Rakentamisilmoitukset – kotitalouden velvollisuudet

Rakentamisilmoitus on annettava kaikista rakennusluvan alaisista töistä. Tietojen ilmoittamisessa ei ole euromääräistä alarajaa. Ilmoita euromäärältään vähäisetkin työt, jos ne ovat rakennusluvan alaisia.

Muutoksia ilmoittamiseen

Rakentamisilmoitukset muuttuvat marraskuun alusta. Lue lisää

Palvelukatko 1.−8.11.2019 − hoida veroasiat etukäteen

OmaVero on pois käytöstä 1.−8.11. klo 9 saakka. Et voi hoitaa veroasioita myöskään verotoimistoissa tai puhelimessa 4.−6.11. Lue lisää palvelukatkon vaikutuksista.

Toimi näin:

1

Selvitä vaatiiko työ Rakennusluvan

Rakentamisilmoitus on annettava kaikista rakentamisluvan alaisista töistä. Toimenpide- tai purkamisluvan alaisista töistä ei tarvitse ilmoittaa. Lisätietoja rakennusluvan alaisista töistä saat kunnasta.

2

Tee rakentamisilmoitus

Säästä kaikki sopimukset ja maksetut laskut. Tarvitset niitä rakentamisilmoituksen tekemiseen.

Tee ilmoitus vähintään kaksi viikkoa aikaisemmin, jotta saat todistuksen ilmoittamistasi tiedoista ajoissa muutto- tai lopputarkastukseen. 

Muuttotarkastusta voidaan kutsua myös käyttöönottotarkastukseksi.

Huom! Muuttotarkastusta varten ilmoita rakentamisilmoituksella kaikki siihen hetkeen asti maksamasi laskujen tiedot. Lopputarkastusta varten ilmoitat tiedot, joita et ole vielä ilmoittanut muuttotarkastuksen yhteydessä.

Jos toimit rakentajana yhdessä toisen henkilön kanssa, esimerkiksi puolisosi kanssa, rakennuskohteesta riittää yksi ilmoitus

Tee rakentamisilmoitus

Ilmoitusohjeet

Voit tallentaa lomakkeen keskeneräisenä ja jatkaa sen täyttämistä myöhemmin. Keskeneräiset ja lähetetyt lomakkeet tallentuvat Tallennetut lomakkeet -palvelusta  (lomake.fi). Tiedot säilyvät palvelussa 12 kuukautta. 

Voit myös antaa ilmoituksen tulostettavalla paperilomakkeella.

3

Esitä todistus rakennustarkastajalle

Kun olet ilmoittanut tiedot, saat todistuksen tietojen ilmoittamisesta postitse kotiin. Esitä todistus rakennustarkastajalle muutto- ja lopputarkastuksessa. 

Todistus on voimassa kolme kuukautta. Voit käyttää voimassaolevaa todistusta useammassa tarkastuksessa, jos tarkastusten välillä ei ole uusia ilmoitettavia tietoja. 

Katso ohjeet oletko oikeutettu kotitalousvähennykseen remontoinnin osalta

Lisätietoa kiinteistöverosta

Usein kysyttyä ilmoittamisesta

Jos rakennustyö on tehty kokonaan itse eli hartiapankkirakentamisena tai talkootyönä, tee rakentamisilmoitus.  

Ilmoitat rakentamisilmoituksella

  • rakennuskohteen tiedot
  • tiedon siitä, ettei maksettuja suorituksia ole.

Talkootyöntekijöiden nimiä ei tarvitse ilmoittaa.

Jos olet maksanut yhdelle tai useammalle työkorvausta tai palkkaa, ilmoita suoritukset rakentamisilmoituksen urakoitsija- ja/tai työntekijätiedoissa. Oman tai
talkootyön osuutta ei tällöin ilmoiteta.

 

Sopimus ratkaisee. Myös suullisesti sovittu asia rinnastetaan sopimukseksi.

Jos on sovittu samalla sopimuksella sekä työstä että tavarasta, niin ilmoita molemmat. Tällainen tilanne voisi olla esimerkiksi sopimus ostaa uudet ikkunat asennettuna.

Jos on  tehty sopimus esimerkiksi kirvesmiehen kanssa pelkästä työstä, niin ilmoita tämä työ.  Myöhemmin voi tulla tarve tavarantoimituksesta työmaalle ja ostat tavaran saman  kirvesmiehen kautta. Tällöin on kysymys kahdesta erillisestä sopimuksesta ja sinun ei kuulu ilmoittaa tavaraa, vaikka yrittäjä sen laskuttaakin. 

Kyllä. Kaikki rakennusluvan alaiset työt ilmoitetaan, myös suunnittelu.

Jos pihatyöt kuuluvat rakennusluvan piiriin, ilmoitat ne rakentamisilmoituksessa kuten muutkin työt.

Jos pihatyöt tehdään muuttotarkastuksen jälkeen, ilmoitat ennen lopputarkastusta ne laskutetut työt, joita et ole ilmoittanut muuttotarkastuksen yhteydessä. 

 

Verohallinto kerää urakka- ja työntekijätietoa, ja hyödyntää niitä Harmaan talouden torjunnassa. Lue lisää Harmaan talouden torjunnasta.