Försäkringsersättningar och skadestånd i inkomstbeskattningen av bostadsaktiebolag

Den beskattningsbara inkomsten för ett bostadsaktiebolag räknas ut enligt inkomstskattelagen. Skadestånd eller försäkringsersättningar för sakskada eller annan motsvarande skada är skattefria i inkomstbeskattningen av bostadsaktiebolag om de inte ersätter skattepliktig inkomst. Försäkringsersättningar eller skadestånd läggs dock i vissa situationer till det skattepliktiga överlåtelsepriset vid beräkningen av överlåtelsevinsten. En ersättning som fåtts i stället för någon skattepliktig inkomst, såsom hyresinkomst, är däremot skattepliktig inkomst.

Observera också att räntan på skadeståndet utgör skattepliktig inkomst även om skadeståndet är skattefritt.

Så här påverkar försäkringsersättningar avdrag av avskrivningar

Om en byggnad som ett bostadsaktiebolag äger förstörs exempelvis i en eldsvåda, är försäkringsersättningen för eldsvådan skattefri inkomst. Den oavskrivna anskaffningsutgiften för byggnaden dras av i beskattningen. Kostnaderna för renoveringen med hjälp av försäkringsersättningen läggs till byggnadens anskaffningsutgifter och dras senare av i beskattningen genom avskrivningar.

Exempel: Byggnaden som bostadsaktiebolaget Radhus äger totalförstörs i en eldsvåda år 2024. I början av skatteåret 2024 är den oavskrivna anskaffningsutgiften för byggnaden 500 000 euro. Bostadsaktiebolaget får 900 000 euro i försäkringsersättning. Ersättningen används till att återställa byggnaden. Renoveringen kostar 900 000 euro.

Den oavskrivna anskaffningsutgiften för byggnaden får dras av genom avskrivningar i beskattningen för 2024. När reparationen av byggnaden blir färdig får bostadsaktiebolaget börja avskriva 900 000 euro.

Om en delvis skadad byggnad rivs får bostadsaktiebolaget i beskattningen dra av kostnaderna för rivningen av byggnaden. Om byggnaden rivs för att ge rum för en ny byggnad läggs kostnaderna för rivningen till anskaffningsutgiften för byggnaden. Alla kostnader för rivningen läggs till anskaffningsutgiften för byggnaden även om kostnaderna har täckts med skattefria försäkringsersättningar.

Försäkringsersättning och skadestånd kan påverka beräkningen av överlåtelsevinst

Om bostadsaktiebolaget inte använder ersättningen till att renovera den förstörda eller skadade egendomen och egendomen överlåts, betraktas ersättningen under vissa förutsättningar som ett skattepliktigt överlåtelsepris vid beräkningen av överlåtelsevinsten.

Bostadsaktiebolaget kan exempelvis sälja fastigheten där den förstörda byggnad har funnits för vilken bolaget har fått försäkringsersättning. Ersättningen för skadan läggs till överlåtelsepriset på egendomen för överlåtelseåret och de fem föregående åren, om bolaget inte har använt ersättningen till att renovera byggnaden.

Exempel: Byggnaden på tomten som bostadsaktiebolaget Parhus äger totalförstörs i en eldsvåda år 2024. Samma år får bolaget 500 000 euro i försäkringsersättning. I början av skatteåret 2024 är den oavskrivna anskaffningsutgiften för byggnaden 300 000 euro. Bolaget beslutar att sälja tomten vars oavskrivna anskaffningsutgift är 100 000 euro. År 2024 är försäljningspriset på tomten 200 000 euro. Överlåtelsepriset på egendomen är 700 000 euro (200 000 euro + 500 000 euro) i beskattningen av överlåtelsevinsten och den skattepliktiga överlåtelsevinsten 300 000 euro (700 000 euro – 100 000 euro – 300 000 euro).

Om bostadsaktiebolaget Parhus säljer tomten först år 2030 läggs försäkringsersättningen inte till överlåtelsepriset på egendomen.

Också upplösande av bostadsaktiebolagets bolagsform leder till beskattning av överlåtelsevinsten. När bolaget upplöses skapar det gängse värdet på egendomen, exempelvis på tomten, det skattepliktiga överlåtelsepriset. Om bolaget upplöses inom fem år och den försäkringsersättning eller det skadestånd som bostadsaktiebolaget fått inte har använts till att renovera byggnaden, läggs ersättningen till det skattepliktiga överlåtelsepriset.

Sidan har senast uppdaterats 20.5.2024