Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Ändringar i beskattningen 2024

Innehåll:

Resekostnadsavdraget blir mindre

År 2024 minskar avdraget för kostnader för resor mellan hemmet och arbetsplatsen eftersom självrisken stiger från 750 euro till 900 euro och de tillfälligt höjda avdragen faller bort. Maximibeloppet på resekostnadsavdraget är 7 000 euro (8 400 euro år 2023).

För dem som har varit arbetslösa eller familjelediga en del av året minskar den allmänna självriskandelen av arbetsresekostnaderna med 80 euro per varje full förmånsmånad (70 euro per månad år 2023). Självrisken är dock alltid minst 160 euro.

Mer information: Resor mellan bostad och arbetsplats

Beloppen av skattefria resekostnadsersättningar stiger

Det skattefria inrikes heldagstraktamentet är 51 euro (48 euro år 2023), det partiella dagtraktamentet 24 euro (22 euro år 2023) och måltidsersättningen 12,75 euro (12 euro år 2023).

Den skattefria kilometerersättningen är 57 cent per kilometer (53 cent år 2023).

Mer information:

Värden på naturaförmåner 2024

Skatteförvaltningen har meddelat sitt årliga beslut om värdena på naturaförmånerna. I naturaförmånsbeslutet fastställs värden för de vanligaste naturaförmånerna, såsom bostadsförmån, bilförmån, kostförmån och telefonförmån. En naturaförmån från arbetsgivaren beskattas som arbetstagarens löneinkomst. Beskattningsvärdet på förmånen fastställs enligt naturaförmånsbeslutet.

Enligt beslutet kan kostförmånen fortfarande också användas till kostnader för transport av mat Bilförmånsvärdena har ändrats i och med högre räntenivå och förtjänstnivåindex samt lägre elpris. I beslutet har det preciserats att telefonförmånen också täcker kostnaderna för teleförbindelser.

Mer information:

Höjningarna i hushållsavdragen fortsätter, elavdraget faller bort

Också för 2024 går det att få höjt hushållsavdrag för hushålls-, omsorgs- och vårdarbete. I fråga om dessa arbeten är maximibeloppet av avdraget är 3 500 euro. Avdraget är 60 procent av arbetsersättningen och 30 procent av lönen.

Från och med 2024 utvidgas hushållsavdraget att omfatta fysioterapi- och ergoterapitjänster. Avdraget kan fås för fysioterapi eller ergoterapi i hemmet. Också för dessa terapitjänster kan ett höjt hushållsavdrag fås för 2024.

Ett höjt hushållsavdrag för avstående från oljeuppvärmning kan fås till och med skatteåret 2027.

Det höjda hushållsavdraget kan inte fås för andra arbeten, till exempel renovering. För dessa andra arbeten är maximibeloppet av avdraget fortfarande 2 250 euro och avdraget 40 procent av arbetsersättningar och 15 procent av löner.

Det temporära elavdraget kan inte längre fås i beskattningen för 2024.

Mer information:

Maximibeloppet av insättningar på ett aktiesparkonto stiger till 100 000 euro

Från och med 2024 kan högst 100 000 euro sättas in på ett aktiesparkonto. Tidigare var maximibeloppet 50 000 euro.

Mer information:

Maximibeloppen av arbetsinkomstavdrag och grundavdrag stiger

Maximibeloppet av arbetsinkomstavdraget stiger från 2 030 euro till 2 140 euro. Dessutom stiger inkomstgränsen för avdraget. Avdraget kan inte fås om nettoförvärvsinkomsterna är 168 400 euro eller mer.

De som fyllt 60 år har haft ett högre maximibeloppet av arbetsinkomstavdraget än andra. Åldersförhöjningen av maximibeloppet kommer nu att ändras. För dem som har fyllt 65 år fördubblas den ålderbaserade höjningen från 600 euro till 1 200 euro samtidigt höjningen faller bort för 60–64 år gamla.

Maximibeloppet på grundavdraget stiger från 3 870 euro till 3 980 euro. Grundavdraget fås till fullt belopp om den årliga dagpenningsinkomsten uppgår till 3 980 euro, löneinkomsten till cirka 8 000 euro eller pensionsinkomsten till cirka 13 600 euro.

