Töihin Suomeen

Jos tulet ulkomailta töihin Suomeen, verotuksesi riippuu siitä, kuinka kauan oleskelet Suomessa. Verotukseen vaikuttaa myös se, onko työnantajasi suomalainen vai ulkomainen yritys. Joillekin ammattiryhmille on myös verotukseen vaikuttavia erityissääntöjä.

Kaikilla Suomessa töitä tekevillä pitää pääsääntöisesti olla verokortti. Verokortin saat lähimmästä verotoimistosta. Kun menet töihin, anna verokortti työnantajallesi. Sen perusteella hän perii verot palkastasi. Ennen kuin voit saada verokortin, tarvitset suomalaisen henkilötunnuksen tai keinotunnuksen. Jos sinulla on verokortti keinotunnuksella, hae uusi verokortti, kun olet saanut henkilötunnuksen.

Suomalainen henkilötunnus ja rekisteröityminen

Jos tulet ulkomailta Suomeen töihin, saat suomalaisen henkilötunnuksen maistraatista tai verotoimistosta.  Mukana on oltava

  • passi
  • työsopimus
  • oleskelun kestosta ja kansalaisuudesta riippuen myös voimassa oleva oleskelulupa

Lue lisää henkilötunnuksen saamisen edellytyksistä rakennusalan työntekijöitä koskevasta ohjeesta.

Jos jäät Suomeen vuotta pidemmäksi ajaksi, maistraatti selvittää kotikunnan saamisen edellytykset ja ratkaisee, merkitäänkö sinulle myös kotikunta väestötietojärjestelmään (www.maistraatti.fi).

Jos olet EU-maan, Liechtensteinin tai Sveitsin kansalainen ja viivyt Suomessa yli kolme kuukautta, sinun on myös rekisteröitävä oleskeluoikeutesi eli tehtävä ilmoitus Suomessa oleskelusta. Oleskeluoikeus rekisteröidään Enter Finland –palvelussa tai Maahanmuuttoviraston palvelupisteessä. Pohjoismaiden kansalaiset rekisteröityvät kuitenkin maistraatissa. Pohjoismaiden kansalaisten on rekisteröidyttävä vain, jos he ovat Suomessa yli 6 kuukautta. Rekisteröinti tehdään pohjoismaisen muuttokirjan perusteella.

Verokortti ja keinotunnus turvapaikanhakijalle

Turvapaikanhakijana sinulla on oikeus tehdä töitä, kun turvapaikkahakemuksen jättämisestä on kulunut kolme tai kuusi kuukautta.

Saat verokortin ja keinotunnuksen verotoimistosta. Katso verotoimistojen yhteystiedot.

Täytä verokorttihakemus (lomake 5042) ja tulosta se. Saat lomakkeen myös verotoimistosta. Täytä lomake mielellään etukäteen. Merkitse lomakkeelle ainakin

  • henkilötiedot
  • Suomeen saapumispäivä

  • työnteon alkamispäivä

  • arvio koko vuoden palkan määrästä

  • työnantajan nimi, jos se on jo tiedossa.

Ota mukaan

  • vastaanottokeskuksen asukaskortti. Sillä todetaan, kuka olet. Jos sinulla on passi, ota sekin mukaan.
  • työsopimus, jos sinulla on sellainen. Jos sinulla ei vielä ole työsopimusta, arvioi kuinka paljon palkkaa saat tämän vuoden aikana. Kerro myös, mistä saat töitä tai kuka sinut työllistää.

Virkailija antaa sinulle keinotunnuksen henkilöllisyyttäsi varten. Keinotunnus kelpaa ainoastaan verotoimistossa. Se ei kelpaa esimerkiksi pankissa. Keinotunnuksella saat myös veronumeron. Veronumeroa tarvitset, jos teet töitä rakennustyömaalla. Lue lisää veronumerosta.

Marjanpoimijaksi Suomeen

Lue alla olevista ohjeista jompi kumpi sen mukaan, maksaako palkkasi suomalainen vai ulkomainen työnantaja:

Marjatilalle tulee töihin yli 5 ulkomaalaista henkilöä, jotka tarvitsevat rekisteröitymistä

Varaa palveluaika Verohallintoon, jos marjatilalle tulee työskentelemään yli 5 ulkomaalaista henkilöä, jotka tarvitsevat henkilötunnusta, verokorttia tai/ja veronumeroa.

Varaa aika

Avainsanat: