Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Autopaikan tai muun tilan ostaja ā€“ tee varainsiirtoveroilmoitus ja maksa vero

Kun ostat asunto- tai kiinteistöosakeyhtiön osakkeita, jotka oikeuttavat autopaikan, varaston, liikehuoneiston tai muun tilan hallintaan, tee varainsiirtoveroilmoitus ja maksa varainsiirtovero.

Uudiskohteen ostaja: katso ohjeet täältä

1

tee ilmoitus

Tee varainsiirtoveroilmoitus 2 kuukauden kuluessa siitä, kun kauppakirja tai muu sopimus on allekirjoitettu. Jos ostat autopaikan tai muun tilan kiinteistönvälittäjän kautta, välittäjä tekee varainsiirtoveroilmoituksen puolestasi.

 • Jos ostajia on useita – esimerkiksi puolisot – jokaisen ostajan on tehtävä oma varainsiirtoveroilmoituksensa.
 • Ilmoitusta varten tarvitset kauppakirjan tai muun sopimuksen. Saatat tarvita myös isännöitsijäntodistusta.
 • Asiakirjoja ei tarvitse kaikissa tilanteissa liittää ilmoitukseen. Ennen ilmoituksen lähettämistä OmaVerossa näet, tarvitaanko liitteitä vai riittääkö pelkkä ilmoitus.

Ilmoita OmaVerossa

Näin teet varainsiirtoveroilmoituksen OmaVerossa

Henkilöasiakas, avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö voivat käyttää myös paperilomaketta. Paperilomakkeen liitteeksi tarvitaan kauppakirja.

2

maksa vero

Maksa varainsiirtovero 2 kuukauden kuluessa siitä, kun kauppakirja tai muu sopimus on allekirjoitettu. Jos ostat esimerkiksi autopaikan kiinteistönvälittäjän kautta, maksa vero kaupanteon yhteydessä.

 • Jos maksat OmaVerossa, viitenumerot ja muut maksutiedot siirtyvät automaattisesti oikein verkkopankin maksupohjaan. OmaVero laskee veron määrän antamasi varainsiirtoveroilmoituksen perusteella.
 • Jos maksat verkkopankissa, maksamiseen tarvitset Verohallinnon tilinumeron ja oman varainsiirtoveron viitenumerosi. Saat viitenumeron ja tilinumeron
  • Omaverosta: Valitse etusivun välilehti Omat verolajit. Siirry kohtaan Maksutilanne ja valitse linkki Verojen maksaminen. Viitenumero ja Verohallinnon tilinumerot näkyvät Varainsiirtoveron kohdassa Muut maksutavat. 
  • puhelimitse 029 497 026 (Maksuliikenne, puhelun hinta pvm./mpm.).

Maksa vero kahden desimaalin tarkkuudella. Pyöristä veron määrä lähimpään senttiin normaalien pyöristyssääntöjen mukaisesti. Esimerkiksi jos veron tarkka määrä on 345,67890 euroa, maksa veroa 345,68 euroa. 

Jos ostajia on useita – esimerkiksi puolisot – jokainen ostaja maksaa oman osuutensa verosta käyttäen omaa varainsiirtoveron viitenumeroaan. Maksu näkyy OmaVerossa 1–2 arkipäivän kuluttua.

Ulkomainen ostaja: näin saat viitenumeron

3

Saat todistuksen varainsiirtoverosta

Saat todistuksen varainsiirtoverosta OmaVeroon tai postitse. OmaVeroon todistus tulee yleensä noin 2 arkipäivän kuluessa ilmoituksen antamisesta ja veron maksamisesta. Näin löydät todistuksen OmaVerosta. Jos olet tehnyt varainsiirtoveroilmoituksen paperilomakkeella, todistus tulee näkyviin OmaVeroon myöhemmin.

Silloin kun autopaikan tai muun tilan kaupat on tehty kiinteistönvälittäjän kautta, saat välittäjältä todistuksen suoritetusta varainsiirtoverosta. Välittäjän antama todistus ei näy OmaVerossa. 

