Arbete via en digital plattform

Det går att erbjuda, förmedla och ta emot lönearbete och andra arbeten via olika digitala plattformar och mobilapper. På den här sidan finns information om att arbeta via plattformar och de förpliktelser som hänförs till arbetet såväl ur arbetstagarens och uppdragsgivarens som den digitala plattformens synvinkel. 

Betalas det lön eller arbetsersättning för arbetet?

När arbetstagaren arbetar via en plattform avtalar hen om arbetet antingen med den som beställer arbetet eller med plattformen. Det är viktigt att identifiera om den utbetalade ersättningen utgör lön eller arbetsersättning eftersom det påverkar både arbetstagarens beskattning och förpliktelserna för utbetalaren av ersättningen.

  • Om arbetstagare står i ett anställningsförhållande till beställaren av arbetet eller plattformen får hen ersättningen för arbetet i form av lön.
  • Om arbetstagaren inte har ett anställningsförhållande, får hen arbetsersättning.

Om du agerar som lättföretagare (egenföretagare), alltså använder ett faktureringsföretag, kan också de ersättningar som faktureringsföretaget betalar ut vara antingen lön eller arbetsersättning.

I princip kan parterna sinsemellan komma överens om huruvida de ingår ett arbetsavtal eller uppdragsavtal. Avtalet ska dock motsvara de faktiska omständigheterna: om kännetecknen för ett anställningsförhållande uppfylls är det enligt lagen fråga om ett anställningsförhållande även om det står något annat i avtalet.

Läs mer om gränsdragningen mellan lön och arbetsersättning i Skatteförvaltningens anvisning Lön och arbetsersättning i beskattningen.

Arbetstagare – använd rätt skattekort och kontrollera dina andra skyldigheter

Kontrollera först ett hurdant avtal du har ingått med arbetets beställare eller plattformen. Dina skyldigheter fastställs enligt om du har ingått ett arbetsavtal och får lön eller om det är fråga om ett uppdragsavtal då du får arbetsersättning.

Om du får lön behöver du ett skattekort för löneinkomst

Om du har avtalat om ett anställningsförhållande med plattformen eller beställaren av arbetet är ersättningen för arbetet lön och utbetalaren av ersättningen din arbetsgivare. Du ska ge arbetsgivaren ett skattekort för lön med din skatteprocent. Arbetsgivaren tar ut förskottsinnehållning på din lön enligt skattekortet.

Förskottsinnehållningen är den skatt som utbetalaren av lön tar ut på din lön i samband med löneutbetalningen och redovisar till Skatteförvaltningen. Utan skattekort är förskottsinnehållningen 60 procent av lönen.

Läs anvisningar om att beställa skattekort

Om du får arbetsersättning ska du skaffa ett skattekort för arbetsersättning eller betala förskottsskatt

Om du inte står i ett anställningsförhållande till beställaren av arbetet utgör den ersättning för arbetet som du får arbetsersättning. Skatten på en arbetsersättning betalas på olika sätt beroende på om du är införd i förskottsuppbördsregistret eller inte.

  • Om du inte är införd i förskottsuppbördsregistret ska du ge utbetalaren ett skattekort för arbetsersättning med en skatteprocent för arbetsersättning. Utbetalaren verkställer (tar ut) förskottsinnehållningen på ersättningen enligt skattekortet. Ett skattekort för löneinkomst kan inte användas vid utbetalningen av en arbetsersättning. Utan skattekort är förskottsinnehållningen 60 procent.
  • Om du är införd i förskottsuppbördsregistret ska du ansöka om förskottsskatt och betala skatten själv. Förskottsskatt (preliminär skatt) är benämningen på inkomstskatt som betalas på förhand under året på basis av uppskattade inkomster. Om du ansöker om förskottsuppbördsregistrering registreras du som företagare och får ett FO-nummer. Då ska du också lämna en skattedeklaration för näringsverksamhet.

Läs mer om förskottsskatt

Läs mer om förskottsuppbördsregistret

Läs mer om skattedeklarationen för näringsverksamhet

Om du inte har ett anställningsförhållande utan arbetar med uppdrag har du enligt lagen vissa skyldigheter som löntagare inte har:

  • Du ska själv ta hand om arbetspensionsförsäkringen om villkoren för försäkringen uppfylls.
  • Om du har ett FO-nummer ska du lämna skattedeklarationen för näringsverksamhet.
  • Anmäl dig till momsregistret om du får mer än 15 000 euro i arbetsersättningar.

Läs mer om arbetspensionsförsäkringen på webbplatsen arbetspension.fi

Läs mer om skattedeklarationen för näringsverksamhet

Läs mer: Moms för litet företag – rörelse i liten skala är momsfri

Beställaren av arbetet eller plattformen anmäler till inkomstregistret den lön som de har betalat ut till dig oavsett lönebeloppet. Utbetalaren anmäler också arbetsersättningarna till inkomstregistret om du inte är förskottsuppbördsregistrerad.

De till inkomstregistret anmälda uppgifterna visas i den förhandsifyllda skattedeklarationen som du får på våren efter arbetsåret. Kontrollera att uppgifterna i skattedeklarationen är rätt och korrigera dem vid behov.

