Koronatilanne: Voit hoitaa asiasi OmaVerossa. Seuraa päivittyvää koostettamme. Yrittäjälle ohjeita mm. ennakkoverosta ja maksujärjestelystä. 

Näin annat varainsiirtoveroilmoituksen

Nämä ohjeet koskevat kiinteistön sekä asunto- tai kiinteistöosakeyhtiön osakkeiden ostajaa. Tällaisia osakkeita ovat esimerkiksi kerrostalo- tai rivitalo-osake, liikehuoneisto, autopaikka, varasto ja lomaosake.

Katso muut ohjeet:

Sinun ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, jos veron määrä on alle 10 euroa tai olet ensiasunnon ostaja. Varainsiirtoveroilmoitus on silti aina annettava.

Henkilöasiakkaat sekä avoimet yhtiöt ja kommandiittiyhtiöt voivat tehdä varainsiirtoveroilmoituksen joko OmaVerossa tai paperilomakkeella. 

Yhteisöt, esimerkiksi osakeyhtiöt voivat tehdä ilmoituksen ainoastaan OmaVerossa. Jos käytät tilitoimistoa tai muuta asianhoitajaa, lue lisää valtuuksista

Kiinteistönvälittäjät antavat varainsiirtoveroilmoituksen joko Lomake.fi:ssä tai rajapinnan kautta. He eivät voi ilmoittaa välittämiään kauppoja OmaVerossa tai paperilomakkeella. Myös kiinteistönvälittäjän ilmoituksen määräaika on eri kuin muilla asiakkailla. Katso kiinteistönvälittäjän ohjeet ja verkkolomake.

Muista ilmoituksen määräajat

Varainsiirtoveroilmoituksen määräaika riippuu siitä, mitä omaisuutta olet hankkinut.

Jos hankit esimerkiksi asunto-osakkeen, anna varainsiirtoveroilmoitus 2 kuukauden kuluessa siitä, kun olet allekirjoittanut kauppakirjan tai muun sopimuksen. Jos käytät kiinteistönvälittäjää, välittäjä antaa varainsiirtoveroilmoituksen puolestasi.

Jos olet ostanut uudiskohteen, tee ilmoitus 2 kuukauden kuluessa siitä, kun asunnon omistusoikeus on siirtynyt sinulle. Toimi näin, vaikka olisit käyttänyt kiinteistönvälittäjää.

Kiinteistökaupoissa sinun täytyy antaa varainsiirtoveroilmoitus 6 kuukauden kuluessa siitä, kun olet allekirjoittanut kauppakirjan tai muun sopimuksen. Huom. Ennen 1.11.2019 tehdyistä kiinteistökaupoista ei tarvitse antaa varainsiirtoveroilmoitusta. Niissä tilanteissa riittää, että maksat varainsiirtoveron ja haet lainhuutoa tai vuokraoikeuden kirjaamista Maanmittauslaitokselta. 

Tarkista varainsiirtoveroilmoituksen määräajat eri tilanteissa.

Huomaa, että jos ilmoitus myöhästyy, seurauksena on myöhästymismaksu tai veronkorotus.

Ilmoita OmaVerossa

Henkilöasiakkaat ja yhtiöt voivat antaa varainsiirtoveroilmoituksen Omaverossa. Kun täytät ilmoitusta, tarvitset tietoja seuraavista:

  • kauppakirja tai muu sopimus
  • uudiskohteissa rakennuttajan lähettämä muuttokirje tai kuitti kauppahinnan viimeisen erän maksusta
  • asunto-osakkeen kaupassa saatat tarvita myös isännöitsijäntodistusta, josta näet esimerkiksi yhtiölainan määrän.

Kun ilmoitat OmaVerossa, näitä asiakirjoja ei tarvitse kaikissa tilanteissa liittää ilmoitukseen. Ennen ilmoituksen lähettämistä näet, tarvitaanko liitteitä vai riittääkö pelkkä ilmoitus.

Jos ostajia on useita, jokaisen ostajan on tehtävä oma varainsiirtoveroilmoituksensa. Samalla ilmoituksella ei voi ilmoittaa muiden ostajien, esimerkiksi puolison tietoja.

Ilmoita OmaVerossa

Näin teet varainsiirtoveroilmoituksen OmaVerossa

Näin yritys tekee varainsiirtoveroilmoituksen OmaVerossa

Halutessasi voit tallentaa ilmoituksen keskeneräisenä ja jatkaa sen täyttämistä myöhemmin.

Ilmoitus paperilomakkeella – muista liitteet

Henkilöasiakkaat sekä avoimet yhtiöt ja kommandiittiyhtiöt voivat antaa varainsiirtoveroilmoituksen myös paperilomakkeella. Lomakesivulla on täyttöohjeet.