4

Huolehdi omistuksesi rekisteröinnistä

Kysy isännöitsijältä, kuuluuko taloyhtiö Maanmittauslaitoksen sähköiseen huoneistotietojärjestelmään.

Jos taloyhtiö on huoneistotietojärjestelmässä, hae omistuksen rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta. Katso ohjeet omistuksesi rekisteröintiin.

Huolehdi, että rekisteröintihakemuksella ja varainsiirtoveroilmoituksella tiedot on annettu oikein ja samalla tavoin. Varmista erityisesti, että rekisteröintihakemuksella ilmoittamasi saantopäivä on sama kuin varainsiirtoveroilmoituksessa oleva kauppakirjan allekirjoituspäivä. Silloin Maanmittauslaitos saa tarvittavat tiedot Verohallinnolta ja voi merkitä sinut osakeluetteloon omistajaksi.

Jos osakeluettelo ei ole vielä huoneistotietojärjestelmässä, esitä isännöitsijälle todistus varainsiirtoverosta. Jos olet tehnyt varainsiirtoveroilmoituksen ennen 1.11.2019, myös vanhanmallinen leimattu varainsiirtoveroilmoitus käy todistukseksi. Kysy isännöitsijältä, mitä muita asiakirjoja tarvitset omistuksesi rekisteröintiin.

Autopaikka, varasto ja muut tilat – varainsiirtoveron määrä

Vero on 1,5 % autopaikan tai muun tilan kauppahinnasta (ja mahdollisista muista vastikkeista) sekä yhtiölainaosuudesta. Jos sitova kauppakirja tai muu sopimus on allekirjoitettu ennen 12.10.2023, vero on 2 %. 

Velaton hinta sisältää kauppahinnan ja mahdollisen yhtiölainaosuuden. Vero maksetaan siis velattomasta hinnasta, vaikka maksaisit mahdollisen yhtiölainaosuuden pois kaupantekohetkellä. Vero maksetaan siis velattomasta hinnasta riippumatta siitä, maksatko yhtiölainaosuuden pois kaupantekohetkellä vai kaupanteon jälkeen kuukausittain rahoitusvastikkeena.

Halutessasi voit käyttää apunasi varainsiirtoverolaskuria.

Esimerkki: Sanna ostaa vuonna 2024 autopaikan, jonka myyntihinta on 10 000 euroa. Osakkeisiin kohdistuva yhtiölainaosuus on 2 000 euroa. Myynti-ilmoituksessa velaton hinta on siis 12 000 euroa. Varainsiirtovero lasketaan 12 000 eurosta. Varainsiirtovero on 1,5 % x 12 000 euroa = 180 euroa. Sillä ei ole merkitystä, maksaako Sanna yhtiölainaosuuden pois kaupanteon hetkellä vai pikku hiljaa osana yhtiövastiketta.

Ensiasunnon verovapaus ei koske autopaikkaa

Ensiasunnon verovapaus koskee vain vakituista asuntoa, kun kauppakirja on allekirjoitettu ennen 1.1.2024. Voit hankkia ensiasunnon yhteydessä esimerkiksi autopaikan tai varaston. Et kuitenkaan voi saada niistä ensiasunnon ostajan verovapautta, jos autopaikan ja varaston osakkeet voi myydä erikseen (erilliset osakesarjat).

Lue lisää ensiasunnon ostajan verovapaudesta ja arvopaperikaupoista.

Usein kysyttyä

Varainsiirtoverotus siirtyi OmaVeroon 8.11.2019. OmaVerossa näkyvät

 • OmaVeron kautta annetut ilmoitukset
 • 1.11.2019 tai sen jälkeen julkaistulla paperilomakkeella ilmoitetut kaupat. Paperilomakkeella annetut ilmoitukset tulevat näkyviin OmaVeroon viiveellä.

Näiden ilmoitusten osalta saat todistuksen varainsiirtoverosta, kun sekä ilmoitus että maksu ovat Verohallinnossa. Näin löydät todistuksen OmaVerosta. Jos kyse on asunto-osakkeesta, anna todistus isännöitsijälle, jotta hän voi merkitä omistuksesi osakeluetteloon.

