Näin annat varainsiirtoveroilmoituksen

Tämän sivun ohjeet koskevat kiinteistön sekä asunto- tai kiinteistöosakeyhtiön osakkeiden ostajaa. Tällaisia osakkeita ovat esimerkiksi kerrostalo- tai rivitalo-osake, liikehuoneisto, autopaikka, varasto ja lomaosake.

Katso muut ohjeet:

Sinun ei tarvitse maksaa varainsiirtoveroa, jos veron määrä on alle 10 euroa tai olet ensiasunnon ostaja. Varainsiirtoveroilmoitus on silti aina annettava.

Henkilöasiakkaat sekä avoimet yhtiöt ja kommandiittiyhtiöt voivat tehdä varainsiirtoveroilmoituksen joko OmaVerossa tai paperilomakkeella. 

Yhteisöt, esimerkiksi osakeyhtiöt voivat tehdä ilmoituksen ainoastaan OmaVerossa. Jos käytät tilitoimistoa tai muuta asianhoitajaa, lue lisää valtuuksista

Kiinteistönvälittäjät antavat varainsiirtoveroilmoituksen joko Lomake.fi:ssä tai rajapinnan kautta. He eivät voi ilmoittaa välittämiään kauppoja OmaVerossa tai paperilomakkeella. Myös kiinteistönvälittäjän ilmoituksen määräaika on eri kuin muilla asiakkailla. Katso kiinteistönvälittäjän ohjeet ja verkkolomake.

Muista ilmoituksen määräajat

Varainsiirtoveroilmoituksen määräaika riippuu siitä, mitä omaisuutta olet hankkinut.

Jos hankit esimerkiksi asunto-osakkeen, anna varainsiirtoveroilmoitus 2 kuukauden kuluessa siitä, kun olet allekirjoittanut kauppakirjan tai muun sopimuksen. Jos käytät kiinteistönvälittäjää, välittäjä antaa varainsiirtoveroilmoituksen puolestasi.

Jos olet ostanut uudiskohteen, tee ilmoitus 2 kuukauden kuluessa siitä, kun asunnon omistusoikeus on siirtynyt sinulle. Toimi näin, vaikka olisit käyttänyt kiinteistönvälittäjää.

Kiinteistökaupoissa sinun täytyy antaa varainsiirtoveroilmoitus 6 kuukauden kuluessa siitä, kun olet allekirjoittanut kauppakirjan tai muun sopimuksen. Huom. Ennen 1.11.2019 tehdyistä kiinteistökaupoista ei tarvitse antaa varainsiirtoveroilmoitusta. Niissä tilanteissa riittää, että maksat varainsiirtoveron ja haet lainhuutoa tai vuokraoikeuden kirjaamista Maanmittauslaitokselta. 

Tarkista varainsiirtoveroilmoituksen määräajat eri tilanteissa.

Huomaa, että jos ilmoitus myöhästyy, seurauksena on myöhästymismaksu tai veronkorotus.

Ilmoita OmaVerossa

Henkilöasiakkaat ja yhtiöt voivat antaa varainsiirtoveroilmoituksen Omaverossa. Kun täytät ilmoitusta, tarvitset tietoja seuraavista:

 • kauppakirja tai muu sopimus
 • uudiskohteissa rakennuttajan lähettämä muuttokirje tai kuitti kauppahinnan viimeisen erän maksusta
 • asunto-osakkeen kaupassa saatat tarvita myös isännöitsijäntodistusta, josta näet esimerkiksi yhtiölainan määrän.

Kun ilmoitat OmaVerossa, näitä asiakirjoja ei tarvitse kaikissa tilanteissa liittää ilmoitukseen. Ennen ilmoituksen lähettämistä näet, tarvitaanko liitteitä vai riittääkö pelkkä ilmoitus.

Jos ostajia on useita, jokaisen ostajan on tehtävä oma varainsiirtoveroilmoituksensa. Samalla ilmoituksella ei voi ilmoittaa muiden ostajien, esimerkiksi puolison tietoja.

Ilmoita OmaVerossa

Näin teet varainsiirtoveroilmoituksen OmaVerossa

Näin yritys tekee varainsiirtoveroilmoituksen OmaVerossa

Halutessasi voit tallentaa ilmoituksen keskeneräisenä ja jatkaa sen täyttämistä myöhemmin.

Ilmoitus paperilomakkeella – muista liitteet

Henkilöasiakkaat sekä avoimet yhtiöt ja kommandiittiyhtiöt voivat antaa varainsiirtoveroilmoituksen myös paperilomakkeella. Lomakesivulla on täyttöohjeet.

