Verotuspäätös ja esitäytetty veroilmoitus

Sait henkilöasiakkaan esitäytetyn veroilmoituksen maalis-huhtikuussa 2019. Useimmilla asiakkailla oli  veroilmoituksen mukana verotuspäätös, josta näkyvät veronpalautuksen tai jäännösveron määrä ja maksupäivät. 

Katso verotuspäätös OmaVerossa

Veroilmoituksen määräpäivät olivat tänä keväänä 7.5., 14.5. ja 21.5.2019. Unohditko täydentää veroilmoitustasi määräpäivään mennessä? Katso ohjeet ja toimi heti!

Verotuspäätös on laskelma verotuksestasi

1

Jos et tehnyt muutoksia veroilmoitukseesi

Jos sinun tai puolisosi veroilmoitukseen ei tullut muutoksia, keväällä saatu verotuspäätös, verotustodistus ja jäännösveron tilisiirtolomakkeet jäävät voimaan. Siinä tapauksessa et saa enää uutta verotuspäätöstä postitse.

2

Jos teit muutoksia veroilmoitukseesi

Saat uuden verotuspäätöksen, jos

  • olet korjannut esitäytettyä veroilmoitusta
  • puolisosi on korjannut omaa veroilmoitustaan
  • Verohallinto on saanut korjattuja tietoja muualta, esimerkiksi työnantajalta.

Uudessa päätöksessä veronpalautuksen maksupäivä tai jäännösveron eräpäivät todennäköisesti siirtyvät eteenpäin. Lähetämme uudet verotuspäätökset lokakuun loppuun menessä. 

3

Tarkista verotuspäätöksen tiedot

Kun saat verotuspäätöksen, tarkista että tiedot ovat oikein.

4

Korjaa puuttuvat tai virheelliset tiedot

Jos huomaat verotuspäätöksessä selvän virheen (esimerkiksi laskuvirheen), soita palvelunumeroomme. Puhelinnumeron näet päätöksestä. Näin saamme korjattua virheen, ennen kuin verotuksesi päättyy. Oman verotuksesi päättymispäivän näet verotuspäätöksestä tai OmaVerosta.

Jos huomaat virheen vasta verotuksen päättymisen jälkeen, tee oikaisuvaatimus.

5

Saatko veronpalautusta?

Suurin osa henkilöasiakkaista saa veronpalautuksensa 6.8. tai 4.9.2019. Veronpalautuspäivä on eri asiakkailla eri aikaan. Katso oma päiväsi OmaVerosta tai verotuspäätöksestä. Tarkista myös, että tilinumerosi on oikein.

Jos olet tehnyt muutoksia veroilmoitukseen, veronpalautuksen maksupäivä todennäköisesti siirtyy eteenpäin. Lue lisää veronpalautuksesta.

6

Tuliko sinulle maksettavaksi jäännösveroa?

Suurimmalla osalla jäännösveron ensimmäisen erän eräpäivä on 1.8.2019 ja toisen erän eräpäivä 1.10.2019. Eräpäivät ovat eri asiakkailla eri aikaan, joten tarkista aina omat eräpäiväsi OmaVerosta tai verotuspäätöksestä. Jos olet tehnyt muutoksia veroilmoitukseen, alkuperäiset jäännösveron eräpäivät todennäköisesti siirtyvät eteenpäin. 

Näet jäännösveron maksutiedot OmaVerosta tai verotuspäätöksestä. Jos olet saanut veroilmoituksen mukana alustavan verotuslaskelman, maksa jäännösvero vasta, kun olet saanut verotuspäätöksen.

Jos olet kiinteistönomistaja, huomaa että kiinteistöveron ja jäännösveron eräpäivät ovat syksyllä lähekkäin (kiinteistöveron eräpäivät ovat 3.9. ja 15.10.).

Lue lisää jäännösverosta.

Kirjaudu OmaVeroon. Pääset katsomaan verotuspäätöstäsi valitsemalla etusivulta kohdan "Postilaatikko". Kohdassa "Päätökset ja kirjeet" valitse "Näytä kaikki". Löydät verotuspäätöksen listalta, jos päätös on valmis. Verotustietosi voivat muuttua verotuksesi päättymispäivään asti. Lähetämme verotuspäätökset lokakuun loppuun mennessä.

