Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Luovutusvoitto ja luovutustappio

Kun saat esitäytetyn veroilmoituksen, tarkista ilmoituksen tiedot. Jos tiedot luovutusvoitosta tai -tappiosta eivät näy veroilmoituksessa tai tiedoissa on korjattavaa, tee korjaukset OmaVerossa ilmoituksessa merkittyyn määräpäivään mennessä.

Kirjaudu OmaVeroon

Vuoden 2023 luovutukset: Esitäytetyn veroilmoituksen täyttöohje

Vuoden 2024 luovutukset: Näin ilmoitat asunnon, kiinteistön tai muun omaisuuden luovutuksen

Jos ilmoitat paperilla, käytä lomaketta 9 (asunto-osakkeet ja kiinteistöt) tai lomaketta 9A (arvopaperit ja arvo-osuudet).

Mistä luovutusvoittoa voi saada?

Asunnon myynti

Voit myydä oman vakituisen asuntosi verovapaasti, kun tietyt edellytykset täyttyvät. Muuten asunnon luovutusvoitto verotetaan pääomatulona

Arvopaperit

Näin ilmoitat luovutusvoitot ja -tappiot arvopapereista, kuten pörssiosakkeista.

Metsä

Näin ilmoitat metsäkiinteistöjen ja metsätalouden käyttöomaisuuden luovutukset.

Koti-irtaimisto ja muu omaisuus

Jos myyt tavanomaista koti-irtaimistoa ja saat voittoa yli 5 000 euroa, yli menevästä osasta täytyy maksaa luovutusvoittoveroa.

Mitä on luovutusvoitto ja -tappio?

Luovutusvoittoa eli myyntivoittoa syntyy, kun myyt tai vaihdat omaisuuttasi ja myyntihinta on suurempi kuin se, mitä itse maksoit alun perin. Käytännössä teet siis voittoa omaisuutesi myynnillä. Luovutusvoitosta pitää maksaa veroa. Kaikki luovutusvoitot täytyy ilmoittaa veroilmoituksessa.

Kun omaisuutesi ostaja maksaa sinulle vähemmän kuin itse maksoit omaisuudesta aikanaan, kyseessä on luovutustappio eli myyntitappio. Tappio vähennetään ensisijaisesti luovutusvoitoista ja jos niitä ei ole, vähennys tehdään kaikista pääomatuloistasi, esimerkiksi osinkotuloista tai vuokratuloista. Jos sinulla ei ole lainkaan pääomatuloja tai niitä on vähemmän kuin vähennettäviä myyntitappioita, vähennys siirtyy seuraaville 5 vuodelle.

Miten luovutusvoiton ja luovutustappion määrä lasketaan?

Näin lasket luovutusvoiton tai -tappion määrän: Vähennä myyntihinnasta ostohinta sekä kulut, jotka ovat aiheutuneet ostosta ja myynnistä. Ostohintaa saattavat alentaa vähennykset, jotka olet tehnyt ostohinnasta aiemmin verotuksessa. Jos olet saanut omaisuuden perintönä tai lahjana, hankintahinta on sama kuin verotusarvo, jota on käytetty perintö- ja lahjaverotuksessa.

Luovutusvoitosta pitää maksaa veroa

Omaisuuden myyjä maksaa luovutusvoitosta veroa pääomatulojen veroprosentin mukaan. 

Pääomatulojen veroprosentit
30 000 euroon asti 30 %
30 000 euroa ylittävältä osalta 34 %
Sivu on viimeksi päivitetty 1.1.2024