Momsbeskattningen av internationell tjänstehandel

I momsbeskattningen av handel med tjänster är det reglerna om försäljningsland som avgör enligt vilket lands momsbestämmelser försäljningen beskattas.

I momsbeskattningen bestäms försäljningslandet antingen utifrån den allmänna regeln eller enligt en specialregel som gäller den aktuella tjänsten. Om ingen specialregel finns för försäljningen av tjänsten i fråga tillämpas den allmänna regeln på försäljningen. Försäljningslandet för de flesta tjänster fastställs enligt den allmänna regeln.

Försäljningslandet för en tjänst bestäms ofta på olika sätt utifrån om tjänsten säljs till en näringsidkare eller någon annan än en näringsidkare, alltså en konsument.

För att fastställa försäljningslandet för tjänsten behöver du veta

  • om du säljer tjänsten till en konsument eller näringsidkare
  • vilken tjänst du säljer
  • om tjänsten har överlåtits till köparens fasta driftställe eller om tjänsten har överlåtits från säljarens fasta driftställe.

Steg-för-steg-anvisning till situationer som gäller tjänstehandel

Steg-för-steg-anvisningen ger dig råd till de vanligaste internationella situationer som gäller tjänstehandel. Du kan använda steg-för-steg-anvisningen om du är en finsk näringsidkare och säljer tjänster till en utländsk näringsidkare eller köper tjänster av en utländsk näringsidkare.

Momsbeskattningen av internationell tjänstehandel – steg-för-steg-anvisning för företag

När är Finland försäljningslandet för tjänster?

Försäljningslandet för en tjänst är Finland när tjänsten säljs i Finland. Då ska finsk moms betalas för försäljningen om inte tjänsten enligt mervärdesskattelagen är momsfri. Säljaren betalar i regel skatten om omvänd skattskyldighet inte tillämpas på försäljningen.

Du kan utreda försäljningslandet för tjänsten noggrannare med hjälp av följande frågor:

Om ingen särskild bestämmelse finns för försäljningen av tjänsten fastställs försäljningslandet utifrån den allmänna bestämmelsen. Om du inte vet vilka tjänster har en särskild bestämmelse ska du läsa mer i punkten ”Vilka tjänster säljer du?”

Den allmänna bestämmelsen för försäljning till näringsidkare

När tjänster säljs till näringsidkare fastställs försäljningslandet utifrån köparens fasta driftställe eller säte för ekonomisk verksamhet. Enligt den allmänna bestämmelsen som gäller näringsidkare har en tjänst sålts i det land till vilket tjänsten överlåts till köparens fasta driftställe.

När du säljer tjänster till en näringsidkare har tjänsten sålts i Finland

  • om den överlåts till köparens fasta driftställe som finns i Finland
  • om tjänsten inte överlåts till ett fast driftställe i Finland eller i utlandet, men köparen har etablerat sätet för sin ekonomiska verksamhet i Finland.

När är det fråga om en näringsidkare?

Vid försäljningen av tjänster är begreppet näringsidkare omfattande. Näringsidkare är alla företag som bedriver momspliktig verksamhet även om verksamheten är småskalig eller de endast säljer momsfria tjänster, såsom finansiella tjänster eller försäkringstjänster.

Också exempelvis allmännyttiga föreningar som bedriver både momspliktig verksamhet mot ersättning och allmännyttig verksamhet, betraktas som näringsidkare för all dess verksamhet. Som näringsidkare betraktas likaså en kommun som utöver myndighetsverksamhet bedriver momspliktig försäljningsverksamhet.

Om ingen särskild bestämmelse finns för försäljningen av tjänsten fastställs försäljningslandet utifrån den allmänna bestämmelsen. Om du inte vet vilka tjänster har en särskild bestämmelse ska du läsa mer i punkten ”Vilka tjänster säljer du?”

Den allmänna bestämmelsen för försäljning till konsumenter

När tjänster säljs till konsumenter fastställs försäljningslandet utifrån säljarens fasta driftställe eller säte för ekonomisk verksamhet. Enligt den allmänna bestämmelsen som gäller konsumenter har tjänsten sålts i det land där tjänsten överlåts från säljarens fasta driftställe.

När du säljer en tjänst till en konsument har tjänsten sålts i Finland

  • om tjänsten överlåts från säljarens fasta driftställe i Finland
  • om tjänsten inte överlåts från ett fast driftställe, men sätet för säljarens ekonomiska verksamhet finns i Finland.

När är det fråga om en konsument?

Konsumenter är de som inte är näringsidkare. Konsumenterna är privatpersoner som köper tjänster för sin privata konsumtion. Som konsument betraktas också exempelvis allmännyttiga samfund som inte alls har sådan försäljningsverksamhet som omfattas av tillämpningsområdet för momsbeskattningen och sådana näringsidkare som köper tjänster enbart för sin egen eller personalens privata konsumtion.

