Fastighetens ägarbyten och fastighetsskatt

Det är i regel fastighetens ägare som betalar fastighetsskatten. Om du har ägt en fastighet från ingången av året, det vill säga från den 1 januari, ska du betala fastighetsskatten för hela året även om du säljer fastigheten eller ägaren byts av någon annan orsak under året.

Läs anvisningarna som lämpar sig i din situation:

Om du har köpt en fastighet

Du behöver i allmänhet inte deklarera köp av en fastighet för fastighetsbeskattningen. Vi får uppgifterna om ägarbyten direkt från Lantmäteriverket.

  • Om du har köpt en fastighet under 2023 ansvarar du för fastighetsskatten från och med 2024. Du får fastighetsbeskattningsbeslutet på våren 2024.
  • Om du har köpt en fastighet under 2024 ansvarar du för fastighetsskatten för första gången 2025. Du får fastighetsbeskattningsbeslutet på våren 2025.

När du får fastighetsbeskattningsbeslutet för första gången ska du kontrollera uppgifterna och korrigera dem vid behov. Kontrollera särskilt ägarandelarna av fastigheten om det fanns flera köpare.

Fick du inte beslutet? Läs anvisningarna

Om du har sålt en fastighet

Du behöver i allmänhet inte deklarera försäljningen av en fastighet för fastighetsbeskattningen. Vi får uppgifterna om ägarbyten direkt från Lantmäteriverket. Kom dock ihåg att deklarera försäljningen av fastigheten i inkomstbeskattningen. Läs anvisningarna om hur försäljningen av en fastighet ska deklareras.

  • Om du sålde fastigheten 2023 ansvarar du inte längre för fastighetsskatten 2024. Om uppgifterna om fastigheten ändå visas på ditt fastighetsbeskattningsbeslut på våren 2024 ska du lämna uppgifterna om försäljningen av fastigheten i fastighetsskattedeklarationen.
  • Om du sålde fastigheten 2024 ansvarar du för fastighetsskatten ännu 2024.

Obs! Om du i köpebrevet med köparen har avtalat om att hen betalar fastighetsskatten är det fråga om ett avtal mellan er två. Skatteförvaltningen delar inte fastighetsskatten utgående från avtalet. Skatten påförs säljaren ännu för försäljningsåret.

Om du har gett en fastighet i gåva

Du behöver i regel inte deklarera en gåva i fastighetsbeskattningen som du har gett. Vi får uppgifterna om ägarbyten direkt från Lantmäteriverket.

  • Om du gav fastigheten i gåva 2024 ansvarar du ännu 2024 för att betala fastighetsskatten.
  • Om du gav fastigheten i gåva redan 2023 och fortfarande får ett fastighetsbeskattningsbeslut ska ange ägarbytet i fastighetsskattedeklarationen.

Om du har förbehållit dig nyttjande- eller besittningsrätten till fastigheten ansvarar du fortfarande för att betala fastighetsskatten.

Om du har fått en fastighet i gåva

Du behöver i regel inte deklarera en gåva i fastighetsbeskattningen som du har fått. Vi får uppgifterna om ägarbyten direkt från Lantmäteriverket.

  • Om du har fått en fastighet i gåva 2023 ansvarar du för fastighetsskatten från och med 2024. Du får fastighetsbeskattningsbeslutet på våren 2024.
  • Om du har fått en fastighet i gåva 2024 ansvarar du för fastighetsskatten för första gången 2025. Du får fastighetsbeskattningsbeslutet på våren 2025.

Kom också ihåg att lämna en gåvoskattedeklaration och betala gåvoskatten.

Anvisningar till att deklarera och betala gåvoskatt

Skatteförvaltningen får uppgifterna om att fastigheten har delats från Lantmäteriverket. När du får fastighetsbeskattningsbeslutet ska du kontrollera uppgifterna och korrigera dem vid behov.

Lämna uppgifterna för fastighetsbeskattningen om en ändring i ägarskapet i och med en avvittring när du får fastighetsbeskattningsbeslutet.

Tidpunkten för avvittringen påverkar vem det är som ansvarar för fastighetsskatten. Skatteförvaltningen tar alltid ut skatten av den som har ägt fastigheten vid ingången av kalenderåret. Om avvittringen har gjorts under 2024 ansvarar makarna för skatten tillsammans ännu 2024.

Tidpunkten för arvskiftet påverkar vem det är som ska lämna uppgifter om eventuella ändringar i fastighetsuppgifterna och betala fastighetsskatten. Skatteförvaltningen tar alltid ut skatten av den som har varit ägare eller innehavare av fastigheten på årets första dag.

Läs mer om fastighetsskatten för dödsbon

Fastighetsägaren har alltid inte besittningsrätt till fastigheten, utan det kan vara en så kallad innehavare som är likställd med ägaren som har besittningsrätten. Då ansvarar hen för fastighetsskatten.

En innehavare som är likställd med ägaren kan vara

  • en änka eller änkling som efter att den ena av makarna avlidit har rätt att stanna i makarnas gemensamma bostad
  • en person som har fått besittningsrätten vid arvskifte
  • en person som har fått besittningsrätten via testamente och som besitter en fastighet som ingår i dödsboet
  • en person som mottagit besittningsrätten i gåva av fastighetens ägare.
  • en person som har donerat en fastighet men förbehållit sig besittningsrätten.

Om fastigheten säljs blir säljaren inte en innehavare som är likställd med ägare även om hen förbehåller sig besittningsrätten. Det kan endast vara fråga om en innehavare som är likställd med ägaren om ägandet av fastigheten överförs utan ekonomisk ersättning.

Exempel: Om föräldrarna har gett sitt barn en fritidsfastighet i gåva och förbehållit sig besittningsrätten är föräldrarna sådana innehavare som är likställda med en ägare och de ansvarar för skatterna. Men om barnet köper fastigheten av föräldrarna är föräldrarna inte innehavare som är likställda med en ägare även om de förbehåller sig besittningsrätten. Då är det köparen, alltså barnet, som ansvarar för fastighetsskatten.

Sidan har senast uppdaterats 14.10.2024