Suomeen töihin tulevalle suomalainen henkilötunnus
Saat suomalaisen henkilötunnuksen, kun sinut rekisteröidään väestötietojärjestelmään. Sitä ylläpitää Digi- ja väestötietovirasto. Ulkomaan kansalaisena voit saada suomalaisen henkilötunnuksen, kun pyydät sitä Digi- ja väestötietovirastosta tai henkilötunnuksia myöntävän viranomaisen toimipisteestä. Sinun täytyy käydä paikalla henkilökohtaisesti.
Digi- ja väestötietoviraston lisäksi henkilötunnuksia myöntää Verohallinto. Lisäksi Maahanmuuttovirasto voi myöntää henkilötunnuksen tehdessään myönteisen päätöksen oleskelulupahakemukseen tai rekisteröidessään EU-kansalaisen oleskeluoikeuden. Alle 15- vuotiaalle henkilötunnuksen myöntää Digi- ja väestötietovirasto.
Henkilötunnus Verohallinnosta
Verohallinnosta voit pyytää henkilötunnusta silloin, kun tarvitset henkilötunnuksen verotuksellisista syistä – esimerkiksi kun työskentelet Suomessa. Henkilötunnuksen saaminen edellyttää sitä, että asioit henkilökohtaisesti Verohallinnon toimipisteessä. Kaikki toimipisteet eivät anna henkilötunnuksia. Katso, mitkä toimipisteet antavat henkilötunnuksia
Täytä rekisteröintilomake, jotta voit saada henkilötunnuksen: 6150, Suomessa tilapäisesti oleskelevan ulkomaalaisen rekisteröinti-ilmoitus.
Kun saat henkilötunnuksen Verohallinnon kautta, sinusta kirjataan väestötietojärjestelmään muun muassa seuraavat tiedot:
- täydellinen nimi
- syntymäaika
- sukupuoli
- osoite Suomessa
- kansalaisuus
- äidinkieli
- ammatti.
Ota mukaan verotoimistoon:
- voimassa oleva passi tai virallinen henkilötodistus, jonka kuvasta sinut voi vaikeuksitta tunnistaa
- Maahanmuuttoviraston antama todistus oleskeluoikeuden rekisteröinnistä, jos Suomeen tulosta on jo kulunut 3 kuukautta – lisätietoa oleskeluoikeuden rekisteröinnistä (Maahanmuuttovirasto)
- työsopimus
- jos työsopimuksesta ei käy ilmi Suomessa tehtävä työ, on lisäksi annettava työnantajan laatima kirjallinen selvitys, josta selviää vähintään seuraavat asiat:
- työntekijän ja työnantajan nimi
- mitä työtä teet Suomessa
- minkä ajanjakson työskentelet Suomessa
- mikä on työntekopaikka
- kuka on suomalainen työn tilaaja eli kenelle työtä tehdään.
Ota mukaan verotoimistoon:
- voimassa oleva passi, jonka kuvasta sinut voi vaikeuksitta tunnistaa
- voimassa oleva oleskelulupa tai viisumi silloin, kun sellainen vaaditaan (oleskelun kestosta ja kansalaisuudesta riippuen)
- työsopimus
- jos työsopimuksesta ei käy ilmi Suomessa tehtävä työ, on lisäksi annettava työnantajan laatima kirjallinen selvitys, josta selviää vähintään seuraavat asiat:
- työntekijän ja työnantajan nimi
- mitä työtä teet Suomessa
- minkä ajanjakson työskentelet Suomessa
- mikä on työntekopaikka
- kuka on suomalainen työn tilaaja eli kenelle työtä tehdään.
Jos olet muun kuin EU- tai ETA-valtion kansalainen, tarvitset yleensä työluvan, kun työskentelet Suomessa. Työteko-oikeus on yleensä merkitty oleskelulupapäätökseen. Verohallinto tarkistaa työnteko-oikeutesi. Jos sinulla ei ole työnteko-oikeuden sisältävää oleskelulupaa, sinun pitää hankkia se Maahanmuuttovirastosta.
Lisätietoa työnteko-oikeudesta ja oleskeluluvista (Maahanmuuttovirasto)
Tiedot verotusta varten
Samassa yhteydessä Verohallinto kerää verotusta varten tarpeellisia tietoja. Tämän vuoksi sinun kannattaa täyttää jo valmiiksi jompikumpi seuraavista hakemuksista:
- Jos oleskelet Suomessa enintään 6 kuukautta: Hakemus rajoitetusti verovelvollisen lähdeverokortista, ennakkoverosta tai verokortista (5057)
- Jos oleskelet Suomessa yli 6 kuukautta: Hakemus verokortista tai ennakkoverosta, ulkomailla asuva tai asunut henkilö (5042)
Jäätkö Suomeen vakituisesti?
Jos jäät Suomeen 1 vuotta pidemmäksi ajaksi, sinulla voi olla oikeus kotikuntaan Suomessa. Digi- ja väestötietovirasto selvittää kotikunnan saamisen edellytykset ja ratkaisee, merkitäänkö sinulle kotikunta väestötietojärjestelmään. Lisätietoa kotikunnan merkityksestä saat Digi- ja väestötietovirastosta
Lisätietoa verotuksesta sekä muun muassa verokortin hankinnasta
Jos työskentelet rakennustyömaalla tai telakka-alueella, tarvitset myös veronumeron. Lisätietoa veronumerosta