Jos asunto-osakkeen kaupat on tehty kiinteistönvälittäjän kautta, saat välittäjältä todistuksen suoritetusta varainsiirtoverosta. Välittäjän antama todistus ei näy OmaVerossa. Jos kyse on uudiskohteesta, ostajan on itse annettava varainsiirtoveroilmoitus ja silloin todistuskin löytyy OmaVerosta.

Vanhat ilmoitukset

Jos olet antanut varainsiirtoveroilmoituksen vanhalla paperilomakkeella ennen marraskuuta 2019, ilmoitus ei näy OmaVerossa. Älä tee ilmoitusta uudelleen. Jos tarvitset vanhaa leimattua varainsiirtoveroilmoitusta esimerkiksi isännöitsijää varten, ota yhteyttä palvelunumeroon 029 497 022 (Varainsiirtoverotus).

Kun autopaikka tai varastotila on osa asuntokauppaa, muista maksaa varainsiirtovero ja antaa ilmoitus myös autopaikasta tai varastotilasta, silloin kun niitä hallitaan asuinhuoneistosta erillisillä osakkeilla. Autopaikan tai varaston osakkeista on maksettava varainsiirtovero, vaikka asunto-osake olisi varainsiirtoverosta vapaa ensiasunto.

Kun autopaikan tai muun tilan kauppahinta on eritelty sopimuksessa, erittele hinnat myös varainsiirtoveroilmoituksessa.

Varainsiirtovero asunto-osakkeesta pitää yleensä maksaa 2 kuukauden kuluessa siitä, kun kauppakirja tai muu sopimus on allekirjoitettu. Kiinteistönvälittäjän välityksellä tehdyissä kaupoissa vero on maksettava sopimuksen allekirjoituksen yhteydessä, eli käytännössä kaupantekotilaisuudessa. Määräajat ovat samat, vaikka yhtiöjärjestyksessä olisi lunastuslauseke.

Jos lunastusoikeutta käytetään, lunastajan täytyy maksaa vero ja antaa ilmoitus 2 kuukauden kuluessa lunastuksesta.  Alkuperäinen ostaja voi tässä tapauksessa hakea maksetun varainsiirtoveron palautusta jälkikäteen.

Jos annat varainsiirtoveroilmoituksen myöhässä, seurauksena voi olla  joko myöhästymismaksu tai veronkorotus. Jos et maksa varainsiirtoveroa määräajassa, sinun pitää maksaa viivästyskorkoa. Lue tarkemmin viivästysseuraamuksista.

Jos sinun täytyy korjata antamiasi tietoja, anna korvaava varainsiirtoveroilmoitus joko OmaVerossa tai paperilomakkeella. Korjaa virheet ja täytä myös muut kohdat uudelleen.

Näin korjaat varainsiirtoveroilmoitusta OmaVerossa

Jos ilmoitat paperilomakkeella, muista merkitä rasti lomakkeen alussa olevaan kohtaan Korvaava varainsiirtoveroilmoitus.

Huomaa, että jos annat korvaavan ilmoituksen vasta varainsiirtoveroilmoituksen määräajan jälkeen, seurauksena voi olla myöhästymismaksu tai veronkorotus.

Jos olet jo ehtinyt maksaa varainsiirtoveron, katso lisätietoa ilmoituksen ja maksun korjaamisesta.

Muista ensin antaa huoneistosta varainsiirtoveroilmoitus ja maksa vero.

Koska taloyhtiö on huoneistotietojärjestelmässä, sinun pitää hakea omistuksesi rekisteröintiä Maanmittauslaitokselta. Tieto varainsiirtoveron suorittamisesta siirtyy Maanmittauslaitokselle automaattisesti, eikä sinun tarvitse antaa todistusta varainsiirtoverosta erikseen isännöitsijälle. 

Lue lisää huoneistotietojärjestelmästä

Muutin paperisen osakekirjani sähköiseksi. Voinko vähentää rekisteröintimaksun verotuksessa?

Sivu on viimeksi päivitetty 31.3.2023