Lähetä paperilomakkeen mukana

 • kopio allekirjoitetusta kauppakirjasta tai muusta sopimuksesta (sitä ei kuitenkaan tarvita, jos olet hankkinut kiinteistön, määräosan, määräalan tai kirjattavan vuokraoikeuden)
 • uudiskohteissa kuitti kauppahinnan viimeisen erän maksusta tai kopio rakennuttajan lähettämästä muuttokirjeestä.

Yhdellä lomakkeella voit antaa vain yhden ostajan tiedot. Jokaisen ostajan, esimerkiksi puolisoiden on siis annettava omat ilmoituksensa.

Postita varainsiirtoveroilmoitus lomakkeessa olevaan osoitteeseen tai palauta se mihin tahansa verotoimistoon.

Saat todistuksen varainsiirtoverosta OmaVeroon ja postitse

Saat todistuksen varainsiirtoverosta OmaVeroon, kun sekä ilmoitus että maksu ovat kirjautuneet tietojärjestelmäämme. Todistusta ei saa siis saman tien, vaan se tulee OmaVeroon yleensä 2 arkipäivän kuluessa maksamisesta. Lähetämme todistuksen sinulle myös postitse.

OmaVerossa todistus on pdf-tiedostona sivun alaosassa välilehdellä Postilaatikko, kohdassa Päätökset ja kirjeet. Katso kuvallinen ohje.

Jos asunto-osakkeen kaupat on tehty kiinteistönvälittäjän kautta, saat välittäjältä todistuksen suoritetusta varainsiirtoverosta. Välittäjän antama todistus ei näy OmaVerossa.

Jos kyse on asunto-osakkeesta, anna todistus isännöitsijälle, jotta hän voi merkitä omistuksesi osakeluetteloon.

Miten korjaan varainsiirtoveroilmoitusta?

Jos sinun täytyy korjata antamiasi tietoja, anna korvaava varainsiirtoveroilmoitus joko OmaVerossa tai paperilomakkeella. Korjaa virheet ja täytä myös muut kohdat uudelleen.

Näin korjaat varainsiirtoveroilmoitusta OmaVerossa

Jos ilmoitat paperilomakkeella, muista merkitä rasti lomakkeen alussa olevaan kohtaan Korvaava varainsiirtoveroilmoitus.

Jos olet jo ehtinyt maksaa varainsiirtoveron, katso lisätietoa ilmoituksen ja maksun korjaamisesta.

Jos sinun täytyy korjata ennen 8.11.2019 antamiasi tietoja, soita Verohallinnon palvelunumeroon 029 497 022 (puhelun hinta pvm./mpm.).

Usein kysyttyä

Kun olet ilmoittanut ja maksanut varainsiirtoveron OmaVerossa, saat yleensä noin 2 arkipäivän kuluessa todistuksen varainsiirtoverosta OmaVeron postilaatikkoon. Saat todistuksen myös silloin, jos olet ostanut ensiasunnon.

Jos olet tehnyt varainsiirtoveroilmoituksen paperilomakkeella, odota, että todistus varainsiirtoverosta tulee näkyviin OmaVeroon.

Huom. Todistus ei tule OmaVeroon, jos olet antanut varainsiirtoveroilmoituksen ennen marraskuuta 2019.

Näin löydät todistuksen varainsiirtoverosta OmaVeron postilaatikosta

 1. Kun olet kirjautunut OmaVeroon, valitse etusivulta Postilaatikko. Kohdassa Päätökset ja kirjeet näet uusimmat saapuneet todistukset varainsiirtoverosta.

 2. Kun Postilaatikko-välilehti on auki, valitse Näytä kaikki. Saat näkyviin kaikki päätökset ja kirjeet, jotka olet saanut OmaVeroon.

 3. Jos olet saanut useita todistuksia varainsiirtoverosta, erotat ne kaupantekopäivän perusteella. Kaupantekopäivä näkyy kohdassa Kausi.

  Valitse Suodata, kirjoita tekstikenttään kaupantekopäivä (esim. 12.12.2019) ja paina uudelleen Suodata (tai enter), niin löydät kyseiseen päivään liittyvät todistukset varainsiirtoverosta.

Varainsiirtoverotus siirtyi OmaVeroon 8.11.2019. OmaVerossa näkyvät

 • OmaVeron kautta annetut ilmoitukset
 • 1.11.2019 julkaistulla uudella paperilomakkeella ilmoitetut kaupat. Paperilomakkeella annetut ilmoitukset tulevat näkyviin OmaVeroon viiveellä.

Näiden uusien ilmoitusten osalta saat todistuksen varainsiirtoverosta, kun sekä ilmoitus että maksu ovat Verohallinnossa. Näin löydät todistuksen OmaVerosta. Jos kyse on asunto-osakkeesta, anna todistus isännöitsijälle, jotta hän voi merkitä omistuksesi osakeluetteloon.

