Lomaosake tai golfosake

Kun ostat viikko- tai aikaosuusosakkeen, tee varainsiirtoveroilmoitus ja maksa varainsiirtovero. Viikko- tai aikaosuusosakkeet voivat olla esimerkiksi asunto- tai kiinteistöosakeyhtiön lomaosakkeita, jotka oikeuttavat tietyn huoneiston hallintaan määriteltynä ajankohtana, esimerkiksi tiettyinä viikkoina.

Jos olet ostanut golfosakkeen (golfosakeyhtiön osakkeen), tee varainsiirtoveroilmoitus ja maksa varainsiirtovero.

1

Tee ilmoitus

Tee varainsiirtoveroilmoitus 2 kuukauden kuluessa siitä, kun kauppakirja tai muu sopimus on allekirjoitettu. Jos ostat lomaosakkeen kiinteistönvälittäjän kautta, välittäjä antaa ilmoituksen kaupanteon yhteydessä. Jos ostat lomaosakkeen uudiskohteesta, sinun on itse annettava ilmoitus 2 kuukauden kuluessa omistusoikeuden siirtymisestä. 

 • Jos ostajia on useita – esimerkiksi puolisot – jokaisen ostajan on tehtävä oma varainsiirtoveroilmoituksensa.
 • Ilmoitusta varten tarvitset kauppakirjan tai muun sopimuksen. 
 • Asiakirjoja ei tarvitse kaikissa tilanteissa liittää ilmoitukseen. Ennen ilmoituksen lähettämistä OmaVerossa näet, tarvitaanko liitteitä vai riittääkö pelkkä ilmoitus.

Ilmoita OmaVerossa

Näin teet varainsiirtoveroilmoituksen OmaVerossa

Henkilöasiakas, avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö voivat käyttää myös paperilomaketta. Paperilomakkeen liitteeksi tarvitaan kauppakirja.

2

Maksa vero

Maksa varainsiirtovero 2 kuukauden kuluessa siitä, kun kauppakirja tai muu sopimus on allekirjoitettu (uudiskohteissa omistusoikeuden siirtymisestä). Jos ostat lomaosakkeen kiinteistönvälittäjän kautta, maksa vero kaupanteon yhteydessä. 

 • Jos maksat OmaVerossa, viitenumerot ja muut maksutiedot siirtyvät automaattisesti oikein verkkopankin maksupohjaan. OmaVero laskee veron määrän antamasi varainsiirtoveroilmoituksen perusteella.
 • Jos maksat verkkopankissa, maksamiseen tarvitset Verohallinnon tilinumeron ja oman varainsiirtoveron viitenumerosi. Saat viitenumeron ja tilinumeron

Maksa vero kahden desimaalin tarkkuudella. Pyöristä veron määrä lähimpään senttiin normaalien pyöristyssääntöjen mukaisesti. Esimerkiksi jos veron tarkka määrä on 345,67890 euroa, maksa veroa 345,68 euroa. 

Jos ostajia on useita – esimerkiksi puolisot – jokainen ostaja maksaa oman osuutensa verosta käyttäen omaa varainsiirtoveron viitenumeroaan. Maksu näkyy OmaVerossa 1–2 arkipäivän kuluttua.

Ulkomainen ostaja: näin saat viitenumeron

3

Saat todistuksen varainsiirtoverosta

Saat todistuksen varainsiirtoverosta OmaVeroon tai postitse. OmaVeroon todistus tulee yleensä noin 2 arkipäivän kuluessa ilmoituksen antamisesta ja veron maksamisesta. Näin löydät todistuksen OmaVerosta. Jos olet tehnyt varainsiirtoveroilmoituksen paperilomakkeella, todistus tulee näkyviin OmaVeroon myöhemmin.

Silloin kun loma- tai aikaosuusosakkeen kaupat on tehty kiinteistönvälittäjän kautta, saat välittäjältä todistuksen suoritetusta varainsiirtoverosta. Välittäjän antama todistus ei näy OmaVerossa. 

