Ändringar i beskattningen 2025
Innehåll:
Privatpersoner
- Skattekortet för 2025 träder i kraft redan i januari
- Mer än 7 000 euro i inkomster som omfattas av förskottsskatt kan inkluderas på skattekortet
- Skatteskalan och beskattningen av pensionsinkomster ändras
- Det kommer flera ändringar i hushållsavdraget
- Inga ändringar i resekostnadsavdraget
- Skattefria resekostnadsersättningar för 2025
- Värden på naturaförmåner för 2025
- De utsatta dagarna för förhandsifyllda skattedeklarationer tidigareläggs från och med nästa vår
- Förvärvsinkomstavdraget slopas, barnförhöjning till arbetsinkomstavdraget
- Rundradioskatten för personer lindras
- Beskattningen av arrendeinkomster av åker och skog ändras
Företagskunder
- Utbildningsavdraget för arbetsgivare slopas
- Arbetsgivare: Ändringar i socialförsäkringsavgifterna
- Ändringar föreslås i momssatserna
- Ändringar i momsbeskattningen för små företag
- Inkomster av virkesförsäljning och offentliga stöd för kännedom i MinSkatt
- Lagen om överlåtelseskatt ändras
- Punktbeskattning: förhöjningar av tobaksskatten
- Punktbeskattning: skatten på starka drycker stiger
- Punktbeskattningen: punktskatten på läskedrycker höjs
Andra ändringar
- En påminnelse per textmeddelande till företagare om att lämna skattedeklarationen för näringsverksamhet
- Dröjsmålsräntan och krediteringsräntan stiger
- Ändringar som gäller Åland
Skattekortet för 2025 träder i kraft redan i januari
Från och med 2025 träder skattekorten i kraft genast från ingången av året, alltså den 1 januari 2025. Också inkomstgränsen på skattekortet har beräknats för hela året, det vill säga för 12 månader. Tidigare trädde skattekorten i kraft först i februari. Skattekortet för 2025 finns i MinSkatt senast den 13 december 2024. Per post kommer skattekortet före utgången av december.
Mer information: Skattekorten för 2025
Mer än 7 000 euro i inkomster som omfattas av förskottsskatt kan inkluderas på skattekortet
Från och med skatteåret 2025 kan mer än 7 000 euro i inkomster som omfattas av förskottsbetalning, till exempel hyresinkomster, enligt eget val inkluderas i skatteprocenten på skattekortet eller alternativt kan skatten betalas som förskottsskatt. Valet kan göras i MinSkatt. Valet förblir gällande också under kommande år om det inte separat ändras.
Skatteskalan och beskattningen av pensionsinkomster ändras
Beskattningen av förvärvsinkomster lindras i och med en indexjustering av statens inkomstskatteskala. För en del pensionstagare skärps beskattningen av pensionsinkomsten eftersom pensionsinkomstavdraget minskar. Maximibeloppet av grundavdraget höjs.
Mer information: Regeringens proposition 108/2024 rp (eduskunta.fi)
Det kommer flera ändringar i hushållsavdraget
Från och med 2025 kan högst 1 600 euro fås i hushållsavdrag. År 2024 har maximibeloppet av avdraget varit 2 250 euro för renoveringsarbeten och 3 500 euro för hushålls-, omsorgs- och vårdarbeten samt fysioterapi.
Också avdragsprocenten ändras:
- Om du köper arbetet av ett företag är avdraget 35 procent av arbetets andel (år 2024: 40 procent av renoveringsarbete och 60 % av hushållsarbete, vård- och omsorgsarbete).
- Om du avlönar en arbetstagare är avdraget 13 procent av lönen för arbetstagaren och dessutom får du dra av de arbetsgivarens bikostnader som hänförs till lönen (år 2024: 15 procent av lönen och alla bikostnader).
Du kan fortfarande få ett förhöjt hushållsavdrag för avstående från oljeuppvärmning: 60 procent av arbetets andel och högst 3 500 euro per år. Det förhöjda avdraget är i kraft till och med året 2027.
Självriskandelen för hushållsavdraget stiger från nuvarande 100 euro till 150 euro.
Inga ändringar i resekostnadsavdraget
För resorna mellan hemmet och arbetsplatsen går det att få högst 7 000 euro i avdrag för året 2025. Maximibeloppet är detsamma som för 2024. Också självrisken förblir 900 euro.
