Vero.fi ja sähköiset asiointipalvelumme ovat pois käytöstä lauantaina 6.6. noin klo 18–22. Lisätietoa huoltokatkosta

Veronpalautus – henkilöasiakkaat

Jos olet maksanut vuoden aikana liikaa veroja, saat ylimääräisen osuuden takaisin veronpalautuksena. Veronpalautuksia maksetaan asiakaskohtaisesti sitä mukaa, kun verotus valmistuu. Näet veronpalautuksesi maksupäivän ja määrän OmaVerosta ja verotuspäätöksestä.

Kirjaudu OmaVeroon

Veronpalautukset maksetaan heinä- ja joulukuun välisenä aikana

Veronpalautuksille ei ole enää yhtä yhteistä maksupäivää. Suurin osa henkilöasiakkaista saa veronpalautuksensa elokuussa tai syyskuussa. Veronpalautukset maksetaan viimeistään joulukuussa.

Veronpalautuksen maksupäivä riippuu siitä, milloin oma verotus päättyy. Verotus päättyy eri asiakkailla eri aikaan. Päättymispäivä näkyy verotuspäätöksestä ja OmaVerosta

Taulukko verotuksen päättymiskuukauden vaikutuksesta veronpalautuksen tilille maksupäivään.
Verotuksen päättymiskuukausi Veronpalautuksen maksupäivä tilille
Toukokuu 6.7.2020
Kesäkuu 4.8.2020
Heinäkuu 4.9.2020
Elokuu 6.10.2020
Syyskuu 4.11.2020
Lokakuu 3.12.2020

Veronpalautuksen maksupäivä voi siirtyä

Jos esimerkiksi teit itse tai puolisosi teki muutoksia veroilmoitukseen, veronpalautuksen maksupäivä siirtyy. Myös veronpalautuksen määrä voi muuttua. Lähetämme sinulle uuden verotuspäätöksen ja tiedon veronpalautuksen määrästä ja maksupäivästä lokakuun loppuun mennessä.

Veronpalautuksen maksaminen voi viivästyä myös siksi, että oikea tilinumerosi ei ole Verohallinnon tiedossa. Veronpalautustasi on myös voitu käyttää verojen maksuksi.

Lue tarkemmin, miksi veronpalautuksen maksupäivä voi siirtyä.

Veronpalautuksille maksetaan korkoa

Verohallinto maksaa veronpalautuksille palautuskorkoa. Korko ei ole mukana verotuspäätöksellä näkyvässä summassa vaan se lisätään palautettavaan määrään palautuksen yhteydessä. Vuonna 2020 korko on 0,5 %.

Usein kysyttyä

Verotuksesi päättyy verotuspäätöksellä ja OmaVerossa ilmoitettuna päivänä. Saat verotuspäätöksen lokakuun loppuun mennessä. Et voi nopeuttaa verotuksesi päättymistä tai aikaistaa veronpalautuksen maksupäivää. Jos veronpalautuksesi maksupäivä on siirtynyt, näet siitä tiedon uudessa verotuspäätöksessä tai OmaVerossaJos veronpalautuksesi maksupäivä on siirtynyt, et voi aikaistaa sitä, vaikka olisit yhteydessä Verohallintoon.

Veronpalautustasi käytetään verojesi maksamiseksi verotuksesi päättymispäivästä lähtien seuraavan kuun 4. päivään asti. Lue lisää veronpalautuksen käyttämisestä verojen maksuksi.

Verojen yhteenvedosta näet, miten veronpalautusta on käytetty. Yhteenveto muodostetaan aina kuukauden lopussa. Lue lisää yhteenvedosta.

Jos verotuksesi päättyy toukokuussa ja sinulla on maksettavanasi perintö- tai lahjaveroa 1.6.2020, veronpalautustasi käytetään niihin, vaikka maksaisit eräpäivänä.

Huomaa, että veronpalautustasi käytetään kuitenkin jo heti verotuksen päättymispäivänä ennestään maksamatta jääneisiin veroihisi. Oman verotuksesi päättymispäivän näet verotuspäätökseltä tai OmaVerosta.

Jos veronpalautuksesi määrä ei riitä kattamaan 1.6. erääntyvää perintö- tai lahjaveron erää, sinun pitää maksaa jäljelle jäävä veron määrä viimeistään eräpäivänä 1.6.

Jos saat enemmän veronpalautusta kuin mitä on käytetty perintö- tai lahjaverolle tai muille veroille, jäljellä oleva määrä maksetaan tilillesi 6.7. Ennen tilille maksamista palautus voidaan vielä ulosmitata.

Mitä jos kuitenkin maksan perintöveroa tai lahjaveroa eräpäivänä?

Jos maksat perintö- tai lahjaverosi eräpäivänä 1.6. ja myös veronpalautustasi käytetään veron maksuun, maksusi käytetään perintö- ja lahjaveron erälle. Jos sinulla ei ole tulevia perintö- tai lahjaveron eriä tai muita erääntyneitä veroja, maksusi palautetaan noin viikon kuluessa. Ennen tilille maksua palautus voidaan vielä ulosmitata, jos sinulla on ulosotossa velkaa.

Seuraa tilannettasi OmaVerossa.

Veronpalautuksesi maksetaan maksuosoituksena, jos et ole ilmoittanut Verohallinnolle tilinumeroa riittävän ajoissa. Verohallinto ei voi maksaa veronpalautusta tilillesi silloin, jos veronpalautuksesi on jo siirtynyt pankkiin lunastettavaksi maksuosoituksena.

Maksuosoituksen lunastamiseen on 28 päivää aikaa. Määräaika alkaa maksuosoitusilmoituksen päiväyksestä. Jos jätät maksuosoituksen lunastamatta, pankki palauttaa veronpalautuksen takaisin Verohallintoon. Tämän jälkeen maksamme veronpalautuksen tilillesi noin viikon kuluessa siitä, kun olet ilmoittanut meille tilinumerosi. Voit ilmoittaa tilinumerosi helposti OmaVerossa.

Kyllä. Jos olet tehnyt itse tai puolisosi on tehnyt täydennyksiä veroilmoitukseensa, verotus päättyy aikaisemmin ilmoitettua myöhemmin ja myös veronpalautuksen maksupäivä siirtyy. Tällöin saat uuden verotuspäätöksen. Päätöksessä näkyy uusi veronpalautuksen maksupäivä. Veronpalautus maksetaan viimeistään joulukuussa.

Aiemmin veronpalautukset maksettiin kaikille asiakkaille samaan aikaan joulukuussa, mutta nyt veronpalautuksille ei ole enää yhtä yhteistä maksupäivää. Eri asiakkaiden verotus päättyy eri aikaan, ja veronpalautus maksetaan noin kahden kuukauden kuluessa verotuksen päättymisestä. Suurin osa saa palautuksen elokuussa eli entistä aikaisemmin. Osalle palautus voi tulla vasta joulukuussa, kuten ennenkin.

Ei. Et voi siirtää veronpalautustasi puolisosi hyväksi eli maksaa omalla veronpalautuksellasi puolisosi jäännösveroa.

Veronpalautuksesi voidaan käyttää niiden verojen maksuksi, joista olet vastuussa. Palautuksen määrä pienenee siis maksamattomien verojen verran.

 

Tämä ohje on tarkoitettu henkilöasiakkaille sekä ammatin- ja liikkeenharjoittajille. Yhteisöjen veronpalautuksista voit lukea täältä.