För att fastställa försäljningslandet ska du ofta utreda om tjänsten har överlåtits till köparens fasta driftställe eller om tjänsten har överlåtits från säljarens fasta driftställe och i vilket land det fasta driftstället finns.

Ett fast driftställe är exempelvis en permanent lägenhet eller affärslokal där företaget bedriver regelbunden affärsverksamhet. Det fasta driftstället ska också ha tillräckligt med personal och lämplig datateknik, maskiner eller anordningar så att driftstället kan ta emot eller utföra tjänster.

Om köparen har flera fasta driftställen och det är omöjligt att utreda till vilket av dem tjänsten överlåts anses det land vara försäljningslandet för tjänsten där sätet för köparens ekonomiska verksamhet finns. Sätet för den ekonomiska verksamheten är den plats där företagets centrala administrativa funktioner sköts.

Läs mer om definitionen av ett fast driftställe och säte för den ekonomiska verksamheten i den detaljerade anvisningen Momsbeskattningen av tjänster vid utrikeshandel (kapitel 4)

Det påverkar fastställandet av försäljningslandet för tjänsten vilken tjänst du säljer.

Försäljningslandet för de flesta tjänster fastställs enligt den allmänna bestämmelsen men det finns egna särskilda bestämmelser för vissa tjänster. Om det inte finns någon särskild bestämmelse för tjänsten ska den allmänna bestämmelsen tillämpas.

En del av de särskilda bestämmelserna gäller försäljningen av tjänster till alla köpare, alltså då har det ingen betydelse om köparen är en näringsidkare eller en konsument. En del särskilda bestämmelser gäller endast försäljning till konsumenter.

Följande tjänster omfattas av en särskild bestämmelse som gäller alla köpare:

  • tjänster som avser fastigheter
  • persontransporttjänster
  • inträdesavgift till evenemang
  • restaurang- och cateringtjänster
  • korttidsuthyrning av transportmedel.

Försäljningen av resebyråtjänster till näringsidkare omfattas av en särskild bestämmelse medan den allmänna bestämmelsen tillämpas på försäljningen till konsumenter. Bestämmelserna har visserligen samma innehåll och således har det ingen betydelse för fastställandet av försäljningslandet för resebyråtjänster om köparen är en konsument eller en näringsidkare.

Följande tjänster omfattas av en särskild bestämmelse som endast gäller försäljning till konsumenter:

  • varutransporttjänster
  • tjänster som anknyter till varutransport
  • värdering av lös egendom och den arbetsprestation som hänför sig till lös egendom
  • långtidsuthyrning av transportmedel och fritidsfartyg
  • förmedlingstjänster
  • försäljning av immateriella tjänster till områden utanför EU
  • radio- och televisionssändningar, elektroniska tjänster samt teletjänster

Läs mer om de särskilda bestämmelserna i den detaljerade anvisningen Momsbeskattningen av tjänster vid utrikeshandel (kapitel 7)

Vem betalar skatten – säljaren eller är det köparen som betalar på basis av omvänd skattskyldighet?

När försäljningen sker i Finland ska finsk moms betalas, om inte försäljningen separat har fastställts som momsfri.

Säljaren betalar i allmänhet momsen om inte omvänd skattskyldighet tillämpas på försäljningen. Omvänd skattskyldighet innebär att köparen av tjänsten betalar skatten på säljarens vägnar.

Omvänd skattskyldighet tillämpas i alla EU-länder när en näringsidkare säljer en tjänst som avses i den allmänna bestämmelsen till en näringsidkare som är etablerad i ett annat EU-land. I Finland tillämpas omvänd skattskyldighet också på många andra tjänster än de som tas upp i den allmänna bestämmelsen.

När köparen betalar momsen omvänd i Finland ska köparen deklarera den skatt i momsdeklarationen som denne betalar på säljarens vägnar. Denna moms är avdragbar för köparen om de allmänna villkoren för avdragsrätten uppfylls.

Läs mer om omvänd skattskyldighet i den detaljerade anvisningen Momsbeskattningen av tjänster vid utrikeshandel (kapitel 6)

Hur ska jag deklarera försäljningar och inköp?

Lämna uppgifterna om försäljningar och inköp av tjänster i en momsdeklaration. Lämna också en sammandragsdeklaration för moms av de tjänsteförsäljningar för vilka köparen är skattskyldig i ett annat EU-land (tjänster som omfattas av den allmänna bestämmelsen). Observera att dagarna då sammandragsdeklarationen och momsdeklarationen ska lämnas avviker från varandra.

Läs mer om att deklarera:

Behöver du mer anvisningar?

Du kan kontakta vår kundtjänst måndag–fredag kl. 9–16

Servicenumren

Sidan har senast uppdaterats 16.5.2024