Lämna i skattedeklarationen uppgifter om avdrag som anknyter till arbetet, såsom resekostnader och kostnader för arbetsredskap. Om du har betalat för lite skatt under året ska du betala det belopp som fattas som kvarskatt.

Läs mer om den förhandsifyllda skattedeklarationen

Läs mer om avdrag

Digitala plattformar lämnar uppgifter till Skatteförvaltningen

Observera att också det företag som upprätthåller plattformen har en skyldighet att samla uppgifter till Skatteförvaltningen om de arbetsprestationer som du har sålt. Vi får uppgifter om de inkomster som du har fått via en plattform från Finland och utlandet och övervakar att dessa uppgifter anges i beskattningen.

Om ett hushåll, alltså en privatperson, beställer arbetet behöver hushållet inte ta ut förskottsinnehållning på din lön om de löner som hushållet betalar till dig inte överstiger 1 500 euro om året. Lönerna är dock skattepliktiga och hushållet anmäler dem till inkomstregistret.

Om de löner som ett hushåll betalar till dig är högst 1 500 euro under samma år behöver du inte ge hushållet ett skattekort, men du ska beakta inkomsterna på skattekortet för andra löneinkomster. Kom ihåg att kontrollera att de löner som hushållet har anmält är rätt på din förhandsifyllda skattedeklaration som du får följande vår.

Samma gräns på 1 500 euro gäller också arbetsersättningar som ett hushåll betalar om du inte är företagare och införd i förskottsuppbördsregistret.

Läs mer om skyldigheterna för hushåll som arbetsgivare

På marknaden finns olika faktureringsföretag via vilka du kan fakturera dina kunder utan att starta ett eget företag. Den person som använder ett faktureringsföretag kallas ofta lättföretagare eller egenföretagare. Faktureringsföretag tar ut avgifter för sina tjänster.

Också de ersättningar som faktureringsföretag et betalar ut till dig är antingen lön eller arbetsersättning för vilka du behöver ett skattekort antingen för löneinkomst eller arbetsersättning.

Resekostnadsersättningar

Utöver ersättningen för arbetet kan ett faktureringsföretag betala ut resekostnadsersättningar till dig. Faktureringsföretag kan betala ut skattefria resekostnadsersättningar endast om du har kommit överens med kunden om betalningen av resekostnadsersättningar.

Läs mer om resekostnadsersättningar som faktureringsföretag betalar ut

Personer som bor i Finland ska betala skatt till Finland även på sina utlandsinkomster. Om du får inkomster från en utländsk plattform ska du betala skatt på dem till Finland. Deklarera inkomsterna i din beskattning genom att komplettera din förhandsifyllda skattedeklaration. Ange också de utgifter som hänför sig till inkomsterna.

Läs mer: Inkomster från sociala medier - privatpersoner

Skyldigheter för beställaren av arbetet

Plattformen fungerar ofta som en arbetsförmedlare som för samman arbetstagare och beställare av arbete.

När du beställer arbete via en plattform kan plattformen på dina vägnar sköta om lagstadgade skyldigheter som hänför sig till att betala ut arbetsersättning eller lön.

Om plattformen inte sköter arbetsgivarskyldigheterna ska du själv sköta dem.

Under vissa förutsättningar kan du få hushållsavdrag för arbeten som du har köpt via en plattform.

Skyldigheter för digital plattform

Också en digital plattform kan ha lagstadgade skyldigheter som anknyter till den lön eller arbetsersättning som betalas ut till arbetstagaren. En digital plattform är dessutom skyldig att samla in uppgifter om företag och privatpersoner som har fått inkomster via plattformen och att lämna uppgifterna till Skatteförvaltningen.

Om plattformen och arbetstagaren har ingått ett arbetsavtal är plattformen arbetsgivare för arbetstagaren.

Arbetsgivaren ska

  • ta ut förskottsinnehållning på lönen och lämna en anmälan om löneuppgifter till inkomstregistret
  • betala arbetsgivarens sjukförsäkringsavgift
  • sköta andra arbetsgivarskyldigheter, såsom arbetspensions- och arbetslöshetsförsäkringspremier.

Om inget anställningsförhållande finns mellan plattformen och arbetstagaren utgör den ersättning som betalas för arbetet arbetsersättning och inte lön. Plattformen ska ta ut förskottsinnehållning på arbetsersättningen och lämna en anmälan om löneuppgifter till inkomstregistret endast om arbetstagaren inte är införd i förskottsuppbördsregistret.

Plattformen kan också fungera som förmedlare av arbete. Då avtalar beställaren av arbetet och arbetstagaren om ett arbets- eller uppdragsförhållande. Plattformen som fungerar som förmedlare kan avtala med beställaren av arbetet om att plattformen på beställarens vägnar sköter de lagstadgade förpliktelser som anknyter till att betala ersättningen eller lönen.

Digitala plattformar har rapporteringsskyldighet

Från och med ingången av 2023 har digitala plattformar haft en ny skyldighet för aktörer inom digital plattformsekonomi att lämna upplysningar.

