Varainsiirtoveron ilmoitus- ja maksuohjeet

Voit ilmoittaa varainsiirtoveron joko OmaVerossa tai paperilomakkeella. Yhteisöjen, esimerkiksi osakeyhtiöiden on annettava varainsiirtoveroilmoitus sähköisesti OmaVerossa.

Varainsiirtoveron voit maksaa OmaVerossa tai verkkopankissasi. Maksamiseen tarvitset Verohallinnon tilinumeron ja oman varainsiirtoveron viitenumerosi, jotka voit tarkistaa OmaVerosta tai puhelimitse.

Katso varainsiirtoveron ilmoitus- tai maksuohjeet sen mukaan, mitä omaisuutta olet hankkinut: 

Ilmoitus- ja maksuajat määräytyvät sen mukaan, mitä omaisuutta olet hankkinut

Ohjeet kiinteistönvälittäjälle ja arvopaperikauppiaalle 

Ohjeet varainsiirtoveron maksamiseen, jos ostaja on ulkomaalainen

Usein kysyttyä

Kun olet ilmoittanut ja maksanut varainsiirtoveron OmaVerossa, saat yleensä noin 2 arkipäivän kuluessa todistuksen varainsiirtoverosta OmaVeroon. Saat todistuksen myös silloin, jos olet ostanut ensiasunnon. 

Jos olet tehnyt varainsiirtoveroilmoituksen paperilomakkeella, odota, että todistus varainsiirtoverosta tulee näkyviin OmaVeroon. 

Huom. Todistus ei ole OmaVerossa, jos olet antanut varainsiirtoveroilmoituksen ennen marraskuuta 2019. Lisätietoa: Olen mielestäni antanut varainsiirtoveroilmoituksen aiemmin. Miksi ilmoitus tai maksu eivät näy OmaVerossa?

Toimi näin  

Kirjaudu ensin OmaVeroon (avautuu uuteen ikkunaan). Etene sen jälkeen seuraavasti. 

 1. Katso kuva

  Valitse välilehti Toiminnot. 

 2. Katso kuva

  Valitse kohdasta Viestit ja yhteydenpito linkki Päätökset ja kirjeet. 

 3. Katso kuva

  Jos olet saanut useita todistuksia varainsiirtoverosta, erotat ne kaupantekopäivän perusteella. Kaupantekopäivä näkyy kohdassa Kausi

  Jos etsit todistusta tietyltä päivältä, toimi näin: Kirjoita kaupantekopäivä (esim. 12.11.2021) kenttään, jossa lukee Hae sisällöstä ja paina Enter. 
   

Varainsiirtoverotus siirtyi OmaVeroon 8.11.2019. OmaVerossa näkyvät

 • OmaVeron kautta annetut ilmoitukset
 • 1.11.2019 julkaistulla uudella paperilomakkeella ilmoitetut kaupat. Paperilomakkeella annetut ilmoitukset tulevat näkyviin OmaVeroon viiveellä.

Näiden uusien ilmoitusten osalta saat todistuksen varainsiirtoverosta, kun sekä ilmoitus että maksu ovat Verohallinnossa. Näin löydät todistuksen OmaVerosta. Jos kyse on asunto-osakkeesta, anna todistus isännöitsijälle, jotta hän voi merkitä omistuksesi osakeluetteloon.

Jos asunto-osakkeen kaupat on tehty kiinteistönvälittäjän kautta, saat välittäjältä todistuksen suoritetusta varainsiirtoverosta. Välittäjän antama todistus ei näy OmaVerossa. Jos kyse on uudiskohteesta, ostajan on itse annettava varainsiirtoveroilmoitus ja silloin todistuskin löytyy OmaVerosta.

Vanhat ilmoitukset

Jos olet antanut varainsiirtoveroilmoituksen vanhalla paperilomakkeella ennen marraskuuta 2019, ilmoitus ei näy OmaVerossa. Älä tee ilmoitusta uudelleen. Jos tarvitset vanhaa leimattua varainsiirtoveroilmoitusta esimerkiksi isännöitsijää varten, ota yhteyttä palvelunumeroon 029 497 022 (Varainsiirtoverotus).

Lomake.fi:ssä annettu ilmoitus ei näy OmaVerossa, mutta se säilyy Tallennetut lomakkeet -palvelussa 2 vuotta ja sen voi tulostaa sieltä jälkikäteen. Jos lomakkeen lähettämisestä on kulunut yli 2 vuotta, soita Verohallinnon palvelunumeroon 029 497 022.

