Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Arvopaperikauppiaan varainsiirtoveroilmoitus

Arvopaperikauppiaalla tarkoitetaan suomalaista sijoituspalveluyritystä ja luottolaitosta sekä ulkomaisen sijoituspalveluyrityksen ja luottolaitoksen Suomessa olevaa sivuliikettä ja -konttoria. 

Arvopaperikauppias perii luovutussopimuksen tekemisen yhteydessä varainsiirtoveron niistä luovutuksista, joista se on perimisvelvollinen.

Tee varainsiirtoveroilmoitukset kuukausittain

Arvopaperikauppias antaa varainsiirtoveroilmoitukset perimästään verosta luovutuskuukautta seuraavan kuukauden 15. päivään mennessä. Huomaa, että jokaisesta kaupasta on annettava erillinen ilmoitus.

Arvopaperikauppiaat voivat tehdä varainsiirtoveroilmoituksen ainoastaan sähköisesti joko verkkolomakkeella Lomake.fi:ssä tai vaihtoehtoisesti lähettämällä ilmoituksen suoraan käyttämästään ohjelmistosta rajapinnan kautta Verohallintoon. Huom. arvopaperikauppias ei voi tehdä OmaVerossa varainsiirtoveroilmoitusta perimästään verosta.

Varainsiirtoveroilmoitus sähköisen rajapinnan kautta

Arvopaperikauppias voi tehdä varainsiirtoveroilmoituksen suoraan käyttämästään ohjelmistosta, jos siinä on rajapinta Verohallintoon.

Ota yhteyttä ohjelmistotoimittajaasi ja tiedustele, onko käyttämääsi ohjelmistoon kehitetty rajapintojen käyttömahdollisuus. Jos ohjelmistotoimittaja ei ole vielä kehittänyt varainsiirtoveroilmoittamisen rajapintaa, pyydä ohjelmistotoimittajaasi ottamaan yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen ohjelmistotalot(at)vero.fi. Yhteydenoton jälkeen annamme ohjelmistotoimittajalle ohjeet rajapintojen kehittämiseksi. Lue lisää Verohallinnon rajapintapalveluista.

Näin korjaat rajapinnan kautta antamaasi varainsiirtoveroilmoitusta

Varainsiirtoveroilmoitus Lomake.fi-verkkolomakkeella

Jos käyttämässäsi ohjelmistossa ei ole vielä mahdollisuutta rajapintoihin, voit antaa varainsiirtoveroilmoituksen Lomake.fi:ssä verkkolomakkeella  "Varainsiirtoveroilmoitus kiinteistönvälittäjille ja arvopaperikauppiaille" . 

Ilmoita Lomake.fi:ssä

Kuvallinen esimerkki arvopaperikauppiaille lomakkeen kohtien täyttämisestä (pdf)

Täyttöohje: verkkolomake kohta kohdalta

Näin korjaat Lomake.fi:ssä antamaasi varainsiirtoveroilmoitusta

Voit asioida yrityksen puolesta, jos sinulla on tarvittavat valtuudet

Näin kirjaudut yrityksen puolesta tai valtuutat työntekijöitä

Kun toimit valtuutettuna, sinun täytyy vaihtaa kirjautumisen jälkeen asiointiroolia niin, että annat ilmoituksen yrityksen nimissä. Kun annat ilmoituksen yrityksen asiointiroolilla, se arkistoituu Lomake.fi:ssä yrityksen tallennettuihin lomakkeisiin. 

Ohje tekstinä ja kuvina: Näin annat lomakkeen yrityksen nimissä

Myöhästymismaksu tai veronkorotus

Jos ilmoitus annetaan myöhässä, arvopaperikauppias voi joutua maksamaan myöhästymismaksua tai veronkorotusta. Koska myöhästymismaksu kohdistuu varainsiirtoveroilmoituksen myöhästymiseen, se määrätään arvopaperikauppiaalle niissä tilanteissa, joissa hän on ilmoitusvelvollinen.

Tilitä peritty vero kuukausittain

Arvopaperikauppiaan pitää tilittää perimänsä veron määrä Verohallinnolle luovutussopimusta seuraavan kuukauden 15. päivään mennessä. 

Arvopaperikauppias käyttää veron maksussa omaa varainsiirtoveron viitenumeroaan, jotta maksu kohdistuu oikein. Veron voi maksaa esimerkiksi OmaVeron kautta tai verkkopankissa. 

Maksutiedot, kuten viitenumeron ja Verohallinnon tilinumeron, näet joko OmaVero-palvelusta tai saat ne puhelimitse numerosta 029 497 026 (Maksuliikenne, puhelun hinta pvm./mpm.). Varainsiirtoveron viite on asiakaskohtainen ja se pysyy samalla asiakkaalla aina samana.

Katso ohje: Näin maksat veroja ja löydät maksutiedot OmaVerossa

Kun maksat varainsiirtoveron OmaVeron kautta tai verkkopankissa, maksu näkyy OmaVerossa 1–2 arkipäivän kuluttua. OmaVeron kautta maksaessasi maksu veloitetaan tililtäsi samana päivänä. Eräpäivää ei voi muuttaa.

Anna ostajalle todistus varainsiirtoverosta

Veron perimiseen velvollisen arvopaperikauppiaan on annettava ostajalle todistus varainsiirtoveron perimisestä:

 • Jos varainsiirtoveroilmoitus on annettu suoraan ohjelmistosta rajapinnan kautta, arvopaperikauppias tulostaa omasta järjestelmästään ilmoitetut tiedot sekä Verohallinnon vastaanottokuittauksen, jossa on päivämäärä ja yksilöity ilmoituksen tunnistenumero. 
 • Jos varainsiirtoveroilmoitus on annettu Lomake.fi:n kautta, arvopaperikauppias tulostaa Lomake.fi:stä Verohallinnon vastaanottokuittauksen sivun, jossa on ilmoituksen vastaanottoaika ja vastaanottonumero.

Nämä tositteet voi lähettää asiakkaalle myös sähköisessä muodossa.

Jos ilmoitus on annettu Lomake.fissä, ilmoitus säilyy Tallennetut lomakkeet -palvelussa 2 vuotta ja sen voi tulostaa sieltä jälkikäteen. Huom. kun ilmoitus on annettu yrityksen nimissä, kirjaudu myös Tallennetut lomakkeet -palveluun yrityksen nimissä.

Usein kysyttyä

Voit asioida yrityksen puolesta ja kirjautua omilla verkkopankkitunnuksillasi, mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla, jos olet

 • toimitusjohtaja tai toimitusjohtajan sijainen
 • hallituksen puheenjohtaja
 • selvitysmies
 • isännöitsijä (as oy)
 • elinkeinonharjoittaja (ei tarvitse kuulua kaupparekisteriin)
 • vastuunalainen yhtiömies (ky)
 • yhtiömies (ay, ky)
 • oikeutettu (nimenkirjoitusoikeus yksin)
 • prokuristi
 • puheenjohtaja.

Jos olet yrityksen työntekijä, voit asioida yrityksen puolesta, jos sinulle on annettu jompikumpi seuraavista Suomi.fi-valtuuksista:

 • veroasioiden hoito
 • veroilmoittaminen.

Yritys: Lue ohjeet valtuuttamisesta Suomi.fi:ssä

Kun ilmoitus on annettu suoraan ohjelmistosta rajapinnan kautta

Jos huomaat lähettäneesi virheellisen ilmoituksen, voit itse korjata sitä rajapinnan kautta, jos ohjelmistonkehittäjä on jo päivittänyt tämän ominaisuuden käyttämääsi ohjelmistoon. Tee siinä tapauksessa korvaava varainsiirtoveroilmoitus ja anna tunnistetieto alkuperäisestä ilmoituksesta, jota olet korjaamassa. Korvaavassa ilmoituksessa ilmoitetaan kaikki tiedot uudelleen.

Kun ilmoitus on annettu Lomake.fi:ssä

Jos huomaat lähettäneesi virheellisen ilmoituksen Lomake.fi:ssä, voit korjata sitä antamalla korvaavan varainsiirtoveroilmoituksenKatso ohjeet varainsiirtoveroilmoituksen korjaamiseen Lomake.fi:ssä.

Sivu on viimeksi päivitetty 13.2.2023