Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Puun myyntitulot

Ilmoita tässä kohdassa verovuoden aikana saamasi puun myyntitulot eriteltynä:

  • pystykauppatulot
  • hankinta- ja käteiskaupoista saadut tulot
  • suoraan kotitalouksille myydyistä poltto- ja joulupuista saadut tulot.

Ilmoita myyntitulot aina ilman arvonlisäveron osuutta. Älä vähennä myyntituloista puun ostajan toimittamaa ennakonpidätystä.

Mikä on puun myyntituloa?

Puun myyntituloa saat, jos myyt omasta metsästäsi

  • tukkeja, pylväitä tai kuitupuuta
  • halkoja, pilkkeitä, haketta tai muuta metsäenergiapuuta
  • joulupuita, koristehavuja tms.

Puun myyntituloa ovat myös kaikki puukauppaan liittyvät hintalisät (esimerkiksi bonukset), jotka olet saanut rahana tai rahanarvoisena etuutena. Jos olet sopinut puuta ostavan yhtiön kanssa sellaisesta puukaupan rahoituspalvelusta, jossa puunmyyntisaatava siirtyy pankille, pankin sinulle maksama puunmyyntisaatavan kauppahinta on pystykauppatuloa.

Jos myyt puuta tontiltasi (esimerkiksi kesämökiltä), puun myynnistä saatu tulo ei ole metsätalouden pääomatuloa vaan muuta pääomatuloa. Ilmoita puun myyntitulot tontilta henkilöasiakkaan esitäytetyssä veroilmoituksessasi, kohdassa Muut pääomatulot. 

Esimerkki: Arvonlisäverovelvollinen metsänomistaja Sami on tehnyt 20.12.2022 metsäyhtiön kanssa metsänhakkuusopimuksen eli pystykaupan. Metsäyhtiö on maksanut kauppasumman tammikuussa 2023. Maksutositteessa summa on eritelty seuraavasti:

Puukauppatulo                10 000 e
Arvonlisävero (24 %)      + 2 400 e
Ennakonpidätys (19 %)   - 1 900 e
Maksetaan                       10 500 e

Sami merkitsee kohtaan Pystykaupat pystykauppatuloksi 10 000 euroa.

Arvonlisäveron osuutta (2 400 euroa) hän ei merkitse veroilmoitukseen vaan erikseen metsätalouden muistiinpanoihin. Sami laskee arvonlisäveron mukaan kalenterivuoden 2023 arvonlisäverollisiin myynteihin ja ilmoittaa sen arvonlisäveroilmoituksessa.

Ennakonpidätystä ei tarvitse ilmoittaa lainkaan metsätalouden veroilmoituksella, koska Verohallinto saa tiedot siitä suoraan puun ostajilta. Metsäyhtiö toimittaa puukaupan yhteydessä ennakonpidätyksen, joka on tässä pystykaupassa 19 % puukauppahinnasta (ennen arvonlisäveroa). Ennakonpidätys luetaan verotuksessa Samin hyväksi, ja sen tiedot näkyvät verotuspäätöksessä.

Lisätietoa

Sivu on viimeksi päivitetty 11.11.2022