Asunto-osakkeen ostaja – maksa varainsiirtovero ja tee ilmoitus

Kun ostat asunto- tai kiinteistöosakeyhtiön osakkeita, jotka oikeuttavat esimerkiksi kerrostalo- tai rivitalohuoneiston hallintaan, tee varainsiirtoveroilmoitus ja maksa varainsiirtovero.

Varainsiirtoveron määrä pitää laskea itse ja maksaa omatoimisesti. Ensiasunnosta ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, jos tietyt ehdot täyttyvät. Ilmoitus pitää tehdä joka tapauksessa.

1

Laske vero

Vero on 2 % kauppahinnasta (ja mahdollisista muista vastikkeista) sekä yhtiölainaosuudesta.

Velaton hinta sisältää kauppahinnan ja mahdollisen yhtiölainan.

Vero maksetaan siis velattomasta hinnasta, vaikka maksaisit mahdollisen yhtiölainaosuuden pois kaupantekohetkellä.

Halutessasi voit käyttää apunasi varainsiirtoverolaskuria.

Esimerkki: Sanna ostaa asunto-osakkeen, jonka myyntihinta on 60 000 euroa. Osakkeisiin kohdistuva yhtiölaina on 20 000 euroa. Asunnon myynti-ilmoituksessa velaton hinta on siis 80 000 euroa. Varainsiirtovero lasketaan 80 000 eurosta. Varainsiirtovero on 2 % x 80 000 euroa = 1 600 euroa. Sillä ei ole merkitystä, maksaako Sanna yhtiölainan pois kaupanteon hetkellä vai pikku hiljaa osana yhtiövastiketta.

2

Tee ilmoitus

Tee varainsiirtoveroilmoitus 2 kuukauden kuluessa siitä, kun olet allekirjoittanut kauppakirjan tai muun sopimuksen (kauppa ilman kiinteistönvälittäjää).

Jos ostat asunnon kiinteistönvälittäjän kautta

  • välittäjä antaa varainsiirtoveroilmoituksen Verohallinnolle
  • saat välittäjältä vastaanottokuittauksen sähköisestä varainsiirtoveroilmoituksesta.

Jos olet ostanut uudiskohteen, tee ilmoitus 2 kuukauden kuluessa siitä, kun asunnon omistusoikeus on siirtynyt sinulle. Toimi näin, vaikka olisit käyttänyt kiinteistönvälittäjää.

Ilmoita OmaVerossa

Näin teet varainsiirtoveroilmoituksen OmaVerossa

Näin yritys tekee varainsiirtoveroilmoituksen OmaVerossa

Katso ilmoitusohjeet ja tarvittavat liitteet

Henkilöasiakas, avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö voivat käyttää myös paperilomaketta.

3

maksa vero

Maksa varainsiirtovero 2 kuukauden kuluessa siitä, kun olet allekirjoittanut kauppakirjan tai muun sopimuksen. Jos ostat asunto-osakkeen kiinteistönvälittäjän kautta, maksa vero kaupanteon yhteydessä.

Huomaa, että maksamiseen tarvitset oman varainsiirtoveron viitenumerosi, joka kannattaa selvittää ennen kaupantekotilaisuutta. Saat viitenumeron joko OmaVerosta tai puhelimitse.

Jos olet ostanut uudiskohteen, maksa vero 2 kuukauden kuluessa siitä, kun omistusoikeus on siirtynyt sinulle. Toimi näin, vaikka olisit käyttänyt kiinteistönvälittäjää.

Maksa OmaVerossa

Katso maksuohjeet

4

Toimita isännöitsijälle todistus varainsiirtoverosta

Esitä isännöitsijälle osakeluettelomerkintää varten toinen seuraavista:

  • todistus varainsiirtoverosta, jonka saat, kun olet ilmoittanut ja maksanut varainsiirtoveron (kauppa ilman kiinteistönvälittäjää). Saat todistuksen postitse ja voit tulostaa sen myös OmaVerosta.
  • varainsiirtoveroilmoituksen vastaanottokuittaus, jonka olet saanut kiinteistönvälittäjältä.

Jos olet tehnyt varainsiirtoveroilmoituksen ennen 1.11.2019, myös vanhanmallinen leimattu varainsiirtoveroilmoitus käy todistukseksi. Kysy isännöitsijältä, mitä muita asiakirjoja tarvitset omistuksesi rekisteröintiin.

Osakehuoneistojen tiedot uuteen järjestelmään
Asunto-osakkeiden omistustiedot kootaan jatkossa uuteen huoneistotietojärjestelmään, jota ylläpitää Maanmittauslaitos. Samalla luovutaan paperisista osakekirjoista.

Muutos tapahtuu vaiheittain: 1.1.2019 jälkeen perustettavien taloyhtiöiden osakastiedot viedään suoraan rekisteriin. Vanhojen taloyhtiöiden osakeluetteloita aletaan siirtää huoneistotietojärjestelmään 1.5.2019.

Uudistus ei vaikuta varainsiirtoveron ilmoittamiseen ja maksamiseen. Jos taloyhtiön osakeluettelo on jo huoneistotietojärjestelmässä, tieto varainsiirtoveron suorittamisesta siirtyy Maanmittauslaitokselle automaattisesti. Lue lisää huoneistotietojärjestelmästä.

Usein kysyttyä

Kun autopaikka tai varastotila on osa asuntokauppaa, muista maksaa varainsiirtovero ja antaa ilmoitus myös autopaikasta.

Kun autopaikan tai muun tilan kauppahinta on eritelty sopimuksessa, erittele hinnat myös varainsiirtoveroilmoituksessa.

Varainsiirtovero asunto-osakkeesta pitää yleensä maksaa 2 kuukauden kuluessa siitä, kun kauppakirja tai muu sopimus on allekirjoitettu. Kiinteistönvälittäjän välityksellä tehdyissä kaupoissa vero on yleensä maksettava sopimuksen allekirjoituksen yhteydessä eli kaupantekotilaisuudessa. Jatkossa määräajat ovat samat, vaikka yhtiöjärjestyksessä olisi lunastuslauseke.

Jos lunastusoikeutta käytetään, lunastajan täytyy maksaa vero ja antaa ilmoitus 2 kuukauden kuluessa lunastuksesta. Alkuperäinen ostaja voi tässä tapauksessa hakea maksetun varainsiirtoveron palautusta jälkikäteen.