Lomaosakkeen tai golfosakkeen varainsiirtovero

Vero on 2 % lomaosakkeen tai golfosakkeen kauppahinnasta tai muun vastikkeen arvosta sekä yhtiölainaosuudesta. Velaton hinta sisältää kauppahinnan ja mahdollisen yhtiölainaosuuden. Vero maksetaan siis velattomasta hinnasta riippumatta siitä, maksatko yhtiölainaosuuden pois kaupantekohetkellä vai kaupanteon jälkeen kuukausittain rahoitusvastikkeena.

Halutessasi voit käyttää apunasi varainsiirtoverolaskuria.

Esimerkki: Tatu ostaa lomaosakkeen, jonka myyntihinta on 20 000 euroa. Osakkeisiin kohdistuva osuus yhtiölainasta on 8 000 euroa. Lomaosakkeen myynti-ilmoituksessa velaton hinta on siis 28 000 euroa. Varainsiirtovero lasketaan 28 000 eurosta. Varainsiirtovero on 2 % x 28 000 euroa = 560 euroa. Sillä ei ole merkitystä, maksaako Tatu yhtiölainaosuuden pois kaupanteon hetkellä vai pikkuhiljaa osana yhtiövastiketta.

Usein kysyttyä

Kun olet ilmoittanut ja maksanut varainsiirtoveron OmaVerossa, saat yleensä noin 2 arkipäivän kuluessa todistuksen varainsiirtoverosta OmaVeroon. Saat todistuksen myös silloin, jos olet ostanut ensiasunnon. 

Jos olet tehnyt varainsiirtoveroilmoituksen paperilomakkeella, odota, että todistus varainsiirtoverosta tulee näkyviin OmaVeroon. 

Huom. Todistus ei ole OmaVerossa, jos olet antanut varainsiirtoveroilmoituksen ennen marraskuuta 2019. Lisätietoa: Olen mielestäni antanut varainsiirtoveroilmoituksen aiemmin. Miksi ilmoitus tai maksu eivät näy OmaVerossa?

Toimi näin  

Kirjaudu ensin OmaVeroon (avautuu uuteen ikkunaan). Etene sen jälkeen seuraavasti. 

 1. Valitse välilehti Toiminnot. 

 2. Valitse kohdasta Viestit ja yhteydenpito linkki Päätökset ja kirjeet. 

 3. Jos olet saanut useita todistuksia varainsiirtoverosta, erotat ne kaupantekopäivän perusteella. Kaupantekopäivä näkyy kohdassa Kausi

  Jos etsit todistusta tietyltä päivältä, toimi näin: Kirjoita kaupantekopäivä (esim. 12.11.2021) kenttään, jossa lukee Hae sisällöstä ja paina Enter. 
   

Jos annat varainsiirtoveroilmoituksen myöhässä, seurauksena voi olla  joko myöhästymismaksu tai veronkorotus. Jos et maksa varainsiirtoveroa määräajassa, sinun pitää maksaa viivästyskorkoa. Lue tarkemmin viivästysseuraamuksista.

Jos sinun täytyy korjata antamiasi tietoja, anna korvaava varainsiirtoveroilmoitus joko OmaVerossa tai paperilomakkeella. Korjaa virheet ja täytä myös muut kohdat uudelleen.

Näin korjaat varainsiirtoveroilmoitusta OmaVerossa

Jos ilmoitat paperilomakkeella, muista merkitä rasti lomakkeen alussa olevaan kohtaan Korvaava varainsiirtoveroilmoitus.

Huomaa, että jos annat korvaavan ilmoituksen vasta varainsiirtoveroilmoituksen määräajan jälkeen, seurauksena voi olla myöhästymismaksu tai veronkorotus.

Jos olet jo ehtinyt maksaa varainsiirtoveron, katso lisätietoa ilmoituksen ja maksun korjaamisesta.

Jos sinun täytyy korjata ennen 8.11.2019 antamiasi tietoja, soita Verohallinnon palvelunumeroon 029 497 022 (puhelun hinta pvm./mpm.).

Omistusoikeuden siirtyminen määritellään kauppakirjassa. Uudiskohteissa omistusoikeus siirtyy yleensä silloin, kun rakennus on valmistunut ja olet maksanut kauppahinnan kokonaan.