Vero.fi:ssä on huoltokatko keskiviikkona 29.11. klo 6–9. OmaVero toimii normaalisti.

Nikotiinittomat sähkösavukenesteet: pohja- ja makunesteiden tupakkavero

Nikotiinittomia pohja- ja makunesteitä voidaan käyttää sähkösavukkeissa ja esimerkiksi elintarvikkeissa. Nesteistä pitää kuitenkin aina maksaa tupakkavero, jos ne on tarkoitettu käytettäväksi sähkösavukkeissa. Sähkösavukenesteitä on verotettu vuodesta 2017 alkaen.

Nikotiinittomista pohja- ja makunesteistä pitää maksaa tupakkaveroa

  • Veroa pitää maksaa myös nikotiinittomista valmisnesteistä, makunesteistä ja pohjanesteistä. Pohjanesteitä ovat esimerkiksi propyleeniglykoli (PG) ja kasvisglyseroli (VG) sekä näiden yhdistelmä.
  • Nikotiinittomista pohja- ja makunesteistä pitää maksaa vero, jos ne on tarkoitettu käytettäväksi sähkösavukenesteinä.
  • Sähkösavukenesteiden vero on 0,30 euroa/millilitra. Vero määräytyy tupakkaverotaulukon mukaan.
  • Valmisteveroa on maksettava, kun sähkösavukeneste myydään Suomessa tai muuten luovutetaan kulutukseen täällä. Yleensä veron maksaa tuotteen maahantuoja tai valmistaja. Jos tuotteesta ei ole maksettu valmisteveroa Suomessa, veron voi joutua maksamaan myös tuotteen vähittäismyyjä tai muu toimija, jonka hallussa verottamatta jäänyt tuote on.

Missä tilanteissa tupakkaveroilmoitus pitää antaa?

  • Maahantuojan ja valmistajan on annettava tupakkaveroilmoitus myös nikotiinittomista pohja- ja makunesteistä, kun tuote on tarkoitettu käytettäväksi sähkösavukenesteenä.
  • Veroilmoitus on annettava, vaikka kyseessä olisi tuote, jota voidaan käyttää myös esimerkiksi elintarvikkeena. Oleellista on, mihin tarkoitukseen valmistettu tai maahantuotu erä käytetään tai on tarkoitettu käytettäväksi, 
  • Tuote on tarkoitettu käytettäväksi sähkösavukenesteenä esimerkiksi silloin, kun maahantuoja tai valmistaja toimittaa tuotteen myytäväksi tupakkatuotteisiin erikoistuneessa liikkeessä.
  • Maahantuoja antaa tupakkaveroilmoituksen vastaanottamistaan tuotteista. Valmistaja, jolla on veroton varasto, antaa veroilmoituksen varastosta kulutukseen luovuttamistaan tuotteista. Jos tuote on valmistettu verottomuusjärjestelmän ulkopuolella, annetaan veroilmoitus jokaisesta valmistuneesta erästä, joka on tarkoitettu käytettäväksi sähkösavukenesteenä.

Sähkösavukenesteistä on annettava ennakkoilmoitus

Kansallisten valmisteverojen alaisten, toisessa EU:n jäsenvaltiossa kulutukseen luovutettujen tuotteiden tuonnista on 1.1.2021 lähtien annettava Verohallinnolle ennakkoilmoitus. Uusi ennakkoilmoitusvelvollisuus koskee esimerkiksi savukepaperin ja sähkösavukenesteiden satunnaista maahantuontia tai vastaanottamista. Ennakkoilmoitus on tehtävä ennen maahantuotavien tuotteiden siirron aloittamista.

Voit antaa ennakkoilmoituksen ja maksaa veron OmaVerossa.

Siirry OmaVeroon

Sivu on viimeksi päivitetty 1.1.2021