinen asia. Verohallinnon tavoitteena on edist&auml;&auml; rehellisten toimijoiden kilpailuedellytyksi&auml; puuttumalla ep&auml;rehelliseen toimintaan.</p> <ul> <li><a href="https://www.youtube.com/embed/bDnFApIpdsM?list=PLTSxsSRl7QAGGTt82t9Bec9Q03WiNiLR_">Yritt&auml;j&auml;, tunnista liiketoimintaasi kohdistuva ALV-petos, video [.fi]&rsaquo;</a></li> <li><a href="https://www.youtube.com/embed/8je7uGrFJsQ">Est&auml; ALV-petokset, video [.fi]&rsaquo;</a></li> <li><a href="/link/9c8a8c16bdd249e0b2c208181a7195d0.aspx#sisakauppapetokset">Sis&auml;kauppapetokset aiheuttavat merkitt&auml;v&auml;n verovajeen Suomessakin</a></li> <li><a href="/link/9c8a8c16bdd249e0b2c208181a7195d0.aspx#alvpetokset">Palautuspetokset aiheuttavat vain pienen osan arvonlis&auml;verovajeesta</a></li> </ul>
Sivu on viimeksi päivitetty 2.1.2023