Moms för företag med liten omsättning
Gränsen för verksamhet i liten skala stiger till 20 000 euro Från och med år 2025
Dessutom granskas alltid omsättningen under kalenderåret vid beräkningen av omsättningen i stället för omsättningen för den nuvarande räkenskapsperioden. Vid bedömningen av huruvida gränsen för verksamhet i liten skala har överskridits beaktas både omsättningen för det innevarande kalenderåret och omsättningen för det föregående kalenderåret. Läs mer: Ändringar i momsbeskattningen av små företag 2025
Den som bedriver rörelse i liten skala behöver inte registrera sig i registret över momsskyldiga.
Verksamhet i liten skala definieras på basis av omsättningen. Verksamheten anses vara i liten skala om räkenskapsperiodens omsättning (12 månader) för ditt företag är högst 15 000 euro. Denna gräns gäller räkenskapsperioder som börjat 1.1.2021 eller därefter. (2020 var omsättningsgränsen högst 10 000 euro.) Om omsättningen överskrider gränsen ska företaget registreras i momsregistret.
Företaget kan momsregistrera sig frivilligt fast omsättningsgränsen inte överskrids. Det kan löna sig om ditt företag exempelvis köper stora mängder av momspliktiga produkter eller tjänster för den skattepliktiga affärsverksamheten. När företaget är momsregistrerat får det i regel dra av momsen på sina inköp.
Läs mer om att registrera sig som momsskyldig
Obs! Gränsen för rörelse i liten skala gäller inte utländska företag som inte har ett fast driftställe i Finland. Läs mer om momsbeskattningen av utländska företag i Finland.
Du ska själv uppskatta gränsen för rörelseverksamhet
Du ska själv på förhand uppskatta om försäljningen för räkenskapsperioden överstiger gränsen på 15 000 euro eller inte. Om du uppskattar att gränsen överskrids ska du anmäla dig som momsskyldig. Se till att du inte uppskattar omsättningen för räkenskapsperioden som för liten. Om du inte anmäler dig som momsskyldig och omsättningen överskrider gränsen för rörelse i liten skala, måste du betala moms retroaktivt för hela räkenskapsperioden. Dessutom kan du bli tvungen att betala dröjsmålspåföljder.
Andra momslättnader när verksamheten bedrivs i liten skala
- Om räkenskapsperiodens omsättning understiger 30 000 euro, kan du efter räkenskapsperiodens utgång vara berättigad till s.k. lättnad vid den nedre gränsen för moms du betalat. Förutsättningen är att företaget är momsregistrerat. Mer information om lättnad vid den nedre gränsen för moms.
- Skatteperioden för moms är vanligtvis en månad, dvs. att momsen ska deklareras och betalas månatligen. Småföretag kan få en längre skatteperiod än normalt för moms – ett kvartal eller ett år. Mer information om skatteperioderna för moms.
Vanliga frågor
Om företaget säljer varor eller tjänster för över 15 000 euro under räkenskapsperioden (12 månader) ska företaget anmälas till registret över momsskyldiga.
Även de företag som har en omsättning på högst 15 000 euro kan frivilligt ansöka om att bli införda i momsregistret. Det kan löna sig att ansöka exempelvis ifall ditt företag köper stora mängder av momspliktiga produkter eller tjänster för den skattepliktiga affärsverksamheten. När företaget är momsregistrerat får det i regel dra av momsen på dessa inköp.
Det förekommer också några undantag i momsskyldigheten: läs mer om registrering i momsregistret.
Om företaget är momsregistrerat
- kan företaget dra av momsen från sina anskaffningar för den momspliktiga verksamheten
- lägger företaget till moms på priset på sålda varor och tjänster
- deklarerar och betalar företaget momsen för varje skatteperiod. Deklarationen ska lämnas även om företaget inte har haft någon verksamhet. Skatteperioden är i regel en månad, dvs. att momsen ska deklareras och betalas varje månad.
Om företaget inte är momsregistrerat
- kan företaget inte dra av momsen för sina anskaffningar
- lägger företaget inte till moms på priset på sålda varor och tjänster
- lämnar företaget inte momsdeklarationer och betalar inte moms.
När företaget har införts i momsregistret, ska du göra så här:
- Lägg alltid till moms på priset på de momspliktiga produkter och tjänster som ditt företag säljer.
- Ge köparen en faktura där alla anteckningar enligt mervärdesskattelagen finns med. Läs mer om faktureringskraven i den detaljerade anvisningen.
- Dra av momsen på de varor och tjänster som är inköpta för den momspliktiga affärsverksamheten från momsen på försäljningen.
- Om räkenskapsperiodens omsättning (12 månader) underskrider 30 000 euro kan du ansöka om lättnad vid den nedre gränsen för moms.
- Deklarera och betala momsen regelbundet till Skatteförvaltningen enligt din skatteperiod (i regel en gång i månaden).
- Se till att du lämnar deklarationerna genast från och med att ditt företag registrerades som momsskyldigt.
- Lämna en deklaration för varje skatteperiod även om du ännu inte har inlett verksamheten eller inte har haft någon försäljning under räkenskapsperioden. Anvisningar för deklaration och betalning
Vid beräkning av gränsen för momsbeskattning räknas i omsättningen med följande varor och tjänster som företaget sålt:
- momspliktiga försäljningar
- vissa momsfria försäljningar som nämns i mervärdesskattelagen, såsom exportförsäljning och gemenskapsintern försäljning.
Dessa tas inte med i beräkningen:
- företagets försäljningar av anläggningstillgångar. Försäljning av anläggningstillgångar avser försäljning av egendom som skaffats för företagets användning. Om till exempel ett schaktbolag säljer bort en av sina grävmaskiner betraktas det som sådan försäljning av anläggningstillgångar som i det här sammanhanget inte räknas med i omsättningen
- försäljning av vissa finansiella tjänster och försäkringstjänster av accessorisk karaktär
- de flesta momsfria försäljningar, till exempel försäljning av hälso- och sjukvårdstjänster och socialvårdstjänster.
Läs närmare vilka försäljningar som räknas med i omsättningen (den detaljerade anvisningen Gränsen för momsfri verksamhet i liten skala är 15 000 euro, punkt 2)
Omsättningen beräknas för en räkenskapsperiod på 12 månader. Om räkenskapsperioden är längre eller kortare än 12 månader, ska räkenskapsperiodens omsättning omräknas så att den motsvarar 12 månaders omsättning.
Multiplicera uppskattningen av räkenskapsperiodens omsättning med 12 och dividera resultatet med antalet hela kalendermånader.
Exempel: Företagets första räkenskapsperiod är 14.9.2023–31.12.2023. Företagets omsättning är 4 200 euro under denna period. Eftersom den första räkenskapsperioden är kortare än 12 månader, ska omsättningen omräknas så att den motsvarar 12 månaders omsättning:
Räkenskapsperiodens omsättning: 4 200 euro
Hela månader under räkenskapsperioden: 3 (oktober, november och december –september är inte en hel månad).
Omräknad 12 månaders omsättning: 4 200 euro x 12 månader/3 månader = 16 800 euro.
Företagets omräknade omsättning överskrider gränsen på 15 000 euro för verksamhet i liten skala. Företaget ska anmäla sig som momsskyldigt från och med verksamhetens inledningsdag (14.9.2023).
Om företaget inte är momsregistrerat och omsättningen överskrider 15 000 euro mitt under räkenskapsperioden måste du betala moms retroaktivt för hela räkenskapsperioden [eller från början av verksamheten]. Utöver det kan du också bli tvungen att betala dröjsmålspåföljder.
Om du upptäcker att omsättningen överskrider gränsen på 15 000 euro under räkenskapsperioden, ska du göra så här:
- Anmäl dig genast som momsskyldig.
- Lämna momsdeklarationerna för hela räkenskapsperioden.
- Betala moms för hela räkenskapsperioden.
Skatteförvaltningen registrerar företaget som momsskyldigt retroaktivt i regel från och med början av räkenskapsperioden. Observera att de första momsdeklarationerna och betalningarna för räkenskapsperioden redan kan vara försenade om skatteperioden för företaget blir en månad eller ett kvartal men räkenskapsperioden har framskridit längre än så. Du kan ta detta i beaktande när du anmäler dig till registret: välj eventuellt en längre skatteperiod.
Exempel: Företagets verksamhet har börjat 1.1.2024. Företagets omsättning överskrider 15 000 euro den första maj. Företaget lämnar en registreringsanmälan och väljer ett kvartal som skatteperiod. Den utsatta deklarations- och betalningsdagen för januari–mars är den 12 maj. Företaget lämnar momsdeklarationen för januari–mars och betalar skatten senast på den utsatta dagen. Företaget undviker dröjsmålspåföljder.
Om företaget hade valt en månad som skatteperiod, skulle deklarationerna och betalningarna för januari och februari ha varit försenade. Företaget skulle då ha varit tvunget att betala dröjsmålspåföljder för dessa.
Du kan kontrollera momsskyldigheten i tjänsten på ytj.fi (Företags- och organisationsdatasystemet). Gå till tjänsten på ytj.fi
I tjänsten ser du bland annat från och med vilken dag registreringen av företaget är giltig samt till vilka register företaget hör.
Observera! Om du har inlett verksamheten ser du ditt företags uppgifter i tjänsten efter att Skatteförvaltningen har behandlat din registrering.
Moms för ett litet företag — andra sidor
Nyckelord: