Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Milloin kyseessä on ennakkoperintö ja milloin muu lahja?

Kun annat lapsellesi lahjan, se on tyypillisesti ennakkoperintöä. Ennakkoperinnöstä puhutaan siis silloin, kun annat elinaikanasi lahjan rintaperilliselle – esimerkiksi lapsellesi tai lapsenlapsellesi.

Tässäkin tilanteessa lahjansaajan täytyy tehdä lahjaveroilmoitus ja maksaa lahjavero silloin, kun hän saa ennakkoperinnön.

Ennakkoperintö otetaan huomioon perinnönjaossa ja siten myös perintöverotuksessa.

Esimerkki: Pirjolla on kaksi poikaa, Pekka ja Antti. Pirjo lahjoittaa Pekalle omistamansa kesämökin. Pekka tekee mökistä lahjaveroilmoituksen ja maksaa lahjaveron 1. veroluokan mukaisesti.

Pekan saama kesämökki otetaan huomioon myöhemmin perintöverotuksessa. Koska Pirjo ei ole elinaikanaan lahjoittanut Antille mitään, Antti saa perinnönjaossa suuremman osuuden Pirjon muusta omaisuudesta ja Pekka vastaavasti pienemmän osuuden.

Milloin lahja ei ole ennakkoperintöä?

Lahjaa ei kuitenkaan yleensä pidetä ennakkoperintönä, jos

  • annat samansuuruiset lahjat jokaiselle rintaperilliselle 
  • annat lahjan ainoalle rintaperilliselle
  • olet erikseen määrännyt esimerkiksi lahjakirjassa, että lahjaa ei oteta huomioon ennakkoperintönä.

Jos lahjaa ei ole määritetty ennakkoperinnöksi, se otetaan kuitenkin huomioon perintöverotuksessa, jos lahja on saatu enintään 3 vuotta ennen lahjanantajan kuolemaa.

Lue miten ennakkoperintö huomioidaan perintöverotuksessa

Esimerkki: Villellä on yksi lapsi Sanna. Ville lahjoittaa Sannalle 10 000 euroa. Sanna tekee lahjaveroilmoituksen ja maksaa lahjaveron 1. veroluokan mukaisesti. Koska Villellä ei ole muita rintaperillisiä kuin Sanna, Sannan saamaa lahjaa ei oteta huomioon perintöverotuksessa.

Alihintainen kauppa voi olla ennakkoperintöä

Jos myyt omaisuutta rintaperilliselle ja kyseessä on niin sanottu lahjanluonteinen kauppa, kyseessä voi olla lahja, joka otetaan huomioon perinnönjaossa. Jos kauppahinta vastaa omaisuuden arvoa, kyse ei ole ennakkoperinnöstä. 

Kun saat lahjan ennakkoperintönä

Jos saat lahjan ennakkoperintönä:

  1. Tee lahjaveroilmoitus ohjeiden mukaan
  2. Saat lahjaverotuspäätöksen, jossa on mukana veron maksuohjeet.

Ennakkoperinnöstä menee veroa samalla periaatteella kuin muistakin lahjoista.

Milloin pitää maksaa lahjaveroa?

Voit arvioida ennakkoperinnön veron määrää lahjaverolaskurilla

Usein kysyttyä

Voit tehdä samalle henkilölle verovapaan eli alle 5 000 euron arvoisen lahjoituksen 3 vuoden välein.

Huomaa kuitenkin, että lahja otetaan huomioon perintöverotuksessa silloin, jos se on annettu enintään 3 vuotta ennen lahjanantajan eli perinnönjättäjän kuolemaa.

Lue lisää: Kuinka paljon voi lahjoittaa verovapaasti?

Ennakkoperintö on lahja, josta maksetaan lahjaveroa. Ennakkoperinnön veroprosentti määräytyy lahjanantajan ja lahjansaajan sukulaisuussuhteen sekä lahjan arvon mukaan.

Lahjaverolaskurin sivulla on lahjaverotaulukot, joista voit tarkistaa lahjaveron veroprosentit veroluokan mukaan. Lahjaverolaskurilla voit arvioida lahjaveron määrää.

Lahjaverolaskuri

Sivu on viimeksi päivitetty 27.6.2023