Näringssammanslutning som inte är införd i handelsregistret

Om minst två personer bedriver näringsverksamhet tillsammans utan att bilda ett gemensamt företag, behandlas verksamheten i beskattningen som en oregistrerad näringssammanslutning. Med en oregistrerad näringssammanslutning avses en sammanslutning som inte är införd i handelsregistret.

Med etableringsanmälan Y2 anmäls en oregistrerad näringssammanslutning till Skatteförvaltningens register, som till exempel förskottsuppbördsregistret och registret över momsskyldiga. I samband med registreringen får sammanslutningen ett FO-nummer. Läs mer om att bilda en beskattningssammanslutning.

Avtal kan inte ingås i en oregistrerad näringssammanslutnings namn

En oregistrerad näringssammanslutning är inte en juridisk person, utan en beräkningsenhet för beskattningen. Den oregistrerade näringssammanslutningen kan inte ingå avtal med delägarna och inte heller till exempel köpa egendom av dem eller betala ersättningar för användning av egendomen. Enbart delägarna kan ingå avtal med utomstående. Det är delägarna som i själva verket är parter i ett avtal även om näringssammanslutningens namn och FO-nummer skulle antecknas som avtalspart.

En oregistrerad näringssammanslutning har inte rättshandlingsförmåga och används därför sällan för att bedriva näringsverksamhet. Gemensam näringsverksamhet bedrivs vanligast som öppet bolag, kommanditbolag eller aktiebolag.

Minst två personer bedriver näringsverksamhet:

Exempel: Vännerna Anders och Berta beslutar att starta snöplogningsverksamhet tillsammans utan att bilda ett person- eller aktiebolag. De använder Anders snöplog och terränghjuling samt Bertas traktor och delar såväl arbetena som inkomsterna jämnt. Deras verksamhet beskattas som en oregistrerad näringssammanslutning.

Om ett person- eller aktiebolag inte ännu registrerat sig:

Verksamheten för tiden före registreringen beskattas som en oregistrerad näringssammanslutning ifall den oregistrerade verksamheten pågått så länge att den första räkenskapsperioden redan har gått ut. Om bolaget inte ännu registrerat sig men gör det innan den första räkenskapsperioden gått ut, anses verksamheten ha pågått i det registrerade bolagets namn för hela perioden.

Exempel: Cecilia och Daniel beslutar att bilda ett aktiebolag och anmäler det för registrering i handelsregistret från och med den 1 januari. Cecilia och Daniel börjar bedriva näringsverksamhet genast den 1 januari men har glömt att betala behandlingsavgiften till handelsregistret. Aktiebolaget förs in i handelsregistret först när Cecilia och Daniel har betalat avgiften den 15 februari. Näringsverksamheten som aktiebolag har bedrivits från och med den 1 januari. Om aktiebolaget hade registrerats efter att första räkenskapsperioden redan gått ut, skulle verksamheten beskattas för den första räkenskapsperioden/det första året som en oregistrerad näringssammanslutning.

Delägarna i en jordbruks- eller skogssammanslutning börjar bedriva gemensam näringsverksamhet:

Näringsverksamheten kan inte behandlas i jordbruks- eller skogssammanslutningens beskattning, utan beskattas i stället som en näringssammanslutning. En näringssammanslutning bildas dock inte om den gemensamma verksamheten bedrivs i så liten skala att den inte uppfyller kännetecknen för näringsverksamhet.

Dödsboets näringsverksamhet kan bli en näringssammanslutning i beskattningen:

Exempel: Emils och Fias far Gabriel har avlidit 31.12.2020. Gabriel hade ett café-konditori där han bedrev näringsverksamhet som rörelseidkare och yrkesutövare. Efter sin fars död fortsätter Emil och Fia, det vill säga dödsboet att bedriva café-konditoriverksamheten. Dödsboet har bedrivit näringsverksamheten 1.1.2021–31.12.2023 och därefter som en oregistrerad näringssammanslutning där Emil och Fia är delägare.

