Bärplockning eller annat säsongsarbete i Finland – så här sköter du om skatteärenden

Säsongsarbetare som kommer från utlandet till Finland behöver ett skattekort för lönen som utbetalas av den finländska arbetsgivaren.

Om arbetstagaren har en finsk personbeteckning behöver han eller hon inte besöka skattebyrån personligen för att få ett skattekort.

Har arbetstagaren inte en finsk personbeteckning kan han eller hon ansöka om personbeteckning och skattekort genom att besöka skattebyrån. I vissa situationer kan Skatteförvaltningen även komma på besök till gårdar som sysselsätter en större grupp utländska arbetstagare.

Erhållande av personbeteckning förutsätter att Skatteförvaltningens tjänsteman identifierar den sökande personligen.

Vad räknas som säsongsarbete?

Säsongsarbetare arbetar inom jordbruks- och turismsektorerna under vissa årstider. Till exempel bär-, frukt- och svampplockning är säsongsarbete. Säsongsarbete förutsätter betydande arbetskraft under en specifik tid på året.

Vad räknas som säsongsarbete? (Migrationsverket)

Personbeteckning och skattekort för säsongsarbetare

Utländska arbetstagare behöver ett skattekort och en finsk personbeteckning.

För att få personbeteckning krävs att Skatteförvaltningens handläggare möter den utländska arbetstagaren personligen och identifierar denna med hjälp av resehandlingar.

1. Boka tid

Arbetsgivaren kan boka en tid i genom att ringa servicenumret 029 497 010.

Man kan även be Skatteförvaltningens tjänsteman att komma på besök till arbetsgivarens lokaler om antalet säsongsarbetare som behöver personbeteckning är stort. Besöksbeslutet fattas från fall till fall separat för varje besök.

Vi ringer ett förhandssamtal före tidpunkten för den bokade tiden från ett nummer som börjar med 029 497 för att mer ingående komma överens om besöket. På detta sätt kan vi säkerställa att ditt ärende blir smidigt skött under besöket. 

Dessutom får du en påminnelse om bokningen 1–2 dagar före besöket, om besöket kommer att hända och du har beställt en påminnelse.

Observera att personbeteckningar endast ges på vissa skattebyråer.

På följande skattebyråer kan du få en finländsk personbeteckning

2. Ta med nödvändiga dokument

För att ansöka om personbeteckning ska du fylla i registreringsblanketten Registreringsanmälan om en utlänning som vistas i Finland tillfälligt (6150r). Blanketten undertecknas i samband med besöket.

Dessutom ska den sökande har följande med sig:

  • giltigt pass eller offentlig personbeteckning med bild på vilket den sökande kan identifieras utan svårighet
  • arbetsavtal.

För att ansöka om personbeteckning ska du fylla i registreringsblanketten Registreringsanmälan om en utlänning som vistas i Finland tillfälligt (6150r). Blanketten undertecknas i samband med besöket.

Dessutom ska den sökande har följande med sig:

  • giltigt pass med bild på vilket den sökande kan identifieras utan svårighet
  • giltigt uppehållstillstånd eller visum när sådant krävs (beroende på vistelsens längd och medborgarskap)
  • arbetsavtal
  • bevis på rätt att arbeta
  • medborgare från land utanför EU- och EES-området behöver vanligtvis ett uppehållstillstånd som ger personen rätt att arbeta då han eller hon arbetar i Finland. För säsongsarbetare som kommer från länder utanför EU ger intyg för säsongsarbete, uppehållstillstånd för säsongsarbete eller visum för säsongsarbete rätt att arbeta.
  • Tillstånd som ger rätt att arbeta beviljas av Migrationsverket.

Ytterligare information om

Vilket skattekort ska säsongsarbetare ha?

Om arbetstagaren vistas i Finland högst 6 månader är han eller hon begränsat skattskyldig. Arbetsgivaren tar ut en källskatt på 35 procent på lönen. Innan källskatten tas ut kan arbetsgivaren dra av 510 euro i månaden eller 17 euro per dag från lönen, om källskattekortet innehåller en anteckning om avdrag.

Arbetstagaren kan välja en progressiv beskattning i stället för källskatt. Progressiv beskattning innebär att arbetstagaren betalar skatt på basis av sina inkomster. För säsongsarbetare kan en progressiv beskattning ofta vara förmånligare än källbeskattning. En förutsättning för progressiv beskattning är att arbetstagaren bor i en EU- eller EES-stat eller i en stat som Finland ingått ett skatteavtal med. Progressiv beskattning söka med blanketten Yrkande om progressiv beskattning av förvärvsinkomster (6148r) . Arbetstagaren får i detta fall skattekort för begränsat skattskyldiga. 