Mer information:

Överlåtelseskatteprocenten sjunker, skattefriheten för första bostad faller bort

Överlåtelseskatten på fastigheter sjunker från 4 procent till 3 procent och på aktier i bostadsaktie- och fastighetsbolag sjunker överlåtelseskatten från 2 procent till 1,5 procent. Överlåtelseskatten för övriga värdepapper sjunker från nuvarande 1,6 procent till 1,5 procent.

Lagen tillämpas retroaktivt redan på köp som har gjorts den 12 oktober 2023 eller därefter. Skatteförvaltningen återbär den överbetalade överlåtelseskatten med ränta till dem som köpt bostad eller aktier under slutet av 2023. Återbäringarna betalas ut i början av 2024.

Regeringen föreslår också att skattefriheten för första bostad avskaffas från och med den 1 januari 2024. Köp av första bostad under 2023 är ännu skattefritt.

Överlåtelseskattesatsen eller skattefriheten för första bostad fastställs på basis av underskriftsdatumet på köpebrevet.

Mer information:

Andra ändringar i överlåtelsebeskattningen

  • Det fastställs att bolagiseringen under vissa förutsättningar är fri från överlåtelseskatt när det gäller sådana fastigheter och lokaler som använts inom social- och hälsovården eller räddningsväsendet i kommuner och samkommuner den 31 december 2022 och som varit uthyrda till välfärdsområden. Ändringen tillämpas retroaktivt på överlåtelser redan från och med den 9 oktober 2023.
  • I vissa situationer ska överlåtelseskatt betalas för lånfordringar som sålts i samband med överlåtelse av värdepapper.
  • I samband med företags verksamhetsöverlåtelser kan fastigheter eller värdepapper i fortsättningen överlåtas också till ett redan befintligt samfund som fortsätter med verksamheten, så att ingen överlåtelseskatt behöver betalas för överlåtelsen. Ändringen tillämpas retroaktivt på överlåtelser från och med den 9 oktober 2023.
  • Skatteplikten för överlåtelse av minoritetsaktier i samband med ett skiljeförfarande preciseras till vissa delar.
  • Regeringen föreslår också att från och med ingången av året 2025 är bolag som delar ut aktier eller andra värdepapper i form av dividend eller annan vinstutdelning skyldiga att betala överlåtelseskatt för överlåtelsen.

Mer information: Regeringens proposition RP 40/2023 (eduskunta.fi)

Fastighetsbeskattningen av mark skärps

De allmänna fastighetsskattesatserna för mark och byggnader avskiljs från varandra. Nedre gränsen för den allmänna fastighetsskattesatsen för mark höjs från 0,93 procent till 1,30 procent. Beskattningen skärps alltså i de kommuner där skatteprocenten har varit lägre än den nya nedre gränsen. Den övre gränsen förblir 2,00 procent. Den allmänna fastighetsskattesatsen för byggnader är fortfarande 0,93–2,00 procent.

Ändringen gäller inte Åland.

Mer information:

Betalningstiden för arvsskatt förlängs från 2 år till 10 år

Betalningstiden för arvsskatt förlängs från två till tio år. Ändringen innebär att arvsskatten inte drivs in genom utsökning, den skattskyldige ska inte längre sökas i konkurs och uppgifter om obetald arvsskatt ska inte antecknas i skatteskuldsregistret enligt lagen om offentlighet och sekretess i fråga om beskattningsuppgifter innan 10 år har förflutit från den första förfallodagen.

Ändringen gäller sådana arvsskatter vars första förfallodag infaller den 1 januari 2024 eller senare.

Dröjsmålsränta ska dock betalas för arvsskatt som betalats efter förfallodagen. Dröjsmålsräntan på arvsskatt är från och med den 1 januari 2024 lägre än dröjsmålsräntan på andra skatter. År 2024 är dröjsmålsräntan på arvsskatt 7,5 procent och på andra skatter 11 procent.

Ändringarna träder i kraft den 1 januari 2024.

Mer information:

Dröjsmålsräntan och krediteringsräntan stiger

Dröjsmålsräntan på för sent betalade skatter för 2024 är högre än tidigare. Dröjsmålsräntan på arvsskatt stiger till 7,5 procent och på andra skatteslag är räntan 11 procent. Dröjsmålsräntan är 7 procent för året 2023.

År 2024 stiger också den nedsatta dröjsmålsräntan. Nedsatt dröjsmålsränta betalas på kvarskatt och tilläggsförskott fram till förfallodagen för dem. Räntan stiger från 2 till 6 procent.