Lähetä paperilomakkeen mukana

  • kopio allekirjoitetusta kauppakirjasta tai muusta sopimuksesta (sitä ei kuitenkaan tarvita, jos olet hankkinut kiinteistön, määräosan, määräalan tai kirjattavan vuokraoikeuden)
  • uudiskohteissa kuitti kauppahinnan viimeisen erän maksusta tai kopio rakennuttajan lähettämästä muuttokirjeestä.

Yhdellä lomakkeella voit antaa vain yhden ostajan tiedot. Jokaisen ostajan, esimerkiksi puolisoiden on siis annettava omat ilmoituksensa.

Postita varainsiirtoveroilmoitus lomakkeessa olevaan osoitteeseen tai palauta se mihin tahansa verotoimistoon.

Saat todistuksen varainsiirtoverosta OmaVeroon ja postitse

Saat todistuksen varainsiirtoverosta OmaVeroon, kun sekä ilmoitus että maksu ovat kirjautuneet tietojärjestelmäämme. Todistusta ei saa siis saman tien, vaan se tulee OmaVeroon yleensä 2 arkipäivän kuluessa maksamisesta. Lähetämme todistuksen sinulle myös postitse.

Jos asunto-osakkeen kaupat on tehty kiinteistönvälittäjän kautta, saat välittäjältä Verohallinnon vastaanottokuittauksen välittäjän antamasta varainsiirtoveroilmoituksesta.

Jos kyse on asunto-osakkeesta, anna todistus isännöitsijälle, jotta hän voi merkitä omistuksesi osakeluetteloon.

Miten korjaan varainsiirtoveroilmoitusta?

Jos sinun täytyy korjata antamiasi tietoja, anna korvaava varainsiirtoveroilmoitus joko OmaVerossa tai paperilomakkeella. Korjaa virheet ja täytä myös muut kohdat uudelleen.

Näin korjaat varainsiirtoveroilmoitusta OmaVerossa

Jos ilmoitat paperilomakkeella, muista merkitä rasti lomakkeen alussa olevaan kohtaan Korvaava varainsiirtoveroilmoitus.

Jos olet jo ehtinyt maksaa varainsiirtoveron, katso lisätietoa ilmoituksen ja maksun korjaamisesta.

Jos sinun täytyy korjata ennen 8.11.2019 antamiasi tietoja, soita Verohallinnon palvelunumeroon 029 497 022 (puhelun hinta pvm./mpm.).

Usein kysyttyä

Jos olet antanut varainsiirtoveroilmoituksen OmaVerossa, näet lähettämäsi ilmoituksen kohdassa Tehdyt toimenpiteet.

Jos olet lähettänyt lomakkeen aiemmin Lomake.fi:ssä, saat sen Tallennetut lomakkeet -palvelusta (lomake.fi). Lomake säilyy palvelussa 2 vuotta.

Jos lomakkeen lähettämisestä on kulunut yli 2 vuotta, soita Verohallinnon palvelunumeroon 029 497 022 (puhelun hinta pvm./mpm.).

Jos ostat asunto- tai kiinteistöosakeyhtiön osakkeita kiinteistönvälittäjän kautta, välittäjä tekee puolestasi varainsiirtoveroilmoituksen Verohallinnolle. Ilmoitus on todistus siitä, että olet maksanut varainsiirtoveron tai olet ensiasunnon ostaja.

Jos ostat uudiskohteen tai kiinteistön, huolehdit itse varainsiirtoveroilmoituksen antamisesta.

Kiinteistönvälittäjä antaa varainsiirtoveroilmoituksen Verohallintoon sähköisesti kaupantekotilaisuudessa, kuitenkin viimeistään kaupantekoa seuraavan kuukauden 15. päivä. Saat kiinteistönvälittäjältä oman kappaleesi Verohallinnon lähettämästä vastaanottokuittauksesta.  

Varainsiirtovero asunto-osakkeesta pitää yleensä maksaa 2 kuukauden kuluessa siitä, kun kauppakirja tai muu sopimus on allekirjoitettu. Kiinteistönvälittäjän välityksellä tehdyissä kaupoissa vero on yleensä maksettava sopimuksen allekirjoituksen yhteydessä eli kaupantekotilaisuudessa. Jatkossa määräajat ovat samat, vaikka yhtiöjärjestyksessä olisi lunastuslauseke.

Jos lunastusoikeutta käytetään, lunastajan täytyy maksaa vero ja antaa ilmoitus 2 kuukauden kuluessa lunastuksesta. Alkuperäinen ostaja voi tässä tapauksessa hakea maksetun varainsiirtoveron palautusta jälkikäteen.