Jos sinun täytyy korjata antamiasi tietoja, anna korvaava varainsiirtoveroilmoitus joko OmaVerossa tai paperilomakkeella. Korjaa virheet ja täytä myös muut kohdat uudelleen.

Näin korjaat varainsiirtoveroilmoitusta OmaVerossa

Jos ilmoitat paperilomakkeella, muista merkitä rasti lomakkeen alussa olevaan kohtaan Korvaava varainsiirtoveroilmoitus.

Huomaa, että jos annat korvaavan ilmoituksen vasta varainsiirtoveroilmoituksen määräajan jälkeen, seurauksena voi olla myöhästymismaksu tai veronkorotus.

Jos olet jo ehtinyt maksaa varainsiirtoveron, katso lisätietoa ilmoituksen ja maksun korjaamisesta.

Jos sinun täytyy korjata ennen 8.11.2019 antamiasi tietoja, soita Verohallinnon palvelunumeroon 029 497 022 (puhelun hinta pvm./mpm.).

Jos annat varainsiirtoveroilmoituksen myöhässä, seurauksena voi olla  joko myöhästymismaksu tai veronkorotus. Jos et maksa varainsiirtoveroa määräajassa, sinun pitää maksaa viivästyskorkoa. Lue tarkemmin viivästysseuraamuksista.

Digitaalisessa asuntokaupassa ei ole perinteistä kaupantekotilaisuutta, vaan kaupan osapuolet hyväksyvät omaan tahtiinsa kauppakirjan allekirjoittamalla sen sähköisesti. Kauppakirja syntyy sillä hetkellä, kun viimeisin allekirjoitus on tehty. Viimeisimmän allekirjoituksen ajankohta merkitään varainsiirtoveroilmoitukselle kauppakirjan tai muun luovutussopimuksen allekirjoituspäiväksi.

Kiinteistön kauppakirja voidaan tietyissä tilanteissa tehdä sähköisesti Maanmittauslaitoksen ylläpitämässä Kiinteistövaihdannan palvelussa. Kauppakirja syntyy sillä hetkellä, kun kaupan osapuolet ovat hyväksyneet kauppakirjan saman sisältöisenä eli käytännössä silloin, kun viimeisin sähköinen allekirjoitus on tehty. Viimeisimmän allekirjoituksen ajankohta merkitään varainsiirtoveroilmoitukselle kauppakirjan tai muun luovutussopimuksen allekirjoituspäiväksi.

Koska Kiinteistövaihdannan palvelussa tehdystä kaupasta lähtee vireille lainhuuto- tai kirjaamishakemus automaattisesti ja varainsiirtoveroilmoituksen antamisen ja maksamisen määräajat päättyvät lainhuudon tai kirjaamisen hakemisen yhteydessä, on ilmoittamis- ja maksuvelvoitteet hoidettava käytännössä luovutussopimuksen tekemisen yhteydessä.

Kyllä – varainsiirtoveroilmoitus on annettava, vaikka kyseessä olisi sellainen toimintamuodon muutos, joka on yhtiön mielestä kokonaan tai osittain verovapaa (tuloverolain 24 §:n mukainen toimintamuodon muutos).

Jos yhtiö katsoo, että luovutus on kokonaan verovapaa, varainsiirtoveroilmoitukselle merkitään vastikkeeksi nolla euroa. Selvitys yhtiön verovapaaksi katsomasta omaisuudesta annetaan erillisellä vapaamuotoisella liitteellä. Jos luovutus on osittain verovapaa, varainsiirtoveroilmoituksella ilmoitetaan vain verollinen osuus ja erillisellä vapaamuotoisella liitteellä verovapaa osuus. Menettely on sama sekä arvopapereille että kiinteistöille. Yhtiön on annettava varainsiirtoveroilmoitus OmaVerossa.

Jos yhtiön käsitys luovutuksen verovapaudesta osoittautuu tuloverotuksessa tehdyn ratkaisun perusteella virheelliseksi, yhtiön on korjattava tiedot antamalla oikaisuilmoitus (korvaava varainsiirtoveroilmoitus). Yhtiön maksettavaksi voi tulla myös seuraamusmaksuja.