Krediteringsräntan på skatteåterbäringar stiger för sin del från 0,5 till 2 procent.

De nya ränteprocenten uppdateras i ränteräknaren och kundanvisningarna på vero.fi under slutet av 2023.

Extra tilläggsavdrag för forsknings- och utvecklingsverksamhet

Det går att få ett extra tilläggsavdrag för utgifter för forsknings- och utvecklingsverksamhet för skatteåret 2024. Utöver detta är det möjligt att få ett allmänt eller temporärt tilläggsavdrag.

Mer information: Extra tilläggsavdrag för forsknings- och produktutvecklingsverksamhet

Tillfällig skatt på vinster inom elbranschen och sektorn för fossila bränslen anges i en egen deklaration

Skatten på vinster inom elbranschen och sektorn för fossila bränslen är två separata och temporära skatter. Lagen om tillfällig skatt på vinst (363/2023) trädde i kraft den 24 mars 2023 och tillämpas i beskattningen som verkställs för skatteåret 2023. Om ingen räkenskapsperiod för företaget går ut under kalenderåret 2023, tillämpas lagen på beskattningen för skatteåret 2024.

Skatten på vinsterna inom elbranschen och sektorn för fossila bränslen deklareras i en egen skattedeklaration år 2024. Skatt på vinst anges alltså inte i inkomstskattedeklarationen.

Mer information: Tillfällig skatt på vinster inom elbranschen och sektorn för fossila bränslen

Skyldighet för leverantörer av betaltjänster att lämna uppgifter om gränsöverskridande betalningar

Från och med den 1 januari 2024 införs en ny skyldighet för banker, kreditinstitut och andra leverantörer av betaltjänster inom EU att lämna uppgifter om gränsöverskridande betalningar. Skyldigheten att lämna uppgifter grundar sig på en ändring i EU:s betalningsdatadirektiv (EU 2020/284). Syftet med direktivet är att inom internationell e-handel minska momsbedrägerierna och trygga en rättvis konkurrens mellan företag.

Leverantörerna av betaltjänster ska bevara uppgifter om gränsöverskridande betalningar och lämna dem till Skatteförvaltningen för varje kvartal av kalenderåret. Skatteförvaltningen lämnar uppgifterna vidare till ett centralregister (Central Electronic System of Payments, CESOP) som kommissionen upprätthåller. Uppgifter om betalningstransaktioner kan utnyttjas i skattekontrollen.

Mer information: Skyldighet för betaltjänstleverantörer att lämna uppgifter om gränsöverskridande betalningar

Global minimiskattenivå för samfund (OECD:s andra pelare)

Att en minimiskattenivå träder i kraft (OECD:s andra pelare) påverkar inkomstbeskattningen av internationella koncerner. En ny tilläggsskatt kommer för stora koncerner med vilken det strävas efter att säkra en global beskattning på minst miniminivå oavsett i vilka stater koncernbolagen har sina säten. Den nya skatten höjer skattenivån för lågbeskattade koncernenheter till 15 procent.

Mer information: Global minimiskattenivå för samfund (OECD:s andra pelare)

Arbetsgivare: Ändringar i socialförsäkringsavgifterna

Mer information om ändringarna för 2024 i anvisningen: Socialförsäkringsavgifter

Maximibeloppet av utjämningsreserveringen för jordbruk stiger

Maximibeloppet av utjämningsreserveringen som avdras från jordbruksinkomsten stiger från nuvarande 13 500 euro till 25 000 euro. Ändringen tillämpas från och med skatteåret 2024.

Mer information:

Punktbeskattning: Alkoholskatten stiger på viner och starka drycker och sjunker på öl

Riksdagen har godkänt RP 37/2023 till riksdagen med förslag till lag om ändring av bilagan till lagen om accis på alkohol och alkoholdrycker.

  • Alkoholskatten på viner vars alkoholhalt är med mer än 5,5 volymprocent och på andra drycker som tillverkats genom jäsning stiger med 8,3 procent.
  • På mellanprodukter (till exempel vin med tillsatt alkohol) stiger alkoholskatten med cirka 12,7 procent.
  • Skatten på sprit, andra starka drycker, long drink-drycker och andra etylalkoholbaserade blanddrycker stiger med cirka 8,8 procent.
  • Skatten på öl sjunker med cirka 4,9 procent.
  • Skatten på andra alkoholdrycker ändras inte.

I genomsnitt stiger punktskatten på alkoholdrycker med cirka 2 procent. Som en följd av skatteändringarna beräknas att priserna på alkoholdrycker i genomsnitt stiger med cirka en procent.

Lagen träder i kraft den 1 januari 2024.

Mer information:

Punktbeskattning: Tobaksskatt ska betalas på nikotinpåsar

Riksdagen har godkänt RP 38/2023 till riksdagen med förslag till lag om ändring av lagen om tobaksaccis.

I lagen om tobaksskatt läggs det till nya produktgrupper för rökfria nikotinprodukter: andra än produkter i vätskeform (d.v.s. exempelvis nikotinpåsar) och produkter i vätskeform. Efter ändringen ska tobaksskatt betalas för så kallade nikotinpåsar och också för motsvarande produkter som senare kommer ut på marknaden.

För andra än flytande produkter ska det betalas både en värderelaterad skatt på 10 procent av detaljhandelspriset på produkten och en skatt per enhet som är 10 cent per gram. Skatten är alltid minst 14 cent per gram.

För rökfria nikotinprodukter i vätskeform betalas endast en skatt per enhet vilken är 30 cent per milliliter. 

Tobaksskatten på till exempel en dosa med nikotinpåsar som väger 12 gram är cirka 2 euro. Priset stiger med cirka 2,50 euro per dosa.

Lagen träder i kraft den 1 januari 2024. Punktskatt ska betalas för alla produkter som tillverkats i Finland eller importerats efter att lagen trätt i kraft. Punktskatt ska också i vissa fall betalas för sådana produkter som har frisläppts för konsumtion 9.10.2023–31.12.2023, alltså efter regeringens proposition men innan lagen trätt i kraft. För dessa produkter ska punktskatt betalas om dessa produkter ännu är i försäljningen den 1 juli 2024. Den punktskatteskyldige är i dessa fall säljaren som har produkterna i sin besittning den 1 juli 2024.

Mer information:

Punktbeskattning: Punktskatten på transportbränsle sjunker

Riksdagen har godkänt RP 36/2023 till riksdagen med förslag till lag om ändring av bilagan till lagen om punktskatt på flytande bränslen.

Uträkningsgrunden för koldioxidskatten på transportbränslen, alltså värdet per ton koldioxid sjunker från 77 euro till 62 euro. Under åren 2024–2027 sjunker skatten på bensin och ersättande produkter i genomsnitt med 3,9 cent per liter och på dieselolja och ersättande produkter i genomsnitt med 3,8 cent per liter.

Med sänkning av punktskatten på transportbränslen kompenseras den genomsnittliga höjningen av pumppriserna till följd av den gradvisa höjningen av nivån på distributionsskyldigheten för förnybara drivmedel.

Lagen träder i kraft den 1 januari 2024.

Mer information:

Nya gränssnitt för att sköta skatteärenden

Är 2024 lanseras exempelvis ett gränssnitt via vilket företag eller digitala plattformar som erbjuder tjänster för hyresgivare kan deklarera hyresinkomsterna på sina kunders vägnar.

Mer information: Ändringar i Skatteförvaltningens gränssnitt 2024

Ändringar som gäller Åland 2024

Ändringar i kommunalbeskattningen

År 2024 minskar avdraget för kostnader för resor mellan hemmet och arbetsplatsen eftersom självrisken stiger från 600 euro till 750 euro. Maximibeloppet på resekostnadsavdraget förblir 6 000 euro.

För dem som har varit arbetslösa en del av året minskar den allmänna självriskandelen av arbetsresekostnaderna med 80 euro per varje full förmånsmånad (70 euro per månad år 2023). Från och med skatteåret 2024 minskar självrisken för resekostnaderna också på grund av föräldraledighet. Självrisken är dock alltid minst 160 euro.

Maximibeloppet på grundavdraget stiger från 3 500 euro till 3 600 euro.

Mer information:

Skattefrihet för naturskyddsområden

På Åland befrias sådana naturskyddsområden från fastighetsskatt som skyddas med stöd av den åländska landskapslagen om naturvård. Skattefriheten gäller inte byggnader och konstruktioner och inte heller byggplatser på ett naturskyddsområde.

Mer information: Lagförslag 4/2023–2024

Sidan har senast uppdaterats 12.2.2024