Mikä arvonlisävero on?

Arvonlisävero (alv) on kulutusvero, jota maksetaan lähes kaikista tavaroista ja palveluista. Kun yritys myy tavaraa tai palvelua, se lisää laskuttamansa tavaran tai palvelun myyntihintaan arvonlisäveron. Käytännössä arvonlisäveron maksaa siis kuluttaja osana tuotteen tai palvelun hintaa. 

Kuka on arvonlisäverovelvollinen?  

Kun yritys aloittaa liiketoiminnan, sen pitää rekisteröityä arvonlisäverovelvolliseksi. Joissakin tapauksissa rekisteriin voi hakeutua myös vapaaehtoisesti, esimerkiksi jos yritystoiminta on pientä tai liiketoiminta on arvonlisäverotonta. 

Arvonlisäverotuksessa verovelvollinen on yleensä myyjä, mikä tarkoittaa sitä, että myyjä vastaa veron maksamisesta ja ilmoittamisesta Verohallintoon. Joissain tapauksissa sovelletaan käännettyä verovelvollisuutta, mikä taas tarkoittaa sitä, että ostaja ilmoittaa ja maksaa arvonlisäveron myyjän puolesta. Kotimaan kaupassa käännettyä verovelvollisuutta sovelletaan muun muassa rakennusalalla ja romukaupassa. 

Arvonlisäverovelvollisuus päättyy, kun yritys lopettaa toimintansa.

Yritys ilmoittaa ja maksaa arvonlisäveron

Kun yritys myy tavaraa tai palvelua, se lisää laskuttamansa tuotteen myyntihintaan arvonlisäveron. Sen jälkeen yritys ilmoittaa ja maksaa arvonlisäveron määrän Verohallintoon säännöllisesti yrityksen verokauden mukaan. 

Yritys saa vähentää ostojen arvonlisäveron

Kun yritys ostaa tuotteen tai palvelun toiselta arvonlisäverovelvolliselta, se voi vähentää ostojen arvonlisäveron myyntien arvonlisäveroista, jos tuote on hankittu arvonlisäverollista liiketoimintaa varten. Arvonlisäveroa ei voi kuitenkaan vähentää tavaroista ja palveluista, jotka yritys on ostanut omaan käyttöön tai yrityksen henkilökunnan yksityiseen käyttöön.

Sivu on viimeksi päivitetty 3.1.2022