Perintöveron maksuohjeet saat perintöveropäätöksessä

Eräpäivät ja muut maksutiedot näet perintöveropäätökseltäsi ja OmaVerosta. Voit maksaa perintöveron OmaVerossa.

Jos maksat perintöveroa verkkopankissa, käytä oikeaa tilinumeroa ja viitenumeroa, jotta maksu kohdistuu oikein.

Perintövero on aina henkilökohtainen. Kuolinpesän osakkaat eivät ole vastuussa toisten osakkaiden perintöverosta.

Perintöveron maksuerät ja eräpäivät

Perintöveron määrä vaikuttaa maksueriin:

  • Vero täytyy maksaa 1 kerralla, jos summa on alle 500 euroa.
  • Vero on jaettu 2 maksuerään, jos summa on 500 euroa tai enemmän.
  • Maksueriä voi kuitenkin olla enintään 10, jos verosta vähintään 1 700 euroa tulee maatilasta tai muusta yrityksestä, jonka toimintaa perinnönsaaja jatkaa. 

Jos jatkat maatila- tai yritystoimintaa, voit hakea pidempää maksuaikaa perukirjassa tai lahjaveroilmoituksessa. Maksuajan pidennystä täytyy hakea ennen kuin toimitamme verotuksen. Jos myönnämme lisää maksuaikaa, vero maatilasta tai yrityksestä jaetaan enintään 10 vuosittaiseen erään. Yksi erä on vähintään 850 euroa. Pidennetyltä maksuajalta ei peritä korkoa.

Perintöveron eräpäivät määräytyvät seuraavasti:

  • 1. eräpäivä on noin 3 kuukauden kuluttua siitä, kun olemme tehneet verotuspäätöksen
  • 2. eräpäivä on 2 kuukauden kuluttua ensimmäisestä eräpäivästä. 

Esimerkki: Jos perintöverotus on perintöveropäätöksen mukaan toimitettu 17.12.2020, on ensimmäisen erän eräpäivä 1.4.2021 ja toisen 1.6.2021.

Vero täytyy maksaa, vaikka olisit hakenut muutosta

Vero pitää maksaa määräaikana, vaikka olisit hakenut muutosta perintöverotukseen.

Verohallinto voi kuitenkin hakemuksestasi kieltää veron ulosoton tai määrätä ulosoton keskeytettäväksi, jos olet tehnyt oikaisuvaatimuksen. Ulosoton kiellon tai keskeytyksen aikana verolle kertyy normaalisti viivästyskorkoa.

Kun maksu on myöhässä

Jos maksat perintöveron eräpäivän jälkeen, sinun täytyy maksaa myös viivästyskorkoa.

Usein kysyttyä

Jos verotuksesi päättyi lokakuussa ja sinulla on maksettavanasi perintö- tai lahjaveroa 2.11.2020, veronpalautustasi käytetään niihin, vaikka maksaisit veron eräpäivänä.

Huomaa, että veronpalautustasi käytetään kuitenkin jo heti verotuksen päättymispäivänä ennestään maksamatta jääneisiin veroihisi. Oman verotuksesi päättymispäivän näet verotuspäätökseltä tai OmaVerosta.

Jos veronpalautuksesi määrä ei riitä kattamaan 2.11. erääntyvää perintö- tai lahjaveron erää, sinun pitää maksaa jäljelle jäävä veron määrä viimeistään eräpäivänä 2.11.

Jos saat enemmän veronpalautusta kuin mitä on käytetty perintö- tai lahjaverolle tai muille veroille, jäljellä oleva määrä maksetaan tilillesi 3.12. Ennen tilille maksamista palautus voidaan vielä ulosmitata.

Mitä jos kuitenkin maksan perintöveroa tai lahjaveroa eräpäivänä?

Jos maksat perintö- tai lahjaverosi eräpäivänä 2.11. ja myös veronpalautustasi käytetään veron maksuun, maksusi käytetään tuleville perintö- ja lahjaveron erille. Jos sinulla ei ole tulevia perintö- tai lahjaveron eriä tai muita erääntyneitä veroja, maksusi palautetaan noin viikon kuluessa. Ennen tilille maksua palautus voidaan vielä ulosmitata, jos sinulla on ulosotossa velkaa.

Seuraa tilannettasi OmaVerossa.