Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Global minimiskattenivå för bolag (OECD:s andra pelare)

Regleringshelheterna som bereds inom OECD:s förnyelseprojekt inom internationell inkomstbeskattning (OECD/G20 Inclusive Framework on Base Erosion and Profit Shifting) medför förändringar i beskattningsrätten i de länder som deltar. Regleringshelheterna kallas för den första och andra pelaren.

Den första pelaren gäller hur den beskattningsrätt som riktas till stora multinationella koncerners inkomst delvis allokeras på nytt mellan länderna. Beredningen av ärendet pågår dock fortfarande i OECD, och ännu har inget avtal uppnåtts om det exakta innehållet i modellen. Den andra pelaren gäller en global minimiskattenivå för internationella koncerners inkomst oavsett i vilka stater koncernbolagens säten ligger. Inom EU-området gäller minimibeskattningen också stora koncerner som ligger inom gränserna för en enda medlemsstat.

Vad innebär den ändring som ingår i den andra pelaren?

I ändringen är det fråga om en sådan ny tilläggsskatt för stora koncerner med vilken det strävas efter att säkra en global beskattning på minst miniminivå. Med hjälp av den nya skatten höjs skattenivån för lågbeskattade koncernenheter till 15 procent. Detta förverkligas genom att ta ut tilläggsskatt antingen

  • som skatt för moderbolaget enligt regeln om inkomstinkludering (den s.k. IIR-regeln) eller
  • som skatt för andra koncernbolag enligt regeln om kompensation för bortfall i skattebetalning (den s.k. UTPR-regeln).

Dessutom ger reglerna i den andra pelaren en möjlighet att tillämpa ett kvalificerat nationellt system för tilläggsskatt (den s.k. QDMTT-regeln) och då uppbärs tilläggsskatten via detta system.

Vem gäller ändringen?

Reglerna i den andra pelaren gäller internationella koncerner vars koncernomsättning är minst 750 miljoner euro under minst två av de fyra senaste räkenskapsperioderna. Inom EU-området gäller reglerna också koncerner vars omsättning överstiger gränsen i deras hemland.

Hur anmäls uppgifterna?

Alla koncernbolag har en skyldighet att lämna informationen för den multinationella minimibeskattningen i en ny typ av deklaration som är förenlig med OECD:s standard (GIR, GloBE Information Return). Deklarationen ska lämnas inom 15 månader räknat från räkenskapsperiodens utgång. För den första deklarationsgången är deklarationstiden dock 18 månader. Deklarationen kan lämnas centraliserat, det vill säga det yttersta moderbolaget eller ett annat namngivet koncernbolag ansvarar för deklarationen, och uppgifterna utbyts i automatiskt informationsutbyte mellan skattemyndigheterna i de stater där koncernbolagen är belägna. Då ska övriga koncernbolag meddela myndigheten i sin egen stat vilket bolag det är som lämnar GIR på de andra bolagens vägnar (s.k. notifikation).

Datainnehållet i deklarationen kommer att basera sig på OECD:s standard och deklarationen kan lämnas elektroniskt. Datainnehållet i deklarationen har definierats i OECD:s publikation GloBE Information Return. OECD kommer att publicera det schema enligt vilket deklarationen ska lämnas. Anvisningarna uppdateras när vi får mer uppgifter om deklarationsförfarandet.

Tidsplan för ändringen

Förändringarna som hänför sig till den andra pelaren genomförs inom EU genom rådets direktiv (EU) 2022/2523 vilket ska implementeras i den nationella lagstiftningen senast den 31 december 2023. Reglerna tillämpas på räkenskapsperioder som börjar den 31 december 2023 eller senare. Enligt direktivet ska regeln i fråga om lågbeskattade vinster implementeras senast den 31 december 2024 och även tillämpningen av regeln börjar då.

Bestämmelserna tillämpas första gången på skatteåret 2024. Deklarationen ska enligt övergångsbestämmelserna första gången lämnas inom 18 månader från utgången av räkenskapsperioden och sålunda ska de koncerner vars räkenskapsperiod motsvarar ett kalenderår lämna sina första deklarationer före utgången av juni 2026. Beträffande regeln om lågbeskattade vinster avses tillämpningen på motsvarande sätt inledas från och med skatteåret 2025.

Ytterligare information

Sidan har senast uppdaterats 3.1.2024