EMCS-järjestelmä

EMCS tulee sanoista Excise Movement and Control System. Se on sähköinen järjestelmä, jonka avulla valvotaan EU:ssa yhdenmukaistetun valmisteveron alaisten tuotteiden eli alkoholin, alkoholijuomien, tupakan ja nestemäisten energiatuotteiden verottomuusjärjestelmässä tapahtuvia siirtoja. EMCS-järjestelmän avulla pyritään vähentämään valmisteveron alaisten tuotteiden siirtoihin liittyviä taloudellisia riskejä.

EMCS-järjestelmä laajenee 13.2.2023 koskemaan myös verottomuusjärjestelmän ulkopuolella tapahtuvia siirtoja.  Muutos koskee tuotteita, joista on maksettu valmisteverot jo lähtömaassa. Samaan aikaan EMCS-palvelu siirtyy OmaVeroon.

Asiakas ilmoittaa helmikuun 13. päivästä 2023 lähtien kaikki EU:ssa  yhdenmukaistettujen valmisteveron alaisten tuotteiden siirrot OmaVerossa tai API-rajapinnan kautta. Samalla paperimenettely sähköistyy ja paperisen SAAD-lomakkeen käyttäminen siirtoasiakirjana päättyy.

Muutos ei kuitenkaan koske Suomen sisällä tapahtuvia kuljetuksia. Suomen sisäisissä siirroissa EMCS:n käyttö ei edelleenkään ole pakollista.

Lue lisää: EMCS-järjestelmän muutoksia

EMCS-järjestelmän menettelyohjeet (voimassa 13.2.2023 asti)

EMCS-järjestelmän rajapinnat Vero APIin

Mihin EMCS-järjestelmää käytetään?

EMCS-järjestelmää käytetään

  • Euroopan unionin jäsenmaiden välisiin siirtoihin
  • kun valtuutettu varastonpitäjä toimittaa tuotteet vientiin verottomasta varastosta
  • kun tuotteita tuodaan unionin ulkopuolelta ja ne halutaan siirtää verottomuusjärjestelmään tuonnin yhteydessä.

EMCS-järjestelmää voidaan käyttää myös

  • kun siirretään yhdenmukaistetun valmisteveron alaisia tuotteita verottomien varastojen välillä Suomessa.
    • EMCS-järjestelmän käytön sijasta näissä Suomen sisäisissä siirroissa on myös mahdollista käyttää yksinkertaistettua menettelyä.

EMCS-järjestelmän käyttö edellyttää tunnistautumista henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla,  mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.

Näin tunnistaudut OmaVeroon ja muihin asiointipalveluihin

Seed on Europa – Komission ylläpitämä valmisteverovaltuutuksen vahvistuspalvelu

Yrityksen on myös ilmoitettava Verohallinnon EMCS-ryhmälle sähköpostiosoite, johon EMCS-järjestelmä lähettää ilmoituksia, muun muassa koskien e-AD:n saapumista.

EMCS-palvelu

Kun yhdenmukaistetun valmisteveron alaisia tuotteita (esimerkiksi alkoholia ja alkoholijuomia, tupakkaa ja nestemäisiä polttoaineita) siirretään väliaikaisen verottomuuden järjestelmässä, on käytettävä EMCS-palvelua eli Valmisteveronalaisten tuotteiden verottomien siirtojen ilmoituspalvelua. 

EMCS-palvelun ohjeet

Siirry palveluun

EMCS-palvelu siirtyy OmaVeroon 13.2.2023.

Sivu on viimeksi päivitetty 5.12.2022