Verokortti

Jos tarvitset verokortin, hae se OmaVerosta.

Hae verokorttia OmaVerossa

Veroprosenttilaskurilla voit arvioida, tarvitsetko muutoksen verokortissasi näkyvään ennakonpidätysprosenttiin.

Katso OmaVeron käyttöohjeet

Verokorttia varten tarvitset tiedot tuloista ja vähennyksistä

  • Arvioi koko vuoden tulot.
  • Laske vuoden alusta kertyneet tulot ja verot.
  • Lisää myös tiedot mahdollisista vähennyksistä.

Voit tulostaa verokortin itse tai valita, että se postitetaan sinulle kotiin tai esimerkiksi työnantajallesi. OmaVerossa tehty verokortti säilyy pdf-tiedostona OmaVerossa, josta voit ottaa sen käyttöön milloin tahansa. Työnantajasi tai muu suorituksen maksaja tarvitsee verokorttisi noin 2 viikkoa ennen seuraavaa maksupäivää.

Voit tilata verokortin myös muilla tavoilla

Usein kysyttyä

En ole tehnyt verokorttimuutosta vuoden aikana

Katso OmaVeron Postilaatikosta Ennakkoperinnän päätös, joka on tullut sinulle joulukuussa 2019. Jos päätöstä ei näy Postilaatikossa, valitse Näytä kaikki.

Ennakkoperinnän päätöksellä kohdassa Erittely tiedoista, joiden perusteella verokorttisi on laskettu  näet arvion koko vuoden tuloista, jonka perusteella veroprosentti on laskettu.

Jos arvio on riittävä koko vuoden tuloksi, suorituksen maksaja käyttää perusveroprosenttia loppuvuonna.

Jos arvio ei ole riittävä, siirry kohtaan Verokortti ja ennakkovero ja Tilaa uusi verokortti

Jos et tee verokorttiin muutosta, maksaja käyttää loppuvuonna tulorajan ylittävään summaan lisäveroprosenttia.

Jos haluat välttyä jäännösverolta, arvioi veroprosenttilaskurilla tarvitsetko muutoksen veroprosenttisi. Tee tarvittaessa verokorttimuutos OmaVerossa.

Jos sinulla on useita työnantajia, seuraa itse verokortin tulorajan täyttymistä ja hae uusi verokortti tai maksa tarvittaessa esimerkiksi lisäennakkoa. Näin voit välttyä jäännösverolta.  

HUOM! Tätä verokortin veroprosenttia käytetään myös tammikuussa 2021. Tuloraja kuitenkin nollautuu vuoden alussa. Vuoden 2021 verokortti otetaan käyttöön 1.2.2021. 

Olen tehnyt verokorttimuutoksen vuoden aikana

Tarkista tuloraja, jonka näet OmaVerosta kohdasta Verokortti ja ennakkovero

Jos tuloraja on riittävä loppuvuodelle, asia on kunnossa.

Jos tuloraja loppuvuodelle ei ole riittävä, valitse Tilaa uusi verokortti. Kun muutat veroprosenttia, todennäköisesti vältyt ensi vuonna jäännösverolta.

Jos et tee uutta verokorttia, maksaja käyttää tulorajan ylittävään summaan lisäveroprosenttia.

Jos sinulla on useita työnantajia, seuraa itse verokortin tulorajan täyttymistä ja hae uusi verokortti tai maksa tarvittaessa esimerkiksi lisäennakkoa. Näin voit välttyä jäännösverolta.  

HUOM! Tätä verokortin veroprosenttia käytetään myös tammikuussa 2021.  Tuloraja kuitenkin nollautuu vuoden alussa. Vuoden 2021 verokortti otetaan käyttöön 1.2.2021.

Saat vuoden 2021 verokortin sekä OmaVeroon että postitse joulu-tammikuussa. Kun olet saanut  vuoden 2021 verokortin, voit hakea siihen muutosta.

Kun otat käyttöön Suomi.fi-viestit, saat tiedon heti, kun verokorttisi on OmaVerossa.

Tammikuussa 2021 käytetään vielä vuoden 2020 verokorttia. Veroprosentti on sama kuin vuoden 2020 viimeisimmässä verokortissa. Tuloraja kuitenkin nollautuu vuoden alussa.

Saat vuoden 2021 verokortin sekä OmaVeroon että postitse joulu-tammikuussa. Kun olet saanut  vuoden 2021 verokortin, voit hakea siihen muutosta. 

Laskutuspalveluyritykset toimivat erilaisilla toimintamalleilla.

Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Tilaa uusi verokortti, ja ilmoita verokortille ajantasaiset tulo- ja vähennystiedot.

Katso ohjeet uuden verokortin hakemiseen OmaVerossa

Korottaminen saattaa olla tarpeen, jos veroprosentin laskemisessa on käytetty sellaisia vähennyksiä, joita sinulla ei ole enää vuonna 2020 (esimerkiksi matkakuluja).

Kun muutat veroprosenttia, todennäköisesti vältyt ensi vuonna jäännösverolta.

Jos vuositulorajasi ylittyy etkä ole toimittanut muutosverokorttia maksajalle, maksaja käyttää verokortin lisäveroprosenttia. 

Veroprosentin korotusta ei tarvitse pyytää Verohallinnolta silloin, jos vuositulorajasi ei ylity. Voit itse ilmoittaa työnantajalle tai muulle tulon maksajalle verokorttiin merkittyä suuremman ennakonpidätysprosentin.

Verokortilla 2020 näkyvä tuloraja on vain 11 kuukaudelle (helmikuu-joulukuu). Verokortin mukana tulevalta laskelmalta näet todellisen 12 kuukauden vuositulorajasi.

Kyllä voit. Tulostettavan verokortin löydät OmaVeron postilaatikosta.

Veroprosenttiin voi hakea alennuksen OmaVerosta, palvelunumerosta tai verotoimistosta, jos tulot ovat olennaisesti pienemmät tai vähennykset olennaisesti suuremmat kuin verokortin mukana lähetettävässä päätöksessä.

Katso OmaVero-ohjeet uuden verokortin 2020 hakemiseen

Saat mahdollisen liian suuren veroprosentin veronpalautuksena korkoineen, jos et hae muutosta lainkaan. Muutosta voi hakea myöhemminkin kuin alkuvuonna ja saat saman hyödyn jo vuoden 2020 aikana.

Kun olet avannut verokortin OmaVerosta, voit tallentaa verokortin PDF:nä kahdella eri tavalla:

  1. vaihtoehto: Paina Tallenna-painiketta ja valitse tallennusmuodoksi PDF.
  2. vaihtoehto: Paina Tulosta. Valitse kohdasta Kohde "Tallenna PDF-muodossa". Paina sen jälkeen Tallenna. Valitse kansio, johon haluat tallentaa verokortin. Paina Tallenna.

Näin tulostat ja sallit ponnahdusikkunat OmaVerossa

Millä laitteella ja selaimella OmaVeroa kannattaa käyttää?