Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Punktskatt på elström

De mest centrala punktskatteskyldiga aktörerna i fråga om elström är elproducenterna och nätinnehavarna, som ska registrera sig hos Skatteförvaltningen. Elköpare, -säljare och -importörer är i regel inte skattskyldiga, om de inte också är elproducenter eller nätinnehavare. Elköparen är dock i regel skattskyldig om el som anskaffats enligt den lägre skatteklassen (II)har förbrukats för ändamål som omfattas av den högre skatteklassen (I). 

En lägre punktskatt (skatteklass II) betalas för elström som används i

  • industrin,
  • datorhallar 
  • värmepumpar, elpannor och geotermiska värmeanläggningar med cirkulationsvattenpumpar
  • professionell växthusodling.

Övrig elström hör till skatteklass I.

Deklarera och betala elskatt i MinSkatt. Så här deklarerar och betalar du

Gå till MinSkatt

Elström II är statligt stöd – stödmottagaren ska registrera sig

Elström enligt skatteklass II utgör statligt stöd för användaren. Mottagare av statligt stöd ska registrera sig i stödmottagarregistret för punktskatt. Läs mer om statliga stöd

Statligt stöd kan inte beviljas ett företag som enligt EU:s bestämmelser om statligt stöd är ett företag i svårigheter. Om det först i efterhand upptäcks att kriterierna för ett företag i svårigheter uppfylls ska det erhållna statliga stödet betalas tillbaka. Läs mer om statliga stöd som omfattas av den allmänna gruppundantagsförordningen.

Det är möjligt att få statligt stöd direkt genom en lägre skattenivå eller som skatteåterbäring.

Om företaget vet att det har varit i ekonomiska svårigheter då det har mottagit stödet eller av annan orsak fått elström enligt skatteklass II på fel grunder ska företaget göra så här: 

  • Om företaget har fått stöd direkt genom en lägre skattenivå ska det lämna skattedeklarationerna i MinSkatt och betala skatten till ett belopp som motsvarar skillnaden mellan elström enligt skatteklass I och skatteklass II.
  • Om företaget har fått statligt stöd i form av skatteåterbäring ska det ansöka om omprövning av återbäringsbeslutet och betala tillbaka återbäringen.

Om elströmmen enligt skatteklass II har anskaffats före år 2021 ska företaget kontakta Skatteförvaltningen för att inleda återbetalningen av stödet. 

Logga in i MinSkatt

Fri från skatt är elström som

  • överförs mellan elnät
  • överlåts till ett elnät av en elproducent eller en importör
  • levereras till förbrukning i något annat område än Finland
  • levereras direkt för att användas inom den eldrivna spårbundna trafiken
  • förbrukas vid produktion av el eller vid kombinerad produktion av el och värme i ett kraftverks apparater för egen förbrukning
  • överlåts till en elproducent.
  • som överförs till ett skattefritt ellager.

Småproducenter av elström och mikrokraftverk

De minsta elproducenterna, dvs. de som producerar el med ett mikrokraftverk vars nominella effekt är högst 100 kVA, har dock befriats från alla skyldigheter inom elbeskattningen. Dessa aktörer behöver inte registrera sig som skattskyldiga eller avge skattedeklarationer för sin elproduktion.

Småproducenter med en nominell effekt överstigande 100 kVA men med en årsproduktion på högst 800 000 kWh måste däremot registrera sig som skattskyldiga hos Skatteförvaltningen, men behöver avge en skattedeklaration bara en gång om året (senast den 12 februari eller om förfallodagen infaller på en lördag eller på en helgdag flyttas förfallodagen till följande vardag), för att Skatteförvaltningen ska kunna övervaka att den lagstadgade gränsen för årsproduktion inte överskrids.

Punktskatt på elström för värmepumpar, elpannor och datorhallar 

De värmepumpar och elpannor som producerar värme till fjärrvärmenätet samt andra värmepumpar eller funktionella helheter av värmepumpar med en värmeeffekt på minst 0,5 megawatt har rätt till elskatt enligt den lägre skatteklassen II. Sänkningen av elskatten gäller också den elström som används för cirkulationspumpar vid geotermiska värmeanläggningar. Sänkningen av skatten på elström trädde i kraft den 1 juli 2022.

De datorhallar med en servereffekt på minst 0,5 megawatt som uppfyller de krav som fastställts i lagen på återvinning av överskottsvärme och energieffektivitet har haft rätt till elskatt enligt skatteklass II från och med ingången av 2022. De nya kriterierna för återvinningen av överskottsvärme och energieffekt gäller inte de datorhallar som redan omfattats av nedsatt elskatt den 31 december 2021.

Vad är industriell produktion?

Med industriell produktion avses i praktiken sådan verksamhet som enligt Statistikcentralens näringsgrensindelning (TOL 2008) hör till huvudgruppen C (industri) eller B, (gruvverksamhet och brytning). Därtill kan skatteåterbäring för industriell produktion fås för yrkesmässig växthusodling.

Industri är också sådan verksamhet som hör till gruppen 38320 (återvinning av källsorterat material) som finns under huvudgruppen E.  Kontrollera näringsgrensindelningarna på Statistikcentralens webbplats.

Definitionen av industri gäller endast skatteåterbäringar för den lägre elskatteklassen och energiintensiva företag. Definitionen gäller inte andra skattestöd.

Mera information:

Sidan har senast uppdaterats 21.2.2024