Nedläggning av verksamhet
Företag och samfund ska anmäla om de lägger ner verksamheten. När du lämnar nedläggningsanmälan förmedlas uppgifterna med samma anmälan till både Skatteförvaltningen och handelsregistret. Observera att ett aktiebolag ska upplösas genom ett lagenligt förfarande, till exempel likvidationsförfarande. Det räcker inte med att du enbart lämnar en nedläggningsanmälan.
Viktigt att göra nedläggningsanmälan – annars anses verksamheten fortsätta
Om du inte gör en nedläggningsanmälan, anses det att företagets verksamhet fortfarande fortsätter. Då måste du fortfarande regelbundet lämna deklarationer om moms, arbetsgivarprestationer och andra skatter som betalas på eget initiativ.
Observera att en förutsättning för att få arbetslöshetsersättning och andra förmåner kan vara att näringsverksamheten faktiskt har lagts ned och nedläggningen har anmälts till Skatteförvaltningen.
Checklista när företagets verksamhet läggs ner
1. Gör en nedläggningsanmälan
Rörelseidkare eller yrkesutövare och jord- eller skogsbruksidkare: du kan även i MinSkatt anmäla att verksamheten läggs ned (välj fliken Kunduppgifter och välj där punkten Ändra registeruppgifter). Om du också vill avsluta registreringen i handelsregistret ska du göra en nedläggningsanmälan i ytj.fi. Andra företagsformer ska lämna en nedläggningsanmälan via ytj.fi.
När du gör en nedläggningsanmälan förmedlas uppgifterna med samma anmälan till Skatteförvaltningen som avregistrerar företaget ur sina register.- När den momspliktiga verksamheten upphör
- Avregistrering ur förskottsuppbördsregistret
- Registreringen i arbetsgivarregistret avslutas den dag då löneutbetalningen upphör
Observera att ett aktiebolag ska upplösas genom ett lagenligt förfarande, till exempel likvidationsförfarande. Det räcker inte med att du enbart lämnar en nedläggningsanmälan.
Se vid behov närmare anvisningar:
2. Kontrollera förskottsskatten
3. Lämna de sista deklarationerna
4. Förvara materialet
Exempel på situationer där verksamheten kan upphöra
Näringsverksamheten kan upphöra till exempel därför att du säljer näringsverksamhetens tillgångar i sin helhet. Verksamheten upphör också när alla åtgärder som har samband med idkande av näring avslutas. Du säger exempelvis upp ett hyresavtal för affärslokalen och säljer varorna i lagret eller tar ut de för privat bruk.
Idkandet av jordbruk kan upphöra exempelvis så att du säljer jordbruksverksamhetens tillgångar i sin helhet eller att du bara slutar med att vara jordbruksföretagare.
Om du inte längre själv idkar jordbruk men arrenderar ut åker, kan du ansöka om avregistrering ur registret över momsskyldiga. Utarrendering av åker är momsfritt. Du kan dock välja att frivilligt ansöka om momsregistrering för utarrendering av åker som överlåtare av nyttjanderätt till fastigheten. Läs mer om överlåtelse av nyttjanderätten till en fastighet.
Bolagsmännen i ett öppet bolag eller ett kommanditbolag kan komma överens om att lägga ned sammanslutningens verksamhet, om de är enhälliga. Om bolagsmännen inte är enhälliga om nedläggningen av bolaget, tillämpas vad lagen om öppna bolag och kommanditbolag föreskriver om nedläggning.
En sammanslutning anses vanligen ha lagt ner sin verksamhet när något av följande kriterier uppfylls:
- Bolagsmännen undertecknar ett avtal om att upplösa sammanslutningen.
- Företagsformen har ändrats från sammanslutning till exempelvis aktiebolag.
- Sammanslutningen har bara en bolagsman kvar och antalet har inte ökat till minst två inom ett år. I så fall beskattas sammanslutningens inkomst som den kvarvarande bolagsmannens inkomst.
- Sammanslutningen fusioneras i en annan sammanslutning eller minst två sammanslutningar fusioneras till en ny.
- Sammanslutningen har försatts i likvidation.
När ett företag avregistreras ur handelsregistret kan ingen längre sköta ärenden i MinSkatt på företagets vägnar utan en Suomi.fi-fullmakt.
Fastän företaget avregistreras ur handelsregistret betyder det dock inte att företaget frigörs från skyldigheten att lämna skattedeklarationer och betala skatter i tid. Om företaget inte sköter sina skatteärenden leder det till påföljder, till exempel skatteförhöjning.
Gör så här om företaget har avregistrerats ur handelsregistret och ingen, till exempel bokföringsbyrån och bokföraren, har en gällande Suomi.fi-fullmakt att sköta företagets skatteärenden:
- Företaget kan göra en fullmaktsansökan i Suomi.fi. Ärendefullmakt ska väljas som typ av fullmakt i ansökan. Ansökan ska undertecknas av en person som har haft firmateckningsrätt i företaget. Gör fullmaktsansökan i tjänsten Suomi.fi
- Läs mer i punkten Vanliga frågor om fullmakter: Suomi.fi-fullmakt att sköta skatteärenden – så här ger och begär du fullmakt
- När ärendefullmakten är i kraft kan du sköta ärenden i MinSkatt på företagets vägnar.
- Kontrollera förskottsskattebeloppet och anmäl vid behov de nya uppgifterna till Skatteförvaltningen så att du inte betalar för mycket eller för lite i förskottsskatt. Ansök om ändring av förskottsskatten i MinSkatt
- Deklarera och betala skatterna.
- Bevara bokföringsmaterialet och bokslutet i 10 år och räkenskapsperiodens verifikationer i 6 år.
Företaget ska ansöka om annullering om det vill upphäva de Suomi.fi-fullmakter som det har gett någon annan att sköta ärenden på företagets vägnar. Läs anvisningen på Suomi.fi: Så här annullerar du organisationens fullmakter.
Läs mer om avregistrering ur handelsregistret på Patent- och registerstyrelsens webbplats: PRS stryker företaget ur handelsregistret eller försätter det i likvidation