Om arbetstagaren inte har en finsk personbeteckning ska skattekortet sökas i samband med personbeteckningen.

Om arbetstagaren redan har en finsk personbeteckning, kan blanketten Yrkande om progressiv beskattning av förvärvsinkomster (6148r) sändas per post till skattebyrån. Blankettens returadress står på blankettens framsida.

Om arbetsgivaren ansöker om skattekort för en arbetstagare ska arbetsgivaren ha Fullmakt för skatteärenden (3818r).

Om arbetstagaren vistas i Finland i över 6 månader, beskattas lönen som för personer bosatta i Finland.

Läs mer:

Andra anvisningar

Utöver att skatt tas ut har säsongsarbetarnas arbetsgivare även andra förpliktelser i samband med löneutbetalningen.

En arbetstagare är sjukförsäkrad i Finland på basis av arbete om hens lön är minst 800,02 euro i månaden. Arbetsgivaren ska då av arbetstagaren ta ut sjukförsäkringspremien (sjukvårds- och dagpenningspremie). Sjukförsäkringspremien ingår i skattesatsen om arbetstagaren har ett skattekort för begränsat skattskyldiga. Arbetsgivaren ska också betala arbetsgivares sjukförsäkringsavgift. 

Läs mer om sjukförsäkringsavgifter för personer som kommer till Finland för att arbeta.

Arbetsgivaren ska eventuellt även teckna följande socialförsäkringar för säsongsarbetaren och betala premier för försäkringarna till det valda försäkringsbolaget:

  • arbetspensionsförsäkring (mer information: Pensionsskyddscentralen och arbetspensionsbolagen)
  • olycksfallsförsäkring och grupplivförsäkringspremie (mer information: Olycksfallsförsäkringscentralen och olycksfallsförsäkringsbolagen).

Om säsongsarbetslagen tillämpas på säsongsarbetaren betalas ingen arbetslöshetsförsäkringsavgift för säsongsarbetaren.

Med säsongsarbetare avses i säsongsarbetslagen tredjelandsmedborgare (medborgare i andra länder än Europeiska unionens medlemsstater eller Island, Liechtenstein, Norge eller Schweiz) med stadigvarande bosättningsort någon annanstans än i en medlemsstat i Europeiska unionen eller Island, Liechtenstein, Norge eller Schweiz och som vistas lagligt och tillfälligt i Finland för att arbeta säsongsbundet i enlighet med ett arbetsavtal för viss tid som slutits mellan arbetstagaren och en arbetsgivare som är etablerad i Finland. (Lag om villkor för tredjelandsmedborgares inresa och vistelse för säsongsanställning)

Försäkringsavgifter betalas inte till Finland om en säsongsarbetare som kommer från ett EU- eller EES-land eller Schweiz har ett A1-intyg från sin hemviststat som anger att arbetstagaren omfattas av den sociala tryggheten i sin hemviststat.

Om arbetstagaren har ett skattekort för begränsat skattskyldig (progressiv beskattning) skickar Skatteförvaltningen i Finland den förhandsifyllda skattedeklarationen till arbetstagaren på våren efter arbetsåret. Med skattedeklarationen följer ett beskattningsbeslut, som visar skatteåterbärings- eller kvarskattebeloppet och betalningsdagarna.

Uppgifterna i den förhandsifyllda skattedeklarationen ska granskas. Om uppgifterna i den förhandsifyllda skattedeklarationen är korrekta behöver arbetstagare inte göra någonting.  

Om skattedeklarationen inte har förhandsifyllda uppgifter om inkomster eller om uppgifterna är bristfälliga, ska arbetstagaren korrigera och lämna uppgifterna via MinSkatt eller på en pappersblankett.

Om skatt har tagits ut på arbetstagarens lön i Finland kan det hända att han eller hon får skatteåterbäring. För att betala ut skatteåterbetalning behöver Skatteförvaltningen ett kontonummer.

Mer information om att anmäla kontonummer

Om arbetstagarens adress i hemviststaten ändras ska adressändringen anmälas till Skatteförvaltningen för postning av skattedeklarationen och skattebeslutet. Den nya adressen kan anmälas med blanketten Anmälan om postadress (3817r).

Sidan har senast uppdaterats 19.3.2024