Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

EMCS: Varamenettely tuotteiden lähettämisessä

Jos Valmisteverojen alaisten tuotteiden siirtojärjestelmässä (EMCS) on huoltokatko tai tekninen häiriö, lähettäjän täytyy käyttää varamenettelyä aloittaessaan valmisteveron alaisten tuotteiden siirron. Sähköisen hallinnollisen saateasiakirjan (e-AD/e-SAD) sijasta voi tällaisessa tapauksessa käyttää lomaketta Valmisteveron alaisten tuotteiden siirtojen saateasiakirjan korvaava asiakirja (1462) 

Lomakkeen käyttö ei ole pakollista, vaan tuotteiden lähettäjä voi myös itse laatia asiakirjan, jossa on samat tiedot kuin sähköisessä hallinnollisessa asiakirjassa. Tietokentät on merkittävä samoilla numeroilla ja kirjaimilla kuin lomakkeessa. Lomakkeen tai vastaavan asiakirjan on seurattava tuotteiden mukana. Lähettäjän on säilytettävä täyttämänsä lomakkeen tai vastaavan asiakirjan jäljennös kirjanpidossaan. 

Ennen varamenettelyn aloittamista tuotteiden lähettäjä voi tarkistaa OmaVerosta, onko siellä tietoa käyttökatkosta ja arviota kestosta. Verohallinnolta voi myös varmistaa, pitääkö käyttökatkon vuoksi käyttää varamenettelyä vai tehdäänkö e-AD/e-SAD vasta käyttökatkon jälkeen EMCS-järjestelmään.  

Jos kyseessä on siirto EU:n ulkopuolelle, paperinen saateasiakirja pitää lisäksi toimittaa Tullin vientitoimipaikalle. 

Ole yhteydessä Verohallintoon, jos käyttökatko johtuu oman tietojärjestelmäsi häiriöstä.  

Huom. Kun EMCS-järjestelmä on jälleen käytettävissä, korvaavan eli paperisen saateasiakirjan tiedot pitää tallentaa jälkikäteen EMCS-järjestelmään. Muistathan merkitä järjestelmään, että e-AD/e-SAD on alun perin laadittu varamenettelyssä.  Ilmoituksessa on erillinen kohta tälle tiedolle.  

Jos API-rajapinnassa häiriö, tallenna e-AD/e-SAD-saateasiakirja OmaVeron kautta. 

Tarvitsetko lisätietoja?

Ota yhteys valmisteverotuksen neuvontaan soittamalla numeroon 029 497 154.

Sivu on viimeksi päivitetty 29.2.2024