Eläkejärjestelynumero

Eläkejärjestelynumero on 11 merkkiä ja se ilmoitetaan koko pituudessaan. Eläkejärjestelynumeron alkuosa ennen yhdysmerkkiä yksilöi eläkejärjestelyä hoitavan eläkelaitoksen eli eläkevakuuttajan. Numero voi olla kahta muotoa:

  • nn-nnnnnnnT, jossa n on numero ja T on tarkistusmerkki (numero tai iso kirjain)
  • nnnnn-nnnnT, jossa n on numero ja T on tarkistusmerkki (numero tai iso kirjain)

Alkuosan numero on pääsääntöisesti 2-merkkinen, poikkeuksena tilanteet, joissa eläkevakuutus on hoidettu eläkesäätiössä tai eläkekassassa.

Jos alkuosa on 5-merkkinen ja muotoa 7nnnn, on kyse eläkesäätiöstä ja jos se on muotoa 8nnnn on kyseessä eläkekassa.

Jos eläkejärjestelynumero on lyhyempi kuin 11 merkkiä, yhdysmerkin jälkeen merkitään riittävä määrä nollia, esimerkiksi 46-0123456T. Yhdysmerkki lasketaan mukaan merkkimäärään. Yhdysmerkkiä ei saa korvata millään muulla merkillä.

Eläkejärjestelynumeron viimeinen merkki on tarkistusmerkki. Tarkistusmerkki voi olla numero tai kirjain. Jos tarkistusmerkki on kirjain, se on aina iso kirjain.

Esimerkiksi Ilmarisen eläkejärjestelynumero olisi muotoa 46-0123456T, Elon eläkejärjestelynumero muotoa 54-0123456T, Varman eläkejärjestelynumero muotoa 55-0123456T ja Veritaksen eläkejärjestelynumero muotoa 56-0123456T. Eläkesäätiöiden numerot olisivat muotoa 70001-1234T.

Eri eläkevakuuttajilla on erilaisia käytäntöjä, mutta yleensä eläkejärjestelynumero on merkitty työeläkevakuuttajan asiakaskirjeisiin.

Eläkejärjestelynumeron muutokset

Työnantajat voivat siirtää kerran vuodessa vakuutuksen toiseen eläkevakuutusyhtiöön. Vakuutusyhtiön vaihtamisen voi tehdä neljännesvuosittain. Jos vakuutusyhtiön vaihtaminen on tehty, tulee tämä huomioida tulorekisteri-ilmoittamisessa. Tulorekisteri tarkistaa eläkejärjestelynumeron ajantasaisesti ilmoituksen tallentamisen yhteydessä. Jos ilmoitus annetaan vanhentuneella eläkejärjestelynumerolla, se hylätään. Voimassaolo tarkistetaan palkkatietoilmoituksissa maksupäivään ja työnantajan erillisilmoituksessa kohdekauteen.

Esimerkki: Maksupäivä on 31.3. ja vakuutusnumero on vaihtunut tai päättynyt 1.4. ja palkkatietoilmoitus ja työnantajan erillisilmoitukset annetaan 4.4.
Palkkatietoilmoituksella käytetään vanhaa eläkejärjestelynumeroa.
Työnantajan erillisilmoituksella käytetään vanhaa eläkejärjestelynumeroa.

Sivu on viimeksi päivitetty 1.1.2022