Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Koti-irtaimisto tai kasvatusta tai koulutusta varten annettu lahja

Lahjaksi saadusta tavanomaisesta koti-irtaimistosta ei makseta lahjaveroa, ellei yksittäisen esineen arvo ole 4 000 euroa tai enemmän. Myös koulutusta, kasvatusta tai elatusta varten annettu lahja on veroton, jos lahjaa ei ole mahdollista käyttää muuhun tarkoitukseen.

Tavanomainen koti-irtaimisto voi olla veroton

Lahjaverotuksessa tavanomainen koti-irtaimisto tarkoittaa yleensä kotona olevia irtaimia esineitä, kuten huonekaluja, mattoja, taloustavaroita, vaatteita ja kodinkoneita. Tavanomaista koti-irtaimistoa eivät ole arvokkaammat taulut, veistokset ja muut taideteokset.

Jos samalta lahjanantajalta saadun yksittäisen koti-irtaimistolahjan arvo on 4 000 euroa tai enemmän, se otetaan kuitenkin huomioon, kun lasketaan yhteen 3 vuoden aikana samalta lahjanantajalta saatuja lahjoja. Lue lisää siitä, miten 3 vuoden aikana saadut lahjat lasketaan yhteen

Alle 4 000 euron koti-irtaimistolahjoja voi saada verottomasti useita kertoja kolmen vuoden aikana. Tällaisia lahjoja ei koske sääntö, jonka mukaan kolmen vuoden aikana annettujen lahjojen arvot lasketaan yhteen.

Lahja koulutusta, kasvatusta tai elatusta varten

Lahjaveroa ei tarvitse maksaa siitä, että maksaa toisen puolesta päivittäisiä elämisen kuluja, opiskelumaksuja tai muita kasvatus-, koulutus- tai elatusmenoja. Voit siis maksaa toisen puolesta esimerkiksi vuokran, sähkön, koulukirjat tai ruokaostokset. Tällaisesta lahjoituksesta ei tarvitse maksaa lahjaveroa, jos lahjansaaja ei voi käyttää lahjaa muuhun tarkoitukseen. Käytännössä sinun pitää maksaa laskut tai kulut suoraan esimerkiksi vuokranantajalle tai ruokakauppaan.

Jos annat lahjansaajalle rahaa kulujen kattamiseen, kyse on verollisesta lahjasta, josta lahjansaajan pitää maksaa lahjaveroa. Lahjoituksesta pitää maksaa lahjaveroa, koska lahjansaaja voisi käyttää rahat muuhunkin tarkoitukseen.

Esimerkki koulutusta varten saadusta lahjasta

Voit maksaa verovapaasti esimerkiksi ulkomailla opiskelevan lapsesi opiskelumaksuja. Jos maksat opiskelumaksun suoraan oppilaitoksen tilille, lapsen ei tarvitse maksaa lahjaveroa. Jos taas annat opiskelumaksuja varten rahaa lapsen tilille, lahjasta menee lahjaveroa, koska lapsi voisi käyttää rahat muuhunkin kuin opiskelumaksuihin.

Esimerkki elatusta varten saadusta lahjasta

Voit maksaa esimerkiksi vuokran toisen puolesta ilman lahjaveroa. Vuokra on kuitenkin verovapaa lahja vain, jos maksat sen suoraan vuokranantajalle. Jos annat vuokraa varten rahaa lahjansaajan eli vuokralaisen tilille, lahjoitus ei ole verovapaa, koska lahjansaaja voisi käyttää rahat muuhunkin kuin vuokran maksuun.

Usein kysyttyä

Jos maksat toisen henkilön asuntolainaa, maksamasi summa on lahja ja siihen pätevät samat säännöt kuin muihinkin lahjoihin. Jos lahjojen arvo on kolmen vuoden aikana 5 000 euroa tai enemmän, asuntolainan ottajan täytyy tehdä lahjaveroilmoitus ja maksaa lahjaveroa.

Lahjaveron ilmoitus- ja maksuohjeet

Sivu on viimeksi päivitetty 31.10.2023