Skattefria resekostnadsersättningar för 2025
De skattefria resekostnadsersättningarna för 2025 är följande:
- heldagstraktamente 53 euro (år 2024: 51 euro)
- partiellt dagtraktamente 24 euro (år 2024: 24 euro)
- måltidsersättning 13,25 euro (år 2024: 12,75 euro)
- den skattefria kilometerersättningen 59 cent per kilometer (år 2024: 57 cent per kilometer).
Mer information: Skatteförvaltningens beslut om skattefria resekostnadsersättningar under 2025
Värden på naturaförmåner för 2025
Skatteförvaltningen har meddelat sitt årliga beslut om värdena på naturaförmåner. I naturaförmånsbeslutet har det fastställts värden för de vanligaste naturaförmånerna, såsom bostadsförmån, bilförmån, kostförmån och telefonförmån.
Till exempel i bostadsförmånen har det gjorts vissa områdesjusteringar. Också värdena på fri bilförmån har sänkts till följd av att bränslepriset har sjunkit.
Mer information: Naturaförmånsvärdena för år 2025 har fastställts
De utsatta dagarna för förhandsifyllda skattedeklarationer tidigareläggs från och med nästa vår
Lön- och pensionstagarna ska komplettera sina förhandsifyllda skattedeklarationer tidigare än förut. År 2025 är de utsatta dagarna för skattedeklarationerna 15.4, 22.4 och 29.4. Tidigare inföll de utsatta dagarna för skattedeklarationerna i maj.
Rörelseidkare och yrkesutövare, jordbruksidkare samt deras makar ska komplettera sina förhandsifyllda skattedeklarationer så som tidigare vid ingången av april: nästa vår är den utsatta dagen den 1 april 2025.
De förhandsifyllda skattedeklarationerna för lön- och pensionstagare kommer till MinSkatt senast den 27 mars och de skickas också hem per post till dem som inte har valt elektronisk kommunikation med myndigheterna (Suomi.fi-meddelanden).
Också den utsatta dagen för att kontrollera fastighetsbeskattningsbeslutet tidigareläggs och infaller nästa vår den 15 april. Inga ändringar är på kommande i de utsatta dagarna för skattedeklarationerna för företag.
Mer information: Skatteförvaltningens beslut om lämnande av skattedeklaration och deklaration för fastighetsuppgifter
Förvärvsinkomstavdraget slopas, barnförhöjning till arbetsinkomstavdraget
Förvärvsinkomstavdraget slopas från och med 2025 och det ersätts genom att höja arbetsinkomstavdraget. Dessutom är arbetsinkomstavdraget högre för dem som har vårdnaden om minderåriga barn. Maximibeloppet av arbetsinkomstavdraget höjs med 50 euro för varje minderårigt barn. För ensamvårdare beviljas förhöjningen dubbel. Ett arbetsinkomstavdrag kan fås på basis av löneinkomster och andra arbetsinkomster. Avdraget dras av direkt från skatten och sålunda minskar exempelvis en förhöjning med 50 euro skatterna med samma belopp.
Skatteförvaltningen beräknar avdraget automatiskt. Skatteförvaltningen får uppgifterna om barn från befolkningsdatasystemet hos Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata. Om personen är vårdnadshavare för sådana minderåriga barn i utlandet vilka inte har en finsk personbeteckning kan hen ange uppgifterna om barnen i MinSkatt.
Mer information: Regeringens proposition 108/2024 rp (eduskunta.fi)
Rundradioskatten för personer lindras
Rundradioskatten för privatpersoner lindras från och med 2025. I fortsättningen ska rundradioskatt betalas för den del av totalbeloppet av nettoförvärvsinkomsterna och nettokapitalinkomsterna eller FöPL- och LFöPL-arbetsinkomsterna som överstiger 15 150 euro. Den nuvarande gränsen är 14 000 euro. Det avses att 2,5 procent i rundradioskatt tas ut på det belopp som överstiger gränsen, precis som tidigare.
Maximibeloppet av rundradioskatten ska sänkas från nuvarande 163 euro till 160 euro. Med anledning av ändringen sjunker rundradioskatten för alla privatpersoner och skatten slopas helt för vissa som betalar den nu.
