Veronpalautus – henkilöasiakkaat

Jos olet maksanut vuoden aikana liikaa veroja, saat ylimääräisen osuuden takaisin veronpalautuksena. Veronpalautuksia maksetaan asiakaskohtaisesti sitä mukaa, kun verotus valmistuu. Näet veronpalautuksesi maksupäivän ja määrän OmaVerosta ja verotuspäätöksestä.

Kirjaudu OmaVeroon

Veronpalautukset maksetaan heinä- ja joulukuun välisenä aikana

Veronpalautuksille ei ole enää yhtä yhteistä maksupäivää. Suurin osa henkilöasiakkaista saa veronpalautuksensa elokuussa tai syyskuussa. Veronpalautukset maksetaan viimeistään joulukuussa.

Veronpalautuksen maksupäivä riippuu siitä, milloin oma verotus päättyy. Verotus päättyy eri asiakkailla eri aikaan. Päättymispäivä näkyy verotuspäätöksestä ja OmaVerosta

Taulukko verotuksen päättymiskuukauden vaikutuksesta veronpalautuksen tilille maksupäivään.
Verotuksen päättymiskuukausi Veronpalautuksen maksupäivä tilille
Toukokuu 6.7.2020
Kesäkuu 4.8.2020
Heinäkuu 4.9.2020
Elokuu 6.10.2020
Syyskuu 4.11.2020
Lokakuu 3.12.2020

Veronpalautuksen maksupäivä voi siirtyä

Jos esimerkiksi teit itse tai puolisosi teki muutoksia veroilmoitukseen, veronpalautuksen maksupäivä siirtyy. Myös veronpalautuksen määrä voi muuttua. Lähetämme sinulle uuden verotuspäätöksen ja tiedon veronpalautuksen määrästä ja maksupäivästä lokakuun loppuun mennessä.

Veronpalautuksen maksaminen voi viivästyä myös siksi, että oikea tilinumerosi ei ole Verohallinnon tiedossa. Veronpalautustasi on myös voitu käyttää verojen maksuksi.

Lue tarkemmin, miksi veronpalautuksen maksupäivä voi siirtyä.

Veronpalautuksille maksetaan korkoa

Verohallinto maksaa veronpalautuksille palautuskorkoa. Korko ei ole mukana verotuspäätöksellä näkyvässä summassa vaan se lisätään palautettavaan määrään palautuksen yhteydessä. Vuonna 2020 korko on 0,5 %.

Usein kysyttyä

Henkilöasiakkaan veronpalautusta käytetään verojen maksuksi heti verotuksen päättymispäivästä lähtien seuraavan kuun 4. päivään asti. Oman verotuksesi päättymispäivän näet verotuspäätökseltäsi tai OmaVerosta.

Veronpalautustasi on käytetty kiinteistöverolle todennäköisesti siksi, että verotuksesi on päättynyt aikavälillä 1.–6.10. Tällöin Verohallinto on voinut käyttää veronpalautustasi kiinteistöverolle heti veron eräpäivänä 6.10., vaikka myös maksoit veron eräpäivänä. Menettely johtuu siitä, että veronpalautus on Verohallinnon käytettävissä ennen asiakkaan eräpäivänä maksamaa maksua.

Kiinteistöverolle tarkoittamasi maksu palautetaan pankkitilillesi viikon sisällä eräpäivästä, jos sinulla ei ole muita veroja maksamatta tai tulevaa kiinteistöveron erää. Tarkista, että olet ilmoittanut tilinumerosi Verohallinnolle. Oman tilinumeron voit ilmoittaa ja tarkistaa OmaVeron kautta.

Esimerkki: Asiakkaan tuloverotuksen päättymispäivä on 2.10.2020. Verotuspäätöksen mukaan asiakkaalle maksetaan veronpalautusta 500 euroa ja sen maksupäivä on 3.12.2020. Asiakkaan kiinteistöveron eräpäivä on 6.10. ja veron määrä 300 euroa. Verohallinto käyttää 6.10. asiakkaan veronpalautuksesta 300 euroa kiinteistöveron maksuksi, vaikka asiakas maksoi kiinteistöveron eräpäivänä. Koska asiakkaalla ei ole muita verovelkoja tai tulevia kiinteistöveron eriä maksettavana, asiakkaan kiinteistöverolle tarkoittama maksu palautuu hänen tililleen viikon sisällä eräpäivästä.

Kun asiakkaan veronpalautuksesta käytettiin kiinteistöverolle 300 euroa, veronpalautusta jäi jäljelle 200 euroa. Se maksetaan asiakkaalle veronpalautuspäivänä 3.12.2020.

Lue lisää:

Pankkitileille ilmestyneet muutaman sentin tai euron maksut ovat aiemmilta vuosilta syntyneitä liikamaksuja tai veronpalautuksia, jotka ovat olleet liian pieniä lähteäkseen yksin palautuksena maksuun. Pikkusummia tulee nyt asiakkaille, joilla on tämän vuoden verotuspäätöksen mukaan tulossa veronpalautusta 4.8.2020.

Maksut eivät ole henkilöasiakkaiden verovuoden 2019 tuloveron veronpalautuksia! Varsinaiset veronpalautukset maksetaan normaalisti 4.8. asiakkaille, joiden tuloverotus on päättynyt kesäkuussa. Oman veronpalautuksesi maksupäivän ja määrän näet verotuspäätökseltäsi ja OmaVerosta.

Veronkantolaki on muuttunut marraskuussa 2019, minkä vuoksi jatkossa pieniä maksuja saattaa tulla asiakkaalle hieman ennen veronpalautuspäivää. Kyseessä ei ole virhetilanne. Asiakkaan ei tarvitse tehdä mitään.

Näin näet veronpalautuksesi määrän ja maksupäivän OmaVerosta

Jos verotuksesi päättymispäivä on siirtynyt ja veronpalautus maksetaan sinulle myöhemmin tai eri suuruisena, voit itse tulostaa OmaVerosta uuden verotuspäätöksen. Uusi verotuspäätös tulee sinulle myös postissa.

Lue ohjeet: Miten löydän verotuspäätökseni OmaVerossa?

Jos veronpalautustasi on käytetty erääntyneiden verojesi maksuun, siitä näkyy merkintä kuukauden lopussa muodostuvalla yhteenvedolla. Yhteenveto tulee OmaVeroon heti seuraavan kuun alussa, joten voit tulostaa sen itse OmaVerosta. Yhteenveto myös postitetaan sinulle.

Lue ohjeet: Näin tarkistat yhteenvedon OmaVerossa

Lue ohjeet: Näin näet OmaVerosta, onko veronpalautustasi käytetty verojen maksuksi

Jos veronpalautustasi on ulosmitattu, saat siitä tiedon ja tarvittaessa myös todistuksen ulosottoviranomaiselta.

Huomaa, että jos olet ottanut käyttöön sähköiset suomi.fi-viestit, saat uuden verotuspäätöksen ja yhteenvedon ainoastaan OmaVeroon eikä niitä postiteta.

Verotuksesi päättyy verotuspäätöksellä ja OmaVerossa ilmoitettuna päivänä. Saat verotuspäätöksen lokakuun loppuun mennessä. Et voi nopeuttaa verotuksesi päättymistä tai aikaistaa veronpalautuksen maksupäivää. Jos veronpalautuksesi maksupäivä on siirtynyt, näet siitä tiedon uudessa verotuspäätöksessä tai OmaVerossaJos veronpalautuksesi maksupäivä on siirtynyt, et voi aikaistaa sitä, vaikka olisit yhteydessä Verohallintoon.

Veronpalautuksesi maksetaan maksuosoituksena, jos et ole ilmoittanut Verohallinnolle tilinumeroa riittävän ajoissa. Verohallinto ei voi maksaa veronpalautusta tilillesi silloin, jos veronpalautuksesi on jo siirtynyt pankkiin lunastettavaksi maksuosoituksena.

Maksuosoituksen lunastamiseen on 28 päivää aikaa. Määräaika alkaa maksuosoitusilmoituksen päiväyksestä. Jos jätät maksuosoituksen lunastamatta, pankki palauttaa veronpalautuksen takaisin Verohallintoon. Tämän jälkeen maksamme veronpalautuksen tilillesi noin viikon kuluessa siitä, kun olet ilmoittanut meille tilinumerosi. Voit ilmoittaa tilinumerosi helposti OmaVerossa.

Kyllä. Jos olet tehnyt itse tai puolisosi on tehnyt täydennyksiä veroilmoitukseensa, verotus päättyy aikaisemmin ilmoitettua myöhemmin ja myös veronpalautuksen maksupäivä siirtyy. Tällöin saat uuden verotuspäätöksen. Päätöksessä näkyy uusi veronpalautuksen maksupäivä. Veronpalautus maksetaan viimeistään joulukuussa.

Aiemmin veronpalautukset maksettiin kaikille asiakkaille samaan aikaan joulukuussa, mutta nyt veronpalautuksille ei ole enää yhtä yhteistä maksupäivää. Eri asiakkaiden verotus päättyy eri aikaan, ja veronpalautus maksetaan noin kahden kuukauden kuluessa verotuksen päättymisestä. Suurin osa saa palautuksen elokuussa eli entistä aikaisemmin. Osalle palautus voi tulla vasta joulukuussa, kuten ennenkin.

Ei. Et voi siirtää veronpalautustasi puolisosi hyväksi eli maksaa omalla veronpalautuksellasi puolisosi jäännösveroa.

Veronpalautuksesi voidaan käyttää niiden verojen maksuksi, joista olet vastuussa. Palautuksen määrä pienenee siis maksamattomien verojen verran.

 

Tämä ohje on tarkoitettu henkilöasiakkaille sekä ammatin- ja liikkeenharjoittajille. Yhteisöjen veronpalautuksista voit lukea täältä.