Olet saanut ilmoituksen verotuksesi jatkumisesta seuraavista syistä:

  • olet itse tai puolisosi on korjannut omaa veroilmoitustaan
  • Verohallinto on saanut verotukseesi vaikuttavia tietoja muualta
  • verovalvonnan toimenpiteet ovat kesken

Ilmoitus verotuksen jatkumisesta ei edellytä yhteydenottoa Verohallintoon.

Saat uuden verotuspäätöksen lokakuun loppuun mennessä. Verotus päättyy eri asiakkailla eri aikaan. Päättymispäivä näkyy uudesta verotuspäätöksestä.  Uusi verotuspäätös vaikuttaa todennäköisesti veronpalautuksen maksupäivään tai jäännösverojen eräpäivään. Myös verotuksesi lopputulos (veronpalautuksen tai jäännösveron määrä ja niihin liittyvät korot) voi muuttua.

Lisätietoa veronpalautuksista ja jäännösveroista

 

Voit saada uuden verotuspäätöksen esimerkiksi näistä syistä:

  • puolisosi on korjannut omaa veroilmoitustaan
  • Verohallinto on saanut verotukseesi vaikuttavia tietoja muualta
  • Verohallinto on päivittänyt muita kuin verotuslaskentaan liittyviä tietoja, esimerkiksi osoitetietoja.

Jos olet saanut uuden verotuspäätöksen, vaikka et ole itse korjannut tietoja, vertaa uutta verotuspäätöstä siihen, jonka sait keväällä. Uusi verotuspäätös vaikuttaa todennäköisesti veronpalautuksen maksupäivään tai jäännösverojen eräpäivään. Myös verotuksesi lopputulos (veronpalautuksen tai jäännösveron määrä ja niihin liittyvät korot) on voinut muuttua.

Lisätietoa veronpalautuksista ja jäännösveroista

 

Alijäämähyvitys näkyy kaikkien henkilöasiakkaiden esitäytetyllä veroilmoituksella Muut tiedot -kohdassa. Samassa kohdassa näkyy myös alaikäisten lasten lukumäärä tai puolison tiedot.

Tiedot näkyvät veroilmoituksella seuraavasti:

Et ole hakenut alijäämähyvityksen lapsikorotusta  OmaVero tai lomake 50B
Et ole hakenut alijäämähyvityksen siirtämistä puolisolle  OmaVero tai lomake 50B

Jos haluat, että alijäämähyvityksen lapsikorotus tehdään omassa verotuksessasi, ilmoita OmaVerossa tai lomakkeella 50B, kuinka monesta lapsesta vaadit korotusta.

Jos haluat, että alijäämähyvitys pitää siirtää puolisosi verotukseen siinä tapauksessa, että sinulla ei ole ansiotuloista määrättäviä veroja tai verot eivät riitä koko alijäämähyvityksen vähentämiseen, ilmoita OmaVerossa tai lomakkeella 50B.

Mikä alijäämähyvitys on?

Alijäämä syntyy, jos  pääomatuloista (esimerkiksi vuokratulot) tehtävät vähennykset (esimerkiksi asuntolainan korot) ovat suuremmat kuin pääomatulot.  Tästä alijäämästä 30 % (ensiasunnon koroista 32 %) vähennetään alijäämähyvityksenä ansiotulojen veroista.  Alijäämähyvityksen enimmäismäärä on 1 400 euroa. Enimmäismäärään tehdään lapsikorotus, jos sinulla on alaikäisiä lapsia.

Lisätietoa alijäämähyvityksestä

 

Yhtymille on lähetetty verotuspäätöksiä maalis-huhtikuussa.

Sen jälkeen osalle yhtymistä on lähetetty uusia verotuspäätöksiä. Osalla uusi päätös on saman sisältöinen aiemmin lähetetyn kanssa.

Jos verotuspäätös on sisällöltään samanlainen kuin aikaisemmin lähetetty ja siinä on kaikki tiedot oikein, sinun ei tarvitse olla yhteydessä Verohallintoon. Yhteydenottoa ei tarvita myöskään silloin, jos uusi verotuspäätös on erilainen, mutta tiedot siinä ovat oikein.

Jos verotuspäätöksen tiedoissa on korjattavaa, ota yhteyttä päätökseen merkittyyn palvelunumeroon.