Mer information: Regeringens proposition 186/2024 rp (eduskunta.fi)
Beskattningen av arrendeinkomster av åker och skog ändras
Från och med året 2025 beskattas arrendeinkomster av jordbruks- och skogsmark som personlig kapitalinkomst och inte längre som jordbruksinkomst. Detta innebär att från och med skatteår 2025 deklareras arrendeinkomsterna inte längre på skattedeklarationen för jordbruk utan på den personliga förhandsifyllda skattedeklarationen.
Ännu nästa vår deklareras arrendeinkomst av åker och skog för 2024 liksom tidigare på skattedeklarationen för jordbruk.
Syftet med reformen är att förenhetliga beskattningen av arrendeinkomster av åkrar och skogar med andra hyresinkomster.
Mer information: Beskattningen av arrendeinkomster av åker och skog ändras skatteåret 2025
Utbildningsavdraget för arbetsgivare slopas
Det utbildningsavdrag för arbetsgivare som dras av från näringsinkomster och jordbruksinkomster slopas från och med skatteår 2025. Avdraget slopas eftersom det inte uppnådde de målsättningar som ställts för avdraget. Utbildningsavdraget har varit i kraft från och med skatteåret 2014.
Arbetsgivare: Ändringar i socialförsäkringsavgifterna
Mer information om ändringarna för 2025 i anvisningen: Socialförsäkringsavgifter
Ändringar i momssatserna
Det kommer ändringar i tillämpningsområdena för momssatserna från och med den 1 januari 2025. De varor och tjänster som nu hör till tillämpningsområdet för den nedsatta momssatsen 10 procent överförs till den nedsatta momssatsen 14 procent. Ändringen gäller visserligen inte tidningar, tidskrifter och rundradioverksamhet. Mensskydd, inkontinensskydd och barnblöjor överförs från tillämpningsområdet för den allmänna skattesatsen på 25,5 procent till tillämpningsområdet för den lägre momssatsen 14 procent. Dessutom bereds en höjning av skatten på sötsaker och choklad från skattesatsen 14 procent till 25,5 procent. Ändringen avses att träda i kraft den 1 juni 2025.
Mer information: Ändringar i momssatserna föreslås från året 2025
Ändringar i momsbeskattningen för små företag: gränsen för verksamhet i liten skala stiger, lättnaden vid den nedre gränsen slopas och momsundantaget för verksamhet i liten skala utvidgas till EU-länder
I fortsättningen ska företag anmäla sig till momsregistret när omsättningen överstiger 20 000 euro. Vid beräkningen av omsättningen granskas omsättningen för kalenderåret i stället för omsättningen för räkenskapsperioden så som nu. Utöver omsättningen för det innevarande kalenderåret beaktas också omsättningen för det föregående kalenderåret. År 2024 var gränsen 15 000 euro.
Lättnaden vid den nedre gränsen av momsskyldigheten som använts i Finland slopas från ingången av nästa år. Det går ännu att ansöka om lättnad för 2024 om omsättningen har varit högst 30 000 euro.
Därtill tas en ny särskild momsordning för små företags EU-försäljningar i bruk inom EU-området. Ordningen är avsedd för företag som utövar affärsverksamhet i liten skala inom EU-området. Ordningen möjliggör att ett finländskt företag under vissa förutsättningar kan sälja varor och tjänster momsfritt i ett annat EU-land. Likaså kan ett företag som är etablerat i ett annat EU-land sälja varor och tjänster momsfritt i Finland. Förutsättningen är att företagets årliga omsättning inom EU-området är högst 100 000 euro och att försäljningarna inte överskrider den nationella gränsen för verksamhet i liten skala i målländerna.
Mer information: Ändringar i momsbeskattningen av små företag 2025
Inkomster av virkesförsäljning och offentliga stöd för kännedom i MinSkatt
På skattedeklarationerna i MinSkatt för jord- och skogsbruk samt rörelseidkare och yrkesutövare visas som information exempelvis offentliga stöd och inkomster av virkesförsäljning. De som vill kan överföra uppgifterna till skattedeklarationen. Uppgifterna blir synliga i MinSkatt senast den 3 februari 2025.
Mer information: Nytt i MinSkatt – offentliga stöd och försäkringsersättningar visas i skattedeklarationen nästa vår
Lagen om överlåtelseskatt ändras: bolag blir skattskyldiga för dividender utdelade som värdepapper
Lagen om överlåtelseskatt ändras den 1 januari 2025. Efter lagändringen ska bolag som delar ut dividend lämna en överlåtelseskattedeklaration och betala skatt om de delar ut dividend i form av aktier eller andra värdepapper. Överlåtelseskattedeklarationen kan lämnas i MinSkatt från och med den 1 januari 2025.
