Naturaförmåner är en del av lönen
En naturaförmån är en ersättning för arbete som arbetsgivaren betalar och överlåter till dig i annan form än i pengar. De vanligaste naturaförmånerna är bostadsförmån, kostförmån, bilförmån, telefonförmån, cykelförmån och personalbiljett.
Din arbetsgivare anmäler naturaförmånen till inkomstregistret. Uppgiften överförs från inkomstregistret till den förhandsifyllda skattedeklarationen och förmånen har räknats med i den löneinkomst som arbetsgivaren har anmält i punkten Löner och naturaförmåner.
Skatteförvaltningen utfärdar årligen ett beslut om de olika naturaförmånernas värden. Naturaförmånen är i regel skattepliktig inkomst. Det är den dock inte om ersättningen från din lön till arbetsgivaren är minst lika stor som naturaförmånens värde. Med undantag från de övriga naturaförmånerna kan cykelförmånen och personalbiljetten vara helt skattefria.
Om det för en naturaförmån inte har fastställts ett beskattningsvärde, används förmånens gängse värde i beskattningen. Så kan man gå till väga även då det gängse värdet är lägre än det naturaförmånsvärde som Skatteförvaltningen fastställt.
Se naturaförmånsvärden i Skatteförvaltningens beslut:
De vanligaste naturaförmånerna
Läs vad de olika naturaförmånerna innebär och hur värdet på dem fastställs.
Det är frågan om en bostadsförmån om du på grund av ditt arbets- eller tjänsteförhållande till ditt förfogande får en bostad som din arbetsgivare äger eller hyr ut. Däremot är det inte fråga om bostadsförmån om arbetsgivaren till exempel betalar hyran för en bostad som du själv har hyrt.
Bostadsförmånens värde består av ett fast grundvärde och ett värde per kvadratmeter. Bostadens area och ort påverkar bostadsförmånens värde. Naturaförmånsvärdet på bostäder i Helsingfors påverkas dessutom av postnummerområdet.
Utöver förmånen av boendet omfattar naturaförmånsvärdet för en bostadsförmån även vattenavgifter samt uppvärmningskostnader för en bostad med centralvärme eller elvärme. Elkostnaderna för annat än uppvärmningen inkluderas inte i bostadsförmånens penningvärde.
Det är fråga om en garageförmån om din arbetsgivare ställer ett garage eller en bilhallsplats till ditt förfogande. För garage- eller bilhallsplats som står till ditt förfogande på arbetsplatsen under arbetstiden uppkommer däremot ingen skattepliktig naturaförmån. Beloppet av garageförmån beror på var garaget eller hallplatsen ligger och om garaget är varmt eller kallt.
Det är fråga om en kostförmån om arbetsgivaren erbjuder dig måltider till ett pris som är lägre än gängse pris eller avgiftsfria måltider.
Arbetsgivaren kan ordna kostförmånen på flera olika sätt: som arbetsplats- eller avtalsmåltider eller med riktade betalmedel (exempelvis i form av lunchsedlar, appar eller betalkort).
Ett separat naturaförmånsvärde har fastställts på kostförmåner för personalen vid sjukhus, skolor, daghem och andra motsvarande inrättningar. Också hotell-, restaurang- eller flygpersonal har egna kostförmånsvärden.
Det är fråga om en bilförmån om du eller din familj för privata körningar använder en person- eller skåpbil som arbetsgivaren ställt till ditt förfogande. Privata körningar omfattar även resor mellan bostaden och arbetsplatsen.
Bilförmånen kan vara en fri bilförmån eller en förmån att använda bil.
- Fri bilförmån innebär att arbetsgivaren betalar alla kostnader för bilen.
- Förmånen att använda bil innebär att du själv betalar åtminstone bilens drivkraftskostnader, exempelvis bränslekostnaderna.
Bilförmånens månatliga värde består av två delar:
- grundvärde (procentandel av bilens nyanskaffningspris)
- driftskostnader (eurobelopp per månad eller kilometer). Om du tillämpar värdet per kilometer ska du föra en körjournal över de privata körningarna.
Bilförmånsvärdet påverkas av bilens rekommenderade pris på köpdagen, år för ibruktagandet, extrautrustning samt drivkraft (till exempel bensinbil eller elbil).
I vissa situationer kan bilförmånens schablonmässigt beräknade värde sänkas eller höjas. Sänkningen kan vara motiverad till exempel om du under kalenderåret har haft arbetskörningar som överskrider 30 000 km eller om dina privata körningar som baserar sig på anteckningar i körjournalen har varit få. Du kan yrka på att bilförmånens värde ska sänkas i den förhandsifyllda skattedeklarationen i MinSkatt eller på pappersblankett 50A (Förvärvsinkomster och avdrag från dem). Läs mer om att sänka bilförmånens värde i deklarationsanvisning (punkten Avdrag – Övriga avdrag) .
Bilförmånens värde kan också höjas om du kört privat över 18 000 km per år.
Det är fråga om en telefonförmån om din arbetsgivare betalar en telefonanslutning för dig. Själva telefonapparaten som arbetsgivaren har anskaffat utgör däremot inte en skattepliktig förmån för dig, om telefonen har anskaffats huvudsakligen för arbetsbruk. Det är inte heller fråga om en naturaförmån om du själv betalar dina privata telefonsamtal.
Värdet på mobiltelefonförmånen är 20 euro år 2024 och det täcker avgifterna för inrikes- och utrikessamtal, textmeddelanden och multimediemeddelanden och också kostnaderna för teleförbindelser. Förmånen omfattar alltså inte användning av mobiltelefon till exempel som betalningsmedel eller deltagande i olika insamlingar och i specialprissatta omröstningar.
Arbetsgivaren kan ge dig stöd i form av en personalbiljett, det vill säga att du får en kollektivtrafikbiljett som är avsedd för resor mellan bostaden och arbetsplatsen. Personalbiljetten är skattefri till ett värde på högst 3 400 euro. Detta belopp innehåller också beloppet av en eventuell skattefri cykelförmån (1 200 euro).
Observera att du inte i beskattningen kan dra av kostnader för resor mellan bostaden och arbetsplatsen till den del du har fått en skattefri personalbiljettförmån.
Det är fråga om en cykelförmån om din arbetsgivare överlåter en cykel som den äger eller som den skaffat med ett leasingavtal för privat bruk till dig. Cykelförmånen är skattefri upp till 1 200 euro per år.
Vanliga frågor
Nej, den påverkar inte. Det skattefria beloppet av cykelförmånen är fortfarande 1 200 euro per år.
Exempel: Leasingavgiften för en cykel har hittills varit 100 euro i månaden. Förmånen har varit skattefri för arbetstagaren eftersom förmånsbeloppet per år inte har överstigit 1 200 euro. Om leasingavgiften i och med att momssatsen ändras stiger till mer än 100 euro, är den del som överstiger 100 euro skattepliktig för arbetstagaren.
Din arbetsgivare anmäler den skattefria och skattepliktiga delen av cykelförmånen till inkomstregistret.
Arbetsgivare: läs anvisningen om att anmäla cykelförmånen
Läs mer: den allmänna momssatsen stiger till 25,5 procent från och med den 1 september 2024
Naturaförmåner — andra sidor
Nyckelord: