Autoverotus

Verohallinto kantaa autoveroa Suomessa pääsääntöisesti kaikista täällä ensimmäistä kertaa rekisteröitävistä tai käyttöönotettavista henkilö- ja pakettiautoista, linja-autoista (oma massa alle 1 875 kg), moottoripyöristä ja muista L-luokan ajoneuvoista (esimerkiksi mönkijät).

Autovero on maksettava Verohallinnolle ennen ajoneuvon rekisteröintiä ja käyttöönottoa Suomessa. Poikkeuksena ovat tietyt väliaikaisen verottoman käytön tilanteet.

Verohallinto kantaa autoveron samojen periaatteiden mukaan ajoneuvon tuontialueesta riippumatta. ETA-alueelta ja muualta tuodun samanlaisena pidettävän ajoneuvon verotuksessa Verohallinto soveltaa samaa veroprosenttia. EU:n ulkopuolelta tuotavista ajoneuvoista Tulli kantaa lisäksi tullin ja maahantuonnin arvonlisäveron.  

Käytetyn ajoneuvon autovero

Jos tuot Suomeen tai ostat täällä käytetyn ajoneuvon, jota ei ole rekisteröity Suomessa, on sinun huolehdittava autoveroilmoituksen tekemisestä ja autoveron maksamisesta. Jos käytät ajoneuvoa ennen sen verotusta ja rekisteröintiä Suomessa, sinun on tehtävä ajoneuvon käytöstä ensin käyttöönottoilmoitus Verohallinnolle.

Autoveroilmoitus liitteineen tulee antaa viiden päivän kuluessa käyttöönottoilmoituksen antamisesta. Autoverotuspäätöksen saatuasi sinun on huolehdittava autoveron maksamisesta. Vasta tämän jälkeen ajoneuvo voidaan rekisteröidä Suomeen. Rekisteröinnistä vastaa Liikenteen turvallisuusvirasto (www.trafi.fi) ja käytännössä ajoneuvo rekisteröidään Suomeen katsastustoimipaikalla.

Uuden ajoneuvon autovero

Jos tuot uuden ajoneuvon itse Suomeen, sinun pitää ilmoittaa ajoneuvosi verotettavaksi, maksaa vero sekä rekisteröidä ajoneuvo. Jos käytät ajoneuvoa ennen sen verotusta ja rekisteröintiä Suomessa, sinun on tehtävä ajoneuvon käytöstä ensin käyttöönottoilmoitus Verohallinnolle.

Jos olet ostanut uuden ajoneuvon Suomesta ja se on rekisteröity ennen luovutusta, sinun ei itse tarvitse huolehtia autoverosta. Tällöin jälleenmyyjä huolehtii autoveron perimisestä asiakkaalta ja tilittämisestä Verohallinnolle.   

Tulli (www.tulli.fi) vastaa autoverosta kannetun arvonlisäveron (elv) vahingonkorvausasioiden käsittelystä ja vahingonkorvauskanteisiin vastaamisesta.