Sidosryhmätestausympäristössä on käyttökatko 18.12. klo 16 – 19.12. klo 8.

Työttömyysvakuuttaminen

Kun toimit työnantajana, sinulla on yleensä velvollisuus vakuuttaa työntekijäsi ja maksaa palkoista ja muista suorituksista sosiaaliturvamaksut, esimerkiksi työttömyysvakuutusmaksu.

Työttömyysvakuutusmaksu maksetaan Työllisyysrahastolle, ja maksu koostuu työnantajan ja työntekijän työttömyysvakuutusmaksusta.

Vakuuttamisvelvollisuus ja tulorekisteriin ilmoitettavat tiedot

Tarkista seuraavasta ohjeesta, missä tilanteissa sinulla on työnantajana velvollisuus ottaa työntekijöille vakuutus ja mitä tietoja maksusta ilmoitetaan tulorekisteriin.

Työttömyysvakuutusmaksua pitää maksaa, jos työntekijä on 18–64-vuotias. Vakuuttamisvelvollisuus päättyy, kun työntekijä täyttää 65 vuotta.

Työntekijän työttömyysvakuutusmaksu

  • Peri maksu työntekijän palkasta ja ilmoita se tulorekisteriin palkkatietoilmoituksen tulolajilla 414 Työntekijän työttömyysvakuutusmaksu.

Työnantajan työttömyysvakuutusmaksu

  • Ei ilmoiteta tulorekisteriin.
  • Maksa Työllisyysrahastolle kokonaissumma eli sekä työnantajan että työntekijän osuudet työttömyysvakuutusmaksusta. Työllisyysrahasto laskee maksun määrän tulorekisteriin ilmoitettujen tietojen perusteella.
  • Jos kaikille työntekijöille maksamiesi palkkojen määrä jää kalenterivuoden aikana alle 1 500 euron, sinun ei tarvitse tilittää työttömyysvakuutusmaksuja Työllisyysrahastolle.
Työttömyysvakuuttamisen ikäraja ja vuotuinen alaraja
Työttömyysvakuuttamisen ikäraja Työttömyysvakuuttamisen alaraja vuodessa vuosi
18–64-vuotiaat 1 500 euroa 2024
18–64-vuotiaat 1 400 euroa 2023

18–64-vuotiaat (1.8.2022 alkaen)

17–64-vuotiaat (31.7.2022 asti)

1 300 euroa

2022
17–64-vuotiaat 1 300 euroa 2019–2021

Lue lisää työttömyysvakuuttamisesta

Ilmoita työntekijän palkasta perimäsi työttömyysvakuutusmaksu tulorekisteriin

Ilmoita työntekijän palkasta perimäsi työttömyysvakuutusmaksu tulolajilla Työntekijän työttömyysvakuutusmaksu (414).

Työnantajan pitää aina pidättää palkasta työntekijän työttömyysvakuutusmaksu, jos työntekijä on velvollinen maksamaan vakuutusmaksun.

Jos työnantajan maksamien palkkojen määrä jää alle vuotuisen alarajan, työttömyysvakuutusmaksuja ei tarvitse tilittää Työllisyysrahastolle. Tällöin työntekijältä peritty työttömyysvakuutusmaksu jää työnantajalle, mutta työntekijä saa sen vähennyksenä verotuksessaan.

Työntekijän työttömyysvakuutusmaksu peritään 18–64-vuotiaan työntekijän palkasta

Työntekijän palkasta ei peritä työttömyysvakuutusmaksua, jos työntekijä on

  • alle 18-vuotias tai yli 64-vuotias
  • YEL- tai MYEL-vakuutettu yrittäjä.

Velvollisuutta maksaa työttömyysvakuutusmaksu tarkastellaan erikseen jokaisesta työ- tai virkasuhteesta. Jos yrittäjä tai maatalousyrittäjä työskentelee yritystoimintansa ohessa palkkatyössä toisen palveluksessa, työttömyysvakuutusmaksun maksuvelvollisuus koskee tästä työstä saatua palkkaa. 

Jos työntekijän palkasta ei tarvitse periä työttömyysvakuutusmaksua, ilmoita palkkatietoilmoituksella vakuuttamisen poikkeustilanteen tyyppi Ei vakuuttamisvelvollisuutta (työttömyysvakuutus). Tarkista samalla, pitääkö työntekijälle ottaa muita vakuutuksia. Esimerkiksi ikärajat vaihtelevat eri sosiaalivakuutusmaksuissa.

Osaomistaja

Ilmoita palkkatietoilmoituksella tulonsaajan lisätieto Osaomistaja, jos tulonsaaja on työttömyysturvalaissa (1290/2002) tarkoitettu osaomistaja. Yrityksen osaomistajat maksavat pienempää työntekijän työttömyysvakuutusmaksua kuin työntekijät.

Siihen, onko henkilö yrityksen osaomistaja vai työntekijä, vaikuttavat henkilön ja hänen perheenjäsentensä omistusosuus, äänivalta tai muu määräämisvalta sekä henkilön asema yrityksessä tai yhteisössä.

Jos tulonsaaja työskentelee yrityksessä tai yhteisössä mutta ei ole johtavassa asemassa, hän on osaomistaja, jos jokin seuraavista ehdoista täyttyy:

  • tulonsaajalla on vähintään 50 % kyseisen yrityksen tai yhteisön osakepääomasta, äänivallasta tai muusta määräämisvallasta
  • tulonsaajalla on yhdessä perheenjäsentensä kanssa vähintään 50 % kyseisen yrityksen tai yhteisön osakepääomasta, äänivallasta tai muusta määräämisvallasta.

Jos tulonsaaja työskentelee yrityksessä tai yhteisössä johtavassa asemassa mutta hän ei ole yrittäjä, hän voi olla osaomistaja, jos jompikumpi seuraavista ehdoista täyttyy:

  • tulonsaajalla on vähintään 15 % osakepääomasta, äänivallasta tai muusta määräämisvallasta
  • tulonsaajalla ja hänen perheenjäsenillään yhdessä on vähintään 30 % osakepääomasta, äänivallasta tai muusta määräämisvallasta.

Yrittäjillä ei ole velvollisuutta maksaa työttömyysvakuutusmaksua. Näin ollen YEL- tai MYEL-vakuutettua yrittäjää ei pidetä osaomistajana.

Lue lisää osaomistajuudesta Työllisyysrahaston sivuilta

Yksityiskohtaiset ohjeet ja esimerkit

Tutustu esimerkkeihin ja lue lisää vakuuttamisesta:

Tietojen ilmoittaminen tulorekisteriin: vakuuttamiseen liittyvät tiedot

Sivu on viimeksi päivitetty 8.11.2024