Ahvenanmaan veroraja ja tavaroiden maahantuonti

Tavaroiden maahantuontiin liittyviä säännöksiä sovelletaan pääosin myös Ahvenanmaan maakunnan ja muun Suomen välisissä maahantuonneissa. Ahvenanmaan verorajalla tulli-ilmoituksena toimii Tullille annettava kuljetusasiakirja tai kauppalasku.

Ahvenanmaan verorajalla ei kanneta tulleja. Tulli ei siksi vahvista maahan tuotavan tavaran tullausarvoa, vaan tavaran maahantuojan on itse määriteltävä tullausarvo.

Jos tulli-ilmoituksen tekee välillinen edustaja, verovelvollinen on yleensä päämies. Ahvenanmaan ja muun Suomen välisissä maahantuonneissa välillinen edustaja voi kuitenkin poikkeuksellisesti olla verovelvollinen. Välillinen edustaja on verovelvollinen silloin, kun päämiehenä on yksityishenkilö tai oikeushenkilö, joka ei ole arvonlisäverovelvollisten rekisterissä. Näistä maahantuonneista arvonlisäveron kantaa Tulli.  Poikkeus koskee esimerkiksi tilanteita, joissa verkkokauppa tai muu myyjäyritys toimii yksityishenkilön asiamiehenä Ahvenanmaan maakunnan ja muun Suomen välisessä maahantuonnissa.

Ahvenanmaalta muualle Suomeen maahantuotu tavara ilmoitetaan poikkeuksellisesti sen verokauden arvonlisäveroilmoituksessa, jonka aikana velvollisuus suorittaa veroa maahantuonnista syntyy. Velvollisuus suorittaa vero maahantuonnista syntyy pääsääntöisesti silloin, kun tulli-ilmoitus hyväksytään. Tulli-ilmoitus hyväksytään, kun tulli-ilmoitus on annettu Tullille ja tavara on esitetty Tullille.

Lue lisää: Ahvenanmaan veroraja arvonlisäverotuksessa