Ansök om förskottsskatt

Om en oregistrerad näringssammanslutning hör till förskottsuppbördsregistret, ansöker delägarna om förskottsskatt för sin sammanslutningsinkomst.

Ansök om förskottsskatt i MinSkatt

Anvisning: Så här ansöker du om förskottsskatt i MinSkatt

Om sammanslutningen inte hör till förskottsuppbördsregistret, är den förskottsinnehållning som prestationsbetalarna ska ta ut 13 procent.

Observera att det för en oregistrerad näringssammanslutning inte fastställs eller påförs skatter.

Läs mer

Lämna skattedeklaration 

Lämna skattedeklarationen 6A i sammanslutningens namn och med sammanslutningens FO-nummer. 

Deklarera i MinSkatt

Mer om att lämna skattedeklaration och om utsatta datum.

Hur beskattas en oregistrerad näringssammanslutning?

Verksamhet som en oregistrerad näringssammanslutning bedriver beskattas på samma sätt som verksamhet som ett öppet bolag eller kommanditbolag bedriver.

Näringssammanslutningens beskattningsbara inkomst beräknas på basis av sammanslutningens skattedeklaration men resultatet fördelas för beskattning som delägarnas inkomst. Vid beräkning av nettoförmögenheten och fördelning av företagsinkomsten i kapital- och förvärvsinkomstandelar följs bestämmelserna och anvisningarna om näringssammanslutningar.

Läs mer om inkomstbeskattning av öppna bolag och kommanditbolag.

Företagaravdrag

Företagaravdrag behandlas inte i beskattningen av en oregistrerad näringssammanslutning, utan i delägarens beskattning. Skatteförvaltningen beräknar företagaravdraget för delägaren och beaktar det i delägarens beskattningsbara inkomst.

Läs mer: Företagaravdraget i beskattningen av delägare i näringssammanslutningar

Ersättningar som en oregistrerad näringssammanslutning betalat till delägare

En oregistrerad näringssammanslutning har inte rättshandlingsförmåga och kan därför inte ingå förbindelser med sina delägare. Den kan till exempel inte köpa egendom av delägarna eller betala ersättningar för användning av delägarens egendom i sin näringsverksamhet och inte heller betala arbetsersättningar till delägarna.

En oregistrerad näringssammanslutning kan betala en skälig lön till delägaren. Lönen dras av i beräkningen av sammanslutningens beskattningsbara inkomst och är skattepliktig inkomst för delägaren. Utifrån samma grund kan en oregistrerad näringssammanslutning betala ersättningar för resekostnader till sina delägare för resor i anknytning till att sammanslutningen förvärvar inkomst. För att ersättningar som utbetalas till en delägare ska vara skattefria måste de allmänna villkoren för skattefrihet uppfyllas.

Delägarens egendom i den oregistrerade näringssammanslutningens användning

En oregistrerad näringssammanslutning är inte en juridisk person och den kan därför inte exempelvis köpa egendom för sin näringsverksamhet. Det är delägarna som i själva verket är parter i ett avtal även om näringssammanslutningens namn och FO-nummer skulle antecknas som avtalspart. Delägare kan överlåta egendom till en oregistrerad näringssammanslutnings användning, men egendomen blir kvar i delägarens ägo.

Att anmäla sig till Skatteförvaltningens register samt momsbeskattning

En oregistrerad näringssammanslutning registreras avgiftsfritt i Skatteförvaltningens register.

Läs mer om Skatteförvaltningens register och registreringens betydelse: Skatteförvaltningens register.

En oregistrerad näringssammanslutning kan också vara momsskyldig för sin verksamhet

Lämna momsdeklarationen i näringssammanslutningens namn.

Läs mer

Dödsboet bedriver näringsverksamhet

Ett oskiftat dödsbo som bedriver näringsverksamhet beskattas som särskild skattskyldig för tre skatteår efter det år då arvlåtaren avled. Därefter beskattas dödsboets näringsverksamhet i stället som en näringssammanslutning i beskattningen.

Läs mer: Dödsbo som näringsidkare

Sidan har senast uppdaterats 16.7.2024