Estä ALV-petokset liiketoiminnassasi

Olitpa sitten yksityishenkilö tai yrityksen edustaja, omalla esimerkillä voi vaikuttaa yleiseen asenneilmapiiriin. Tältä sivulta löydät tietoa siitä, miten toimia oikein tai suojautua harmaan talouden ja talousrikollisuuden aiheuttamilta haitoilta. Harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunta kuuluu kaikille ja siitä myös hyötyvät kaikki, niin kansalaiset, yritykset kuin viranomaisetkin.

Rehellisenä yrittäjänä voit tietämättäsi osallistua petolliseen kaupankäyntiin, jossa joku kaupankäyntiketjuun kuuluva pyrkii välttämään arvonlisäveron (alv). Arvonlisäveropetokseen osalliseksi joutuu yleensä ostaja, mutta voit myös myydä petolliseen toimitusketjuun. Riski joutua osalliseksi petolliseen toimintaan voi kohdistua minkä kokoiseen yritykseen ja mihin toimialaan tahansa. Yrityksen velvollisuus on selvittää kauppakumppanin verotuksellinen luotettavuus.

Et joudu vastuuseen, jos olet osallistunut petolliseen ketjuun tietämättäsi. Ehtona kuitenkin on, että olet toiminut niin sanotusti vilpittömässä mielessä. Käytännössä tämä tarkoittaa normaalia huolellisuutta elinkeinotoiminnassa.

Yrittäjä, sinulla on vastuu ottaa selvää

Huolelliseen toimintaan kuuluu, että otat selvää kauppakumppaneistasi. Arvioi kauppakumppanisi verotuksellinen luotettavuus samoin kuin teet omaa taloudellista asemaa turvaavia selvityksiä kuten tarkastaa hyödykkeen laadun, toimitusvarmuuden tai maksukyvyn.

Euroopan unionin tuomioistuin on useassa ratkaisussaan todennut, että elinkeinonharjoittajien on käytettävä kaikki keinot, jotta ne eivät tulisi osaksi petollista menettelyä.

Petollisen toiminnan tunnusmerkkejä

Kiinnitä ostajana huomiota näihin seikkoihin, kun arvioit kauppakumppanin verotuksellista luotettavuutta. Nämä ovat usein myös harmaan talouden tunnusmerkkejä:

 1. Saat pyytämättä “liian hyviä” tarjouksia.
 2. Myyjä on uusi, vasta perustettu tai rekisteröity yritys ilman taloudellista tai kaupallista historiaa.
 3. Myyntierät ovat suuria suhteessa myyjän liiketoimintahistoriaan.
 4. Yrityksellä tai sen edustajalla ei ole riittävää osaamista tuotteesta tai markkinoista.
 5. Samat yhteys- tai vastuuhenkilöt pysyvät, mutta yhtiö, sen yhteystiedot tai pankkitili vaihtuu toistuvasti.
 6. Sama yhtiö pysyy, mutta yhteys- tai vastuuhenkilöt vaihtuvat ja samalla hinta laskee olennaisesti.
 7. Myyjä edellyttää käteismaksua myös suurissa kaupoissa.
 8. Maksu osoitetaan kolmannelle osapuolelle tai ulkomaiselle tilille.
 9. Maksu pyydetään suorittamaan usealle eri tilille.
 10. Maksujärjestelyt eivät vaikuta järjellisiltä tai herättävät epäilyksiä.
 11. Yritystä ei löydy arvonlisäverovelvollisten rekisteristä, vaikka liiketoiminta on laajaa.

Huomaa, että nämä kohdat eivät suoraan osoita harmaan talouden toimintaa. Jos kuitenkin epäilet kauppakumppanisi rehellisyyttä, tarkista taustat huolellisesti tai jopa pidättäydy liikesuhteesta tällaisen toimijan kanssa. Ilmoita havainnoistasi Verohallinnolle vihjetietolomakkeella [.fi]›.

Mitä seuraa, jos et täytä selonottovelvollisuuttasi?

Jos kauppakumppanisi on tarkoituksellisesti jättänyt ilmoittamatta tai maksamatta arvonlisäveron, Verohallinto arvioi huolellisuuttasi.

Jos et ole toiminut riittävän huolellisesti, voit itse joutua maksajaksi, vaikka et olisikaan tahallisesti osallistunut toisen osapuolen petolliseen toimintaan. Näin voi käydä siitä huolimatta, ettet olisi itse saanut minkäänlaista rahallista hyötyä toisen tekemästä alv-petoksesta.

Eri rooleissa toimiville seuraukset ovat erilaiset:

 • Ostajana voit menettää hankintaan liittyvän arvonlisäverovähennyksen.
 • Myyjänä mahdollinen veroton myyntisi voidaan katsoa verolliseksi.

Lue lisää:

Autamme yrittäjiä tunnistamaan vilpillisen toimijan

Rehellinen yritys voi tietämättään olla osallisena petollista liiketoimintaa, jossa joku toimitusketjuun kuuluva pyrkii välttämään arvonlisäveron maksun. Teimme yritysten käyttöön tunnusmerkkejä, joiden avulla vilpillinen toimija on helpompi tunnistaa.

Väärinkäytösten ennalta estäminen on yhteinen asia. Katso vilpillisen toiminnan tunnusmerkit ja ota ne osaksi omaa rutiiniasi selvittäessäsi kauppakumppanisi verotuksellinen luotettavuus:

Yrittäjä, tunnista liiketoimintaasi kohdistuva ALV-petos video [.fi]›

Estä ALV-petokset video [.fi]›

Verohallinnon tavoitteena on edistää rehellisten toimijoiden kilpailuedellytyksiä puuttumalla epärehelliseen toimintaan.