Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Arvonlisävero – valmisteveron alaisten tuotteiden hankinta EU-alueelta

Tämä ohje on tarkoitettu niille elinkeinonharjoittajille ja oikeushenkilöille, jotka eivät ole alv-rekisterissä.

Jos esimerkiksi alv-rekisteriin kuulumaton yleishyödyllinen yhteisö tai yritys ostaa alkoholia tai muita valmisteveronalaisia tuotteita toisesta EU-maasta ja tuotteet kuljetetaan Suomeen, kyse on yhteisöhankinnasta. Ostajan on maksettava tuotteista valmisteveron lisäksi arvonlisäveroa 24 %. Tuotteen ostohinnalla ei ole merkitystä.

Ostajan pitää oma-aloitteisesti hoitaa arvonlisävero ja valmistevero:

Mitkä ovat tässä ohjeessa tarkoitettuja valmisteveron alaisia tuotteita?

 • Alkoholijuomat (olut, viini ja muut käymisteitse valmistetut alkoholijuomat, välituotteet) ja etyylialkoholi
 • tupakkatuotteet (savukkeet, sikarit ja pikkusikarit, piippu- ja savuketupakka sekä savukkeiksi käärittävä hienoksi leikattu tupakka)
 • nestemäiset polttoaineet
 • kivihiili ja nesteytetty maakaasu.

Kuinka paljon arvonlisävero on?

Arvonlisäveron perusteena on tavaran tai palvelun veroton kokonaishinta. Laske kokonaishintaan mukaan kaikki hinnanlisät, jotka myyjä veloittaa sinulta ostohinnan lisäksi. Kun kyse on valmisteveron alaisten tuotteiden yhteisöhankinnasta, lisää kokonaishintaan myös valmistevero. Arvonlisävero on 24 % tästä yhteissummasta.

Anna arvonlisäveroilmoitus valmisteveron alaisten tuotteiden yhteisöhankinnasta OmaVerossa. Ilmoituksen ja veron maksamisen määräaikaan vaikuttaa se, milloin olet vastaanottanut valmisteveron alaisen tuotteen ja milloin olet saanut siitä laskun.

 • Ilmoita ja maksa arvonlisävero viimeistään tuotteen vastaanottamiskuukautta seuraavan toisen kuukauden 12 päivä, jos olet saanut sekä laskun että tuotteen saman kuun aikana. Esimerkiksi jos olet saanut sekä tuotteen että laskun tammikuussa, ilmoita ja maksa arvonlisävero viimeistään 12.3.
 • Tee arvonlisäveroilmoitus sille kuukaudelle, jonka aikana vastaanotit tuotteen. Esimerkiksi jos sait tuotteen tammikuussa, valitse "Tee ilmoitus" oikean kauden loppupäivän eli 31.1.2024 kohdalta.
 • Maksa arvonlisävero esimerkiksi OmaVerossa. Lue maksuohjeet.

Jos määräpäivä on lauantai tai pyhäpäivä, voit ilmoittaa ja maksaa arvonlisäveron vielä seuraavana arkipäivänä.

Muista antaa OmaVerossa myös valmisteveroilmoitukset. Huomaa, että valmisteveron ilmoitus- ja maksupäivä on yleensä aikaisempi kuin arvonlisäveron. Tarkista valmisteveroilmoitusten määräpäivät.

Esimerkki: Yritys ei ole alv-rekisterissä. Yritys ostaa liikelahjoiksi erän punaviiniä Espanjasta ja vastaanottaa viinit ja laskun tammikuussa 2024. Arvonlisäveroilmoitus valmisteveron alaisen tuotteen yhteisöhankinnasta annetaan tammikuulle ja OmaVerossa ilmoituksen kaudeksi valitaan 31.1.2024. Ilmoitus pitää antaa ja vero maksaa viimeistään 12.3.2024.

 • Yrityksen on annettava myös valmisteveroilmoitukset sekä alkoholista että sen juomapakkauksesta.

Huom: Jos et ole saanut laskua samassa kuussa kuin olet saanut tuotteen, vaan lasku on tullut vasta myöhemmin, ilmoituksen ja maksamisen eräpäivä siirtyy kuukaudella eteenpäin. Tällaisessa tapauksessa arvonlisävero pitää ilmoittaa ja maksaa tuotteen vastaanottamiskuukautta seuraavan kolmannen kuukauden 12. päivänä.

 • Esimerkiksi jos olet saanut tuotteen tammikuussa ja laskun helmikuussa, tee arvonlisäveroilmoitus helmikuulle. Ilmoita ja maksa arvonlisävero viimeistään 12.4.
 • Huomaa, että laskun ajankohta ei vaikuta valmisteveroilmoituksen määräpäiviin. Tarkista valmisteveroilmoituksen määräpäivät.
 1. Siirry OmaVeroon, jos et ole vielä kirjautunut palveluun (avautuu uuteen ikkunaan)
 2. Valitse etusivulta välilehti Veroasiat.
 3. Valitse kohdasta Oma-aloitteiset verot linkki Oma-aloitteisten verojen veroilmoitukset.
 4. Valitse ilmoituksen "Arvonlisävero valmisteveronalaisten tuotteiden yhteisöhankinnasta" kohdalta linkki Valitse kausi.
 5. Valitse linkki Tee ilmoitus sen kauden loppupäivän kohdalta, jolle haluat antaa ilmoituksen. 
  • Esimerkiksi jos olet saanut sekä tuotteen että laskun tammikuussa 2022, valitse kaudeksi 31.01.2022.

Ilmoituksessa on 2 vaihetta: Ilmoituksen tiedot sekä Esikatsele ja lähetä. Täytä vaiheessa 1 Ilmoituksen tiedot. Siirry tämän jälkeen vaiheeseen 2 Esikatsele ja lähetä: Tarkista, että tiedot ovat oikein ja lähetä ilmoitus valitsemalla painike Lähetä.

Jos olet ilmoittanut ja maksanut arvonlisäveron mutta huomaat ilmoituksessa virheen, voit korjata sen OmaVerossa.

Korjaa virhe antamalla uusi, korvaava ilmoitus. Anna korvaava ilmoitus sille kaudelle, jonka tiedoissa virhe on.

Jos annat arvonlisäveroilmoituksen myöhässä, seurauksena on myöhästymismaksu. Lue lisää myöhästymismaksusta.

Jos et anna arvonlisäveroilmoitusta lainkaan, määräämme puuttuvan veron ja mahdollisesti veronkorotuksen. Lähetämme sinulle kuitenkin ensin kuulemiskirjeen.


Entä jos kuulun alv-rekisteriin?

Jos kuulut alv-rekisteriin, tämä ohje ei koske sinua. Lue lisää sivulta Arvonlisäveron ilmoitus- ja maksuohjeet.

Sivu on viimeksi päivitetty 22.12.2023