Verotuspäätös ja esitäytetty veroilmoitus

Sait henkilöasiakkaan esitäytetyn veroilmoituksen maalis-huhtikuussa 2019. Useimmilla asiakkailla oli  veroilmoituksen mukana verotuspäätös, josta näkyvät veronpalautuksen tai jäännösveron määrä ja maksupäivät. 

Katso verotuspäätös OmaVerossa

Miksi sain uuden verotuspäätöksen ja veronpalautuspäiväni siirtyi?

Verotuspäätös on laskelma verotuksestasi

1

Jos et tehnyt muutoksia veroilmoitukseesi

Jos sinun tai puolisosi veroilmoitukseen ei tullut muutoksia, keväällä saatu verotuspäätös, verotustodistus ja jäännösveron tilisiirtolomakkeet jäävät voimaan. Siinä tapauksessa et saa enää uutta verotuspäätöstä postitse.

2

Jos teit muutoksia veroilmoitukseesi

Saat uuden verotuspäätöksen, jos

 • olet korjannut esitäytettyä veroilmoitusta
 • puolisosi on korjannut omaa veroilmoitustaan
 • Verohallinto on saanut korjattuja tietoja muualta, esimerkiksi työnantajalta.

Uudessa päätöksessä veronpalautuksen maksupäivä tai jäännösveron eräpäivät todennäköisesti siirtyvät eteenpäin. Lähetämme uudet verotuspäätökset lokakuun loppuun mennessä. 

3

Tarkista verotuspäätöksen tiedot

Kun saat verotuspäätöksen, tarkista että tiedot ovat oikein.

4

Korjaa puuttuvat tai virheelliset tiedot

Jos huomaat verotuspäätöksessä selvän virheen (esimerkiksi laskuvirheen), soita palvelunumeroomme. Puhelinnumeron näet päätöksestä. Näin saamme korjattua virheen, ennen kuin verotuksesi päättyy. Oman verotuksesi päättymispäivän näet verotuspäätöksestä tai OmaVerosta.

Jos huomaat virheen vasta verotuksen päättymisen jälkeen, tee oikaisuvaatimus.

5

Saatko veronpalautusta?

Suurin osa henkilöasiakkaista saa veronpalautuksensa 6.8. tai 4.9.2019. Veronpalautuspäivä on eri asiakkailla eri aikaan. Katso oma päiväsi OmaVerosta tai verotuspäätöksestä. Tarkista myös, että tilinumerosi on oikein.

Jos olet tehnyt muutoksia veroilmoitukseen, veronpalautuksen maksupäivä todennäköisesti siirtyy eteenpäin. Lue lisää veronpalautuksesta.

6

Tuliko sinulle maksettavaksi jäännösveroa?

Suurimmalla osalla jäännösveron ensimmäisen erän eräpäivä on 1.8.2019 ja toisen erän eräpäivä 1.10.2019. Eräpäivät ovat eri asiakkailla eri aikaan, joten tarkista aina omat eräpäiväsi OmaVerosta tai verotuspäätöksestä. Jos olet tehnyt muutoksia veroilmoitukseen, alkuperäiset jäännösveron eräpäivät todennäköisesti siirtyvät eteenpäin. 

Näet jäännösveron maksutiedot OmaVerosta tai verotuspäätöksestä. Jos olet saanut veroilmoituksen mukana alustavan verotuslaskelman, maksa jäännösvero vasta, kun olet saanut verotuspäätöksen.

Jos olet kiinteistönomistaja, huomaa että kiinteistöveron ja jäännösveron eräpäivät ovat syksyllä lähekkäin (kiinteistöveron eräpäivät ovat 3.9. ja 15.10.).

Lue lisää jäännösverosta.

Voit saada uuden verotuspäätöksen esimerkiksi näistä syistä:

 • korjasit esitäytettyä veroilmoitustasi
 • puolisosi on korjannut omaa veroilmoitustaan
 • Verohallinto on saanut verotukseesi vaikuttavia tietoja muualta
 • asiakas on valikoitunut Verohallinnossa tarkempaan tarkasteluun.

Jos olet saanut uuden verotuspäätöksen, vaikka et ole itse korjannut tietoja, vertaa uutta verotuspäätöstä siihen, jonka sait keväällä. Uusi verotuspäätös vaikuttaa todennäköisesti veronpalautuksen maksupäivään tai jäännösverojen eräpäivään. Myös verotuksesi lopputulos (veronpalautuksen tai jäännösveron määrä ja niihin liittyvät korot) on voinut muuttua.

Lisätietoa veronpalautuksista ja jäännösveroista

Verotuksen ja veronpalautusten aikataulu on puolisoilla aina yhteinen. Jos jompikumpi puolisoista muuttaa veroilmoitustaan, molempien veronpalautuspäivä voi muuttua. 