Jos asunto-osakkeen kaupat on tehty kiinteistönvälittäjän kautta, saat välittäjältä todistuksen suoritetusta varainsiirtoverosta. Välittäjän antama todistus ei näy OmaVerossa. Jos kyse on uudiskohteesta, ostajan on itse annettava varainsiirtoveroilmoitus ja silloin todistuskin löytyy OmaVerosta.

Vanhat ilmoitukset

Jos olet antanut varainsiirtoveroilmoituksen vanhalla paperilomakkeella ennen marraskuuta 2019, ilmoitus ei näy OmaVerossa. Älä tee ilmoitusta uudelleen. Jos tarvitset vanhaa leimattua varainsiirtoveroilmoitusta esimerkiksi isännöitsijää varten, ota yhteyttä palvelunumeroon 029 497 022 (Varainsiirtoverotus).

Lomake.fi:ssä annettu ilmoitus ei näy OmaVerossa, mutta se säilyy Tallennetut lomakkeet -palvelussa 2 vuotta ja sen voi tulostaa sieltä jälkikäteen. Jos lomakkeen lähettämisestä on kulunut yli 2 vuotta, soita Verohallinnon palvelunumeroon 029 497 022.

Jos olet antanut varainsiirtoveroilmoituksen OmaVerossa, näet lähettämäsi ilmoituksen kohdassa Tehdyt toimenpiteet.

Jos olet lähettänyt lomakkeen aiemmin Lomake.fi:ssä, saat sen Tallennetut lomakkeet -palvelusta (lomake.fi). Lomake säilyy palvelussa 2 vuotta.

Jos lomakkeen lähettämisestä on kulunut yli 2 vuotta, soita Verohallinnon palvelunumeroon 029 497 022 (puhelun hinta pvm./mpm.).

Jos ostat asunto- tai kiinteistöosakeyhtiön osakkeita kiinteistönvälittäjän kautta, välittäjä tekee puolestasi varainsiirtoveroilmoituksen Verohallinnolle kaupanteon yhteydessä. Ilmoitus on todistus siitä, että olet maksanut varainsiirtoveron tai olet ensiasunnon ostaja. Saat kiinteistönvälittäjältä oman kappaleesi Verohallinnon lähettämästä vastaanottokuittauksesta.  

Jos ostat uudiskohteen tai kiinteistön, huolehdit itse varainsiirtoveroilmoituksen antamisesta, vaikka olisit käyttänyt kiinteistönvälittäjää.

 

Varainsiirtovero asunto-osakkeesta pitää yleensä maksaa 2 kuukauden kuluessa siitä, kun kauppakirja tai muu sopimus on allekirjoitettu. Kiinteistönvälittäjän välityksellä tehdyissä kaupoissa vero on yleensä maksettava sopimuksen allekirjoituksen yhteydessä eli kaupantekotilaisuudessa. Jatkossa määräajat ovat samat, vaikka yhtiöjärjestyksessä olisi lunastuslauseke.

Jos lunastusoikeutta käytetään, lunastajan täytyy maksaa vero ja antaa ilmoitus 2 kuukauden kuluessa lunastuksesta. Alkuperäinen ostaja voi tässä tapauksessa hakea maksetun varainsiirtoveron palautusta jälkikäteen.

Kyllä – varainsiirtoveroilmoitus on annettava, vaikka kyseessä olisi sellainen toimintamuodon muutos, joka on yhtiön mielestä kokonaan tai osittain verovapaa (tuloverolain 24 §:n mukainen toimintamuodon muutos).

Jos yhtiö katsoo, että luovutus on kokonaan verovapaa, varainsiirtoveroilmoitukselle merkitään vastikkeeksi nolla euroa. Selvitys yhtiön verovapaaksi katsomasta omaisuudesta annetaan erillisellä vapaamuotoisella liitteellä. Jos luovutus on osittain verovapaa, varainsiirtoveroilmoituksella ilmoitetaan vain verollinen osuus ja erillisellä vapaamuotoisella liitteellä verovapaa osuus. Menettely on sama sekä arvopapereille että kiinteistöille. Yhtiön on annettava varainsiirtoveroilmoitus OmaVerossa.

Jos yhtiön käsitys luovutuksen verovapaudesta osoittautuu tuloverotuksessa tehdyn ratkaisun perusteella virheelliseksi, yhtiön on korjattava tiedot antamalla oikaisuilmoitus (korvaava varainsiirtoveroilmoitus). Yhtiön maksettavaksi voi tulla myös seuraamusmaksuja.