En plattformsoperatör, alltså ett företag som erbjuder plattformstjänster, ska samla uppgifter om företag och personer som via plattformen säljer exempelvis varor eller personliga tjänster, såsom bokföring eller föreläsningstjänster.

Plattformsoperatören ska årligen lämna uppgifterna till Skatteförvaltningen. Plattformsoperatören ska också meddela säljaren vilka uppgifter den har angett om säljaren till Skatteförvaltningen.

Rapporteringsskyldigheten gäller både på nätet och utanför nätet gjorda arbetsprestationer. Också indirekta försäljningar ska rapporteras. Det är fråga om indirekt försäljning om plattformen köper tjänster av den som utför arbetet och förmedlar dem till köparen.

Digitala plattformar ska endast rapportera sådana arbetsprestationer som utförs på beställarens begäran och vilka ersätts på basis av den använda tiden eller det utförda arbetet. Om tjänsterna inte är skräddarsydda för beställaren behöver de inte rapporteras. Plattformen behöver inte rapportera exempelvis att den ger tillträde till en färdig webbkurs eller video som har förverkligats utan att någon uttryckligen har begärt om det.

Skyldigheten att lämna uppgifter gäller inte om plattformen endast säljer sina egna arbetstagares tjänster.

Exempel på att arbeta via en digital plattform

Exempel 1. Maria har registrerat sig som användare av en plattform och dess mobilapp och söker jobb med hjälp av den. Kunden beställer en hemstädning som Maria utför. Maria ingår ett arbetsavtal via plattformen med den kund som beställt städningen.
Plattformen fungerar endast som arbetsförmedlare i detta exempel, även om pengar går via den. Beställaren av arbetet och plattformen kan dock avtala om att plattformen sköter betalningen av Marias lön, verkställandet av förskottsinnehållningen samt arbetsgivaravgifterna och försäkringspremierna på den kunds vägnar som beställt städningen.

Plattformen ska anmäla uppgifterna om Maria och Marias försäljning till Skatteförvaltningen i en årsanmälan för rapporteringsskyldiga plattformsoperatörer.

Exempel 2. Mats gör olika slag av renoveringsarbeten sporadiskt via en mobilapp för en plattform. Han använder sina egna verktyg och betalar själv sina socialskyddsavgifter. Mats och plattformen har avtalat om ett uppdragsförhållande. Mats ska utföra en målningsrenovering enligt en annons som han hittat i mobilappen. Kunden som har beställt tjänsten har ingått ett eget separat avtal med plattformen. I det här fallet är plattformen Mats uppdragsgivare och betalar honom ett arvode för arbetet.

Eftersom Mats är införd i förskottsuppbördsregistret verkställer plattformen ingen förskottsinnehållning på arbetsersättningen, utan Mats betalar förskottsskatt på eget initiativ. Mats är plattformens egen arbetstagare och därmed ska plattformen anmäla uppgifterna om Mats och Mats försäljning till Skatteförvaltningen i en årsanmälan för rapporteringsskyldiga plattformsoperatörer.

Exempel 3. Henrik jobbar sporadiskt som matbud och levererar restaurangmat via en plattform och dess mobilapp. Henrik och plattformen har ingått ett uppdragsavtal enligt vilket Henrik med sin bil transporterar en matportion från en restaurang hem till kunden enligt det meddelande han får i mobilappen.

Plattformen är Henriks uppdragsgivare och betalar honom ett arvode för arbetet som bud. Henrik får arvodet som arbetsersättning. Eftersom Henrik inte är införd i förskottsuppbördsregistret, verkställer plattformen förskottsinnehållningen på arbetsersättningen. Det är fråga om indirekt försäljning av en tjänst vilken plattformen ska anmäla i en årsanmälan för rapporteringsskyldiga plattformsoperatörer.

Henrik får i sin beskattning dra av de kostnader som hänförs till arbetet som matbud. Henrik måste föra körjournal för att visa hur många kilometer per år han kört som matbud. År 2024 hade Henrik totalt 4 000 kilometer körningar som bud och därmed får han dra av 4 000 km x 0,28 euro/km = 1 120 euro i bilkostnader (för 2024). Eftersom hans arbetsresekostnader och övriga utgifter för förvärv av inkomst sammanlagt överstiger 750 euro (det avdragsbelopp som beviljas alla automatiskt), kan Henrik ansöka om avdrag för kostnaderna.

Exempel 4. Siv har registrerat sig som användare av mobilappen för en plattform. Siv och plattformen har ingått ett arbetsavtal. Sivs uppgift är att transportera matportioner från en restaurang hem till kunderna. Plattformen är Sivs arbetsgivare och den betalar ut Sivs lön, verkställer förskottsinnehållningen på den och ansvarar för arbetsgivaravgifterna och försäkringspremierna. Plattformen anmäler Sivs löner till inkomstregistret. Eftersom Siv är plattformens egen arbetstagare behöver plattformen inte anmäla uppgifterna om Siv i en årsanmälan för rapporteringsskyldiga plattformsoperatörer.

Siv får i sin beskattning dra av de kostnader som hänförs till arbetet som bud.

Sidan har senast uppdaterats 26.6.2024