Kirjaudu OmaVeroon. Pääset katsomaan verotuspäätöstäsi valitsemalla etusivulta kohdan "Postilaatikko". Kohdassa "Päätökset ja kirjeet" valitse "Näytä kaikki". Löydät verotuspäätöksen listalta, jos päätös on valmis. Verotustietosi voivat muuttua verotuksesi päättymispäivään asti. Lähetämme verotuspäätökset lokakuun loppuun mennessä.

Jos et  tehnyt muutoksia veroilmoitukseesi tai puoliso ei täydentänyt omaa veroilmoitustaan, et saa uutta verotuspäätöstä. Tällöin keväällä veroilmoituksen mukana saamasi verotuspäätös, verotustodistus ja jäännösveron tilisiirtolomakkeet jäävät voimaan.

Jos olet korjannut veroilmoitusta, puolisosi  on korjannut omaansa tai Verohallinto on saanut muualta verotukseesi vaikuttavia tietoja, saat uuden verotuspäätöksen viimeistään lokakuun lopussa.

Saat uuden verotuspäätöksen, jos

 • olet korjannut esitäytettyä veroilmoitusta
 • puolisosi on korjannut omaa veroilmoitustaan
 • Verohallinto on saanut korjattuja tietoja muualta, esimerkiksi työnantajalta.

Lähetämme uudet verotuspäätökset satunnaisessa järjestyksessä lokakuun loppuun menessä.

Jos et saa uutta verotuspäätöstä, keväällä saamasi verotuspäätös, verotustodistus ja jäännösveron tilisiirtolomakkeet jäävät voimaan.

Olet saanut ilmoituksen verotuksesi jatkumisesta seuraavista syistä:

 • Verohallinto on saanut verotukseesi vaikuttavia tietoja muualta
 • verovalvonnan toimenpiteet ovat kesken

Ilmoitus verotuksen jatkumisesta ei edellytä yhteydenottoa Verohallintoon.

Saat uuden verotuspäätöksen lokakuun loppuun mennessä. Verotus päättyy eri asiakkailla eri aikaan. Päättymispäivä näkyy uudesta verotuspäätöksestä.  Uusi verotuspäätös vaikuttaa todennäköisesti veronpalautuksen maksupäivään tai jäännösverojen eräpäivään. Myös verotuksesi lopputulos (veronpalautuksen tai jäännösveron määrä ja niihin liittyvät korot) voi muuttua.

Lisätietoa veronpalautuksista ja jäännösveroista

Alijäämähyvitys näkyy kaikkien henkilöasiakkaiden esitäytetyllä veroilmoituksella Muut tiedot -kohdassa. Samassa kohdassa näkyy myös alaikäisten lasten lukumäärä tai puolison tiedot.

Tiedot näkyvät veroilmoituksella seuraavasti:

Et ole hakenut alijäämähyvityksen lapsikorotusta  OmaVero tai lomake 50B
Et ole hakenut alijäämähyvityksen siirtämistä puolisolle  OmaVero tai lomake 50B

Jos haluat, että alijäämähyvityksen lapsikorotus tehdään omassa verotuksessasi, ilmoita OmaVerossa tai lomakkeella 50B, kuinka monesta lapsesta vaadit korotusta.

Jos haluat, että alijäämähyvitys pitää siirtää puolisosi verotukseen siinä tapauksessa, että sinulla ei ole ansiotuloista määrättäviä veroja tai verot eivät riitä koko alijäämähyvityksen vähentämiseen, ilmoita OmaVerossa tai lomakkeella 50B.

Mikä alijäämähyvitys on?

Alijäämä syntyy, jos  pääomatuloista (esimerkiksi vuokratulot) tehtävät vähennykset (esimerkiksi asuntolainan korot) ovat suuremmat kuin pääomatulot.  Tästä alijäämästä 30 % (ensiasunnon koroista 32 %) vähennetään alijäämähyvityksenä ansiotulojen veroista.  Alijäämähyvityksen enimmäismäärä on 1 400 euroa. Enimmäismäärään tehdään lapsikorotus, jos sinulla on alaikäisiä lapsia.

Lisätietoa alijäämähyvityksestä

Oman verotuksesi päättymispäivän näet verotuspäätöksestä tai OmaVerosta. Verotuksen päättymispäivä on henkilökohtainen. Verotus voi päättyä toukokuun ja lokakuun välisenä aikana. Puolisoiden verotus päättyy aina samaan aikaan.

Vuoden 2017 tai sitä aiempien vuosien verotuspäätökset eivät näy OmaVerossa. Ne ovat saatavana ainoastaan paperitulosteena. Jos tarvitset uuden verotuspäätöksen tai verotustodistuksen, soita palvelunumeroon 029 497 002 (Henkilöasiakkaan tuloverotus).