Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Maahantuonnin arvonlisäverotus

Maahantuonnin yhteydessä maksettavia veroja ovat tavallisimmin tulli ja arvonlisävero.

Jos tuot tavaroita maahan yksityishenkilönä tai yksityisenä elinkeinonharjoittajana omaan yksityiskäyttöösi tai olet muu toimija, joka ei ole arvonlisäverovelvollisten rekisterissä Suomessa, Tulli hoitaa maahantuonnin arvonlisäverotuksen tullauksen yhteydessä. Lisätietoa maahantuonnista henkilöasiakkaille (tulli.fi)

Esimerkki: Olet alv-rekisterissä oleva yksityinen elinkeinonharjoittaja ja tuot tavaraa EU:n ulkopuolelta Suomeen yksityiskäyttöösi. Maahantuonti ei tässä tapauksessa liity liiketoimintaasi. Tee Tullille tulli-ilmoitus tavaran maahantuonnista ja tullaa tavarat yksityishenkilönä. Maahantuonnin arvonlisävero maksetaan Tullille tullauksen yhteydessä.

Jos olet Suomessa alv-rekisterissä oleva maahantuoja, Verohallinto vastaa maahantuonnin arvonlisäverotuksesta. Ilmoita maahantuontia koskevat tiedot Verohallinnolle. Lue lisää arvonlisäveron laskemisesta, ilmoittamisesta ja maksamisesta.

Esimerkki: Olet alv-rekisterissä oleva yksityinen elinkeinonharjoittaja ja tuot tavaraa EU:n ulkopuolelta Suomeen liiketoimintaasi varten. Tee Tullille tulli-ilmoitus tavaran maahantuonnista ja käytä tulli-ilmoituksessa Y-tunnusta. Laske ja ilmoita arvonlisäveron tiedot arvonlisäveroilmoituksella Verohallinnolle. Lue lisää: Miten annan tuonnin tulli-ilmoituksen (tulli.fi) 

Huomaa, että arvonlisäverotuksessa tavaran maahantuonnilla tarkoitetaan pääsääntöisesti tavaran tuontia EU:n ulkopuolelta EU:n alueelle. Tavaran maahantuonti tapahtuu Suomessa esimerkiksi silloin, kun tavara tuodaan Yhdysvalloista Suomeen ja luovutetaan vapaaseen liikkeeseen Suomessa.

Maahantuodun tavaran arvonlisäverotus: oletko Verohallinnon vai Tullin asiakas?

Anna ensin Tullille tulli-ilmoitus maahantuodusta tavarasta. Lue lisää tulli-ilmoituksen antamisesta (tulli.fi). Saat sen jälkeen Tullilta tullauspäätöksen. Tarkista alla olevasta taulukosta, millaisissa tilanteissa maahantuonnin arvonlisäverotuksesta vastaa Verohallinto ja millaisissa tilanteissa Tulli.

Taulukossa kerrotaan, millaisissa tilanteissa maahantuonnin arvonlisäverotuksen hoitaa Verohallinto ja millaisissa tilanteissa Tulli
Verohallinto Tulli

Maahantuoja on

  • alv-rekisterissä tulli-ilmoituksen hyväksymisajankohtana (ei riitä, että rekisteröintihakemus on vireillä)
  • yksityinen elinkeinonharjoittaja, joka on alv-rekisterissä ja tavarat on tuotu elinkeinonharjoittajan liiketoimintaa varten.

Maahantuoja on

  • yksityishenkilö
  • yritys, joka ei ole alv-rekisterissä
  • yksityinen elinkeinonharjoittaja, joka on alv-rekisterissä, mutta tavaroita ei tuoda elinkeinonharjoittajan liiketoimintaa varten.
  • ulkomainen elinkeinonharjoittaja, joka ei ole Suomessa alv-rekisterissä.

Lisätietoa: Brexitin vaikutus maahantuonnin arvonlisäverotukseen

Sivu on viimeksi päivitetty 22.11.2022