Det går inte att logga in med Aktias nätbankskoder på grund av ett serviceavbrott från torsdagen den 17 april kl. 20.00 till tisdagen den 22 april kl. 6.00. Vi beklagar besväret som detta medför. Läs mer på Aktia.fi
Avdrag av moms på inköp
När du bedriver momspliktig verksamhet får du dra av den moms som ingår i priset på en vara eller tjänst som du har köpt av en annan momsskyldig. Du får göra avdraget endast om du har skaffat varan eller tjänsten för sådan affärsverksamhet som berättigar till ett avdrag.
Om du använder den inköpta varan eller tjänsten även för verksamhet som inte är momspliktig, får du endast dra av den andel som motsvarar den momspliktiga användningen. En förutsättning är dessutom att avdragsrätten inte på annat sätt begränsas i mervärdesskattelagen.
Moms får exempelvis inte dras av för inköp som tas i företagarens eller personalens privata bruk eller som används för sådan företagsverksamhet som inte berättigar till avdrag.
Exempel: En företagare inom hemservice säljer momspliktiga städtjänster och momsfria socialvårdstjänster. För denna verksamhet köper företagaren en paketbil som också används för privata körningar. Företagaren får dra av den moms som ingår i inköpet av paketbilen och dess driftkostnader endast till den del som bilen används för momspliktig verksamhet, det vill säga städtjänster. Företagaren ska exempelvis med hjälp av en körjournal ha möjlighet att påvisa vilken andel av körningarna har hänfört sig till den momspliktiga och vilken andel till den momsfria affärsverksamheten och vilken andel har utgjorts av privata körningar.
Kontrollera säljarens momsskyldighet
Köparen får dra av momsen endast om även säljaren av varan eller tjänsten är momsskyldig för försäljningen. Säljarens momsskyldighet kan kontrolleras med en sökning i Företags- och organisationsdatasystemet (ytj.fi).
En momsskyldig säljare ska ge köparen en faktura av vilken det framgår bland annat den moms som ingår i inköpspriset på varan eller tjänsten.
Begränsningar i rätten att dra av moms
Rätten att dra av moms är begränsad främst när inköpen anknyter till företagarens eller personalens privata konsumtion i högre grad än till företagets affärsverksamhet.
Det går inte att dra av moms exempelvis i följande situationer:
- inköpen anknyter till företagarens resor mellan bostaden och arbetsplatsen
- varan eller tjänsten har inköpts för representationsändamål
- det är fråga om fastigheter som företagaren eller personalen använder som sin bostad, fritidsbostad eller hobbylokal eller kostnader för sådana fastigheter.
Kostnader som hänför sig till personbilar är avdragbara endast i vissa situationer.
Läs mer:
- Anskaffning, användning och försäljning av fordon i momsbeskattningen
- Handbok för den momsskyldiga (kapitel 8.2 Begränsningar av avdragsrätten)
Ange avdragbara momser på momsdeklarationen
Ange totalbeloppet av den avdragbara momsen för skatteperioden i punkten ”Moms som ska dras av för skatteperioden”.
Läs mer:
- Deklarera och betala moms
- Så här fyller du i momsdeklarationen
- Så här justerar och deklarerar du moms på fastighetsinvesteringar
Rätten att dra av moms för allmännyttiga samfund
Ett allmännyttigt samfund får dra av moms endast för de inköp som det har gjort för sin momspliktiga verksamhet.
Läs mer:
Nyckelord: