Kiinteistövero – tarkista verotuspäätös ja maksa vero

Ohjeet koskevat henkilöasiakkaita, elinkeinoharjoittajia, avoimia ja kommandiittiyhtiöitä sekä kuolinpesiä. Ohjeet yhteisöasiakkaille.

Kun saat kiinteistöverotuspäätöksen, toimi näin

1

Saat kiinteistöverotuspäätöksen maaliskuussa

Kiinteistöverotuspäätökset ja tilisiirtolomakkeet ovat OmaVerossa. Postitse ne ovat  perillä maaliskuussa. Jos korjattavaa ei ole, ajasta maksu valmiiksi verkkopankkiisi tai tilaa e-lasku.

Saitko selvityksen kiinteistöverotuksen perusteena käytettävistä kiinteistötiedoista?

2

Tarkista päätöksen tiedot ja korjaa tarvittaessa

Tarkista päätöksen tiedot. Jos ne ovat oikein, sinun ei tarvitse tehdä mitään.

Keväällä 2020 saamasi kiinteistöverotuspäätöksen tiedot perustuvat vuoden alun (1.1.2020) tilanteeseen.

Jos tiedoissa on virheitä tai puutteita, korjaa tiedot viimeistään 5.5.2020 OmaVerossa tai paperilomakkeella (kiinteistöveroilmoitus).

Huom.! Korjauksia ei voi tehdä puhelimitse

Siirry OmaVeroon

Näin ilmoitat ja korjaat kiinteistötietoja OmaVerossa

Ohje: Näin ilmoitat paperilla

3

Maksa vero

Veron maksaa se, joka omistaa kiinteistön 1.1.2020. Maksuohjeet

Suurimmalla osalla kiinteistön omistajista kiinteistöveron eräpäivät ovat 6.8.2020 ja 6.10.2020. Jos keväällä lähetettyyn kiinteistöverotuspäätökseen tulee muutoksia, eräpäivät siirtyvät.

Miksi veronpalautustani käytettiin kiinteistöverolle 6.10.?

Kiinteistön omistaja vastaa kiinteistöverosta

Kiinteistöveron maksaa ja kiinteistöverotuspäätös lähetetään sille, joka omistaa kiinteistön 1.1.2020. Lue lisää omistuksesta ja hallinnasta.

Puolisot antavat yhteisen ilmoituksen

Jos omistat kiinteistön yhdessä puolisosi kanssa, riittää, että jompi kumpi puolisoista täydentää päätöstä.

Usein kysyttyä

Maksusi tulee perille, vaikka verkkopankki ohjaakin maksun OP:n tilille. OP:n tili on voimassa 30.11.2020 asti.

OP:n tilinumeron puuttuminen tilisiirtolomakkeelta johtuu siitä, että Valtion maksuliikennepalveluiden sopimus OP:n kanssa päättyy 30.11.2020. OP:n tilinumerot poistuvat tänä vuonna vaiheittain kaikista Verohallinnon lähettämistä päätöksistä ja kirjeistä.

Verkkopankissa maksaessasi palvelu saattaa vielä toistaiseksi ohjata maksun automaattisesti Verohallinnon OP:n tilille, vaikka kirjoitit saajan tilinumeroksi tilisiirtolomakkeelta löytyvän Verohallinnon Nordean tai Danske Bankin tilinumeron.

Voit maksaa OP:n tilille normaalisti 30.11.2020 asti. Huolehdi, että poistat OP:n tilinumeron esimerkiksi verkkopankkisi maksupohjista 1.12.2020 alkaen.

Eri verojen maksuohjeet: Verojen maksaminen – henkilöasiakas

Tarkista rakennusten tiedot. Useat kunnat ovat tarkistaneet  alueella olevia rakennuksia ja ilmoittaneet muutoksista. Rakennusten tietojen muutos vaikuttaa kiinteistöveroon.

Myös kunnan kiinteistöveroprosenttiin on voinut tulla muutoksia edellisestä vuodesta

Katso: Kiinteistöveroprosentit 2020.xlsx

Älä ilmoita kiinteistön tietoja Verohallintoon. Saamme tiedot Maanmittauslaitokselta.

Saat kiinteistöverotuspäätöksen vasta keväällä 2021, johon kuuluu myös ostamasi kiinteistön tiedot. Kiinteistöveron maksupäivät ovat syksyllä 2021.

Jos kiinteistön ostajia on useita (kaksi tai enemmän), tarkista kiinteistöverotuspäätökseltä omistusosuudet keväällä 2021.

Olet vastuussa kiinteistöveron maksusta, koska olet omistanut kiinteistön 1.1.2020.

Jos olet ostajan kanssa sopinut kauppakirjassa kiinteistöveron maksusta, kyseessä on teidän kahdenvälinen sopimus.

Älä ilmoita muuttuneita kiinteistötietoja Verohallintoon. Saamme kiinteistöön liittyvät muutokset  Maanmittauslaitokselta.

Jos omistat yhä kiinteistön, olet kiinteistön omistajana kiinteistöverovelvollinen. Vuoden 2020 kiinteistöverotus määräytyy 1.1.2020 tilanteen mukaan.

Ilmoita kiinteistön käyttötarkoituksen muutos vakituiseksi asunnoksi keväällä 2020.

Vuoden 2020 kiinteistöverotus määräytyy 1.1.2020 tilanteen mukaan. Vuoden 2020 aikana tapahtunut kiinteistön käyttötarkoituksen muutos vaikuttaa vasta vuoden 2021 kiinteistöverotukseen. 

Tarkistamme Väestörekisterikeskuksesta onko kiinteistö asuinkäytössä. Olethan muistanut tehdä osoitteenmuutoksen. Tarkista, mitä pidetään vakituisena asuntona, jos omistat muita asuntoja.

Päätökset kiinteistöverosta tulevat OmaVeroon vuodesta 2020 alkaen. Tätä vanhempia kiinteistöverotuspäätöksiä ei ole OmaVerossa.

Kiinteistövero vuodelta 2020 perustuu vuoden 2019 tilanteeseen. Jos kiinteistön tiedot ovat muuttuneet vuonna 2019, ilmoita muutoksista OmaVerossa. Kiinteistön jokaisen omistajan tai omistajan veroisen haltijan täytyy antaa oma ilmoitus muutoksista. Jos omistat kiinteistön puolisosi kanssa, yksi yhteinen ilmoitus riittää.

OmaVerossa voit myös maksaa kiinteistöveron.