Skatteperiod för moms och ändringarna i den

Skatteperioden för moms är en tidsperiod (månad, kvartal, år) för vilken momsen ska deklareras och betalas. Längden på skatteperioden beror på företagets omsättning. 

Ett nytt företag anger längden av skatteperioden i samband med grundandet av företaget. Företaget kan välja skatteperioden samtidigt som det registreras i momsregistret, då den valda skatteperioden träder i kraft när verksamheten inleds.

I regel är skatteperioden en kalendermånad. Om företaget har en liten omsättning kan företaget dock ansöka om en längre skatteperiod, om omsättningen är högst

  • 100 000 euro, kan skatteperioden för moms vara ett kvartal. 
  • 30 000 euro, kan skatteperioden för moms vara ett kvartal eller ett år.

Om din skatteperiod är längre än en kalendermånad och företaget överstiger de ovan nämnda gränserna för omsättningen ska du omedelbart anmäla ändringen till Skatteförvaltningen. Omsättningsgränsen fastställs enligt den i bokföringslagen avsedda omsättningen eller en motsvarande avkastning under ett kalenderår.

Skatteperioderna för moms respektive arbetsgivarprestationer är inte bundna till varandra, utan de kan vara olika långa.

Skatteperioden för jord- och skogsbruksidkare och bildkonstnärer är i regel ett kalenderår

Skatteperioden för jord- och skogsbruksidkare, andra som bedriver primärproduktion och bildkonstnärer är ett kalenderår i momsbeskattningen. Storleken på omsättningen har ingen betydelse. Detta gäller personer, dödsbon och sammanslutningar som inte bedriver annan momspliktig verksamhet.

Obs! Om primärproducenten eller bildkonstnären dessutom bedriver någon annan företagsverksamhet, ska momsdeklarationen i allmänhet lämnas för all verksamhet för en skatteperiod som har längden av en kalendermånad. Om den sammanräknade omsättningen av verksamheten är liten kan primärproducenten eller bildkonstnären ansöka om en kortare skatteperiod vars längd är ett kvartal eller år.

Så här ändrar du längden på skatteperioden eller anmäler ändringar

Du kan söka ändring av skatteperioden:

Skatteperioden ska ha samma längd minst under ett års tid. Du kan alltså ansöka om en ändring i längden av skatteperioden när minst 12 månader har gått från att verksamheten inleddes eller en ändring gjordes.

Men om omsättningsgränsen för en förlängd skatteperiod överstiger ska du meddela Skatteförvaltningen om det utan dröjsmål för att få företaget flyttat till en längre skatteperiod.

Om du inte har meddelat om att omsättningsgränsen har överstigits kan Skatteförvaltningen besluta om att flytta ditt företag till en kortare skatteperiod. Detta är möjligt om Skatteförvaltningen konstaterar att omsättningen inte längre berättigar till en längre skatteperiod.

Från och med när träder den nya skatteperioden i kraft?

Skatteförvaltningen skickar företaget ett beslut om skatteperioden och information om när den nya skatteperioden träder i kraft. Tills dess ska du handla enligt den gällande skatteperioden. Om omsättningen i ditt företag överstiger omsättningsgränsen för den förlängda skatteperioden får du ett beslut om att ansökan avslås. Du kan inte heller få en förlängd skatteperiod om du inte har lämnat deklarationerna i tid eller om du har lämnat skatter obetalade.

Den längre skatteperioden träder i kraft vid ingången av året efter det år då ansökan lämnats.

Exempel: Skatteperioden för ett företag är en kalendermånad. Företaget ansöker om en kvartalslång skatteperiod i augusti 2024. Den nya skatteperioden träder i kraft i januari 2025. Företaget lämnar den första momsdeklarationen enligt den nya skatteperioden för januari–mars senast den 12 maj 2025.

En kortare skatteperiod träder däremot i kraft vid ingången av den kortare skatteperiod som följer efter ansökan. Obs! För de månader under den gamla skatteperioden som föregick ändringen ska du lämna en momsdeklaration och betala skatterna redan före den utsatta dagen enligt den gamla skatteperioden.

Exempel: Skatteperioden för ett företag är ett kvartal. Företaget ansöker om en månadslång skatteperiod i maj. Den nya skatteperioden träder i kraft vid ingången av juni. För den skatteperiod (1.4–31.5) som föregick ändringen ska företaget deklarera och betala momsen senast den 12 juli. Momsen för juni ska företaget deklarera och betala senast den 12 augusti.

Exempel: Skatteperioden för ett företag är ett kalenderår. Företaget ansöker om en månadslång skatteperiod i juli. Den nya skatteperioden träder i kraft från ingången av augusti. För den skatteperiod (1.1–31.7) som föregick ändringen ska företaget deklarera och betala momsen senast den 12 september. Momsen för augusti ska det deklarera och betala senast den 12 oktober.

Sidan har senast uppdaterats 5.12.2024