Mer information: Dividendutdelning i form av aktier eller andra värdepapper – så här ska bolaget ta hand om överlåtelseskatten
Punktbeskattning: förhöjningar av tobaksskatten
Tobaksskatten höjs i etapper under åren 2025–2027. Förhöjningarna sker vid ingången av januari och juli. Punktskatten på cigaretter, rulltobak, pip- och cigarettobak samt cigarrer och cigariller höjs i genomsnitt med 27,1 procent. Andra produkter som omfattas av tobaksskatt, såsom vätskor för elektroniska cigaretter och nikotinpåsar, höjs inte.
Mer information:
Punktbeskattning: skatten på starka drycker stiger
Punktskatten på starka alkoholdrycker höjs enligt den förväntade utvecklingen av konsumentprisindexet under åren 2025–2027. Förhöjningen gäller mellanprodukter med en alkoholhalt på över 15 men högst 22 volymprocent, drycker med en alkoholhalt på över 10 volymprocent som hör till position 2208 i gruppen etylalkoholdrycker samt andra produkter oberoende av alkoholhalten i gruppen etylalkoholdrycker än de produkter som hör till position 2208.
Skatteförhöjningen är 1,3–1,8 procent per år och sammanlagt 4,6 procent under åren 2025–2027.
Lagen träder i kraft den 1 januari 2025.
Mer information:
- Regeringens proposition 106/2024 rp (eduskunta.fi)
- Statrådets beslut (på finska) (Valtioneuvosto.fi)
- Tabell över acciser på alkohol
Punktbeskattningen: punktskatten på läskedrycker höjs
Punktskatten på läskedrycker höjs. Tidsplanen för ikraftträdandet och genomförandet av lagändringen beror på om Europeiska kommissionen godkänner ändringen som förenlig med reglerna om statligt stöd.
Mer information: Regeringens proposition 280/2022 rp (eduskunta.fi)
En påminnelse per textmeddelande till företagare om att lämna skattedeklarationen för näringsverksamhet
På våren skickas ett textmeddelande (sms) till rörelseidkare och yrkesutövare i vilket de påminns om att lämna skattedeklarationen för näringsverksamhet. Med detta stävar Skatteförvaltningen till att minska mängden papperspost. Om Skatteförvaltningen inte har företagarens telefonnummer, skickas ett handledningsbrev om deklarationen på samma sätt som under de föregående åren.
Dröjsmålsräntan och krediteringsräntan stiger
År 2025 är dröjsmålsräntan på för sent betalade skatter högre än tidigare. Dröjsmålsräntan på arvsskatt stiger från 7,5 till 8 procent och på andra skatteslag från 11 till 11,5 procent.
Den nedsatta dröjsmålsräntan stiger från 6 till 6,5 procent. Nedsatt dröjsmålsränta betalas på kvarskatt och tilläggsförskott fram till förfallodagen för dem.
Också krediteringsräntan på skatteåterbäringar stiger från 2 procent till 2,5 procent.
Ändringar som gäller Åland
Sjukdomskostnadsavdraget slopas på Åland från och med skatteår 2025. På samma sätt som i övriga Finland slopas förvärvsinkomstavdraget och ersätts med en förhöjning av arbetsinkomstavdraget. Maximibeloppet av grundavdraget vid kommunalbeskattningen på Åland höjs till 3 825 euro. Medieavgiften för personer höjs till 127 euro.
Ändringar i beskattningen — andra sidor
- Ändringar i momssatserna för 2025
- Ändringar i momsbeskattningen för småföretag år 2025
- Jord- eller skogsbruksidkare – kontrollera momsändringarna
- Beloppet av hushållsavdraget minskar år 2025
- Skattekort för 2025
- Beskattningen av arrendeinkomster av åker och skog ändras skatteåret 2025
- Offentliga stöd och försäkringsersättningar visas i MinSkatt
- Global minimiskattenivå för bolag (OECD:s andra pelare)
- Ändringar i Skatteförvaltningens gränssnitt
- Det går att få ett extra tilläggsavdrag för forsknings- och utvecklingsverksamhet för skatteåret 2024
- Framtiden för momsrapporteringen