Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Yhteenveto verojen maksutilanteesta

Tämä ohje koskee sekä henkilöasiakkaita että yritys- ja yhteisöasiakkaita.

Yhteenvetoon on koottu tiedot verojesi maksutilanteesta viimeisen kuukauden ajalta. Saat yhteenvedon, kun sinulla on veroja maksamatta. Yhteenvetoa ei lähetetä, jos maksamattomien verojen määrä on vähäinen. Voit tarkistaa maksamattomat verot OmaVerosta.

Saat yhteenvedon myös silloin, jos veronpalautustasi on käytetty verojen maksuksi tai jos sinulle on määrätty oma-aloitteisten verojen myöhästymismaksuja.

Yritykset ja yhteisöt saavat yhteenvedon myös silloin, kun maksuja on käytetty veroihin.

Yhteenveto muistuttaa myöhästyneistä maksuista

Myöhässä olevista veroista on maksukehotus yhteenvedossa. Et siis saa erillistä muistutusta esimerkiksi maksamatta jääneestä jäännösverosta tai kiinteistöverosta. Saat yhteenvedon ja siinä maksukehotuksen 1–3 kertaa, ennen kuin Verohallinto lähettää verot ulosottoon. Maksukehotusten määrä riippuu siitä, onko sinulla entuudestaan muita maksamattomia veroja, esimerkiksi verovelkaa ulosotossa.

Jos olet ottanut käyttöösi sähköisen viranomaisasioinnin eli Suomi.fi-viestit, yhteenveto tulee vain OmaVeroon. Saat siitä tiedon sähköpostiisi.

Maksamattomat verot voidaan lähettää ulosottoon

Jos verosta on jo muistutettu yhteenvedossa mutta vero on edelleen maksamatta, Verohallinto voi lähettää verot ulosottoon. Ennen ulosottoon lähettämistä saat vielä yhteenvedon, jossa on ilmoitus verojen siirtämisestä ulosottoon.

Jos olet ottanut käyttöösi sähköisen viranomaisasioinnin eli Suomi.fi-viestit, saat yhteenvedon ja sen sisältämän ilmoituksen verojen siirtämisestä ulosottoon ainoastaan sähköisesti OmaVeroon.

Vaikka olisit saanut yhteenvedossa ilmoituksen ulosottoon siirrosta, voit vielä välttyä ulosotolta, kun maksat veron yhteenvedon ohjeiden mukaan. Viimeinen maksupäivä on mainittu yhteenvedossa.

Jos et pysty maksamaan veroa ennen viimeistä mahdollista maksupäivää, voit hakea Verohallinnolta maksujärjestelyä. Hae maksujärjestelyä viimeistään yhteenvedossa mainittuna viimeisenä maksupäivänä. Lue lisää maksujärjestelystä ja sen edellytyksistä.

Jos et pysty maksamaan veroa viimeiseen maksupäivään mennessä eikä sinulla ole maksujärjestelyä, lähetämme veron automaattisesti ulosottoon. Kun vero on siirretty ulosottoon, se pitää maksaa ulosottoviranomaiselle.

Tarkista yhteenveto

Tarkista aina yhteenvedon tiedot. Jos yhteenvedosta puuttuu ilmoittamiasi oma-aloitteisia veroja tai tieto veron maksusta, tarkista OmaVerossa, että olet

 • antanut oma-aloitteisten verojen ilmoituksen oikealle verokaudelle
 • käyttänyt maksuissa oikeaa tili- ja viitenumeroa.

Yhteenvedosta voit myös tarkistaa, onko veronpalautustasi käytetty veron maksuksi.

Yhteenvedossa ilmoitetaan palautuksen käytöstä

Jos veronpalautustasi on käytetty verojen maksuksi, saat myös siitä tiedon yhteenvedossa. Voit tarkistaa yhteenvedon OmaVerossa. Lue ohje: Näin löydät verokortin, kirjeen tai päätöksen OmaVerosta.

Jos verotuksesi on päättynyt esimerkiksi elokuussa ja olisit saanut lokakuussa veronpalautusta, sitä on käytetty verojesi maksuksi:

 • henkilöasiakkailla seuraavan kuun 4. päivään asti (eli esimerkkitapauksessa 4.9. asti)
 • yritys- ja yhteisöasiakkailla seuraavan kuun 18. päivään asti (eli esimerkkitapauksessa 18.9. asti).

Jos veroja on jäänyt maksamatta eli niiden eräpäivä on jo mennyt, veronpalautusta käytetään niihin heti verotuksen päättymispäivänä. Lisäksi veronpalautusta käytetään erääntyviin veroihin niiden eräpäivänä, vaikka maksaisit silloin. Ota tämä huomioon, jos maksat veroja juuri eräpäivänä.

Oman verotuksesi päättymispäivän näet saamastasi verotuspäätöksestä tai OmaVerosta. Näet tiedot veronpalautuksen käytöstä myös OmaVerosta. Lue ohje: Näin näet, onko veronpalautustasi käytetty verojen maksuksi.

Käyttämättömät maksut ja palautukset yhteenvedossa

Yhteenvedosta näet myös sellaiset palautukset ja Verohallinnolle maksamasi summat, joita ei ole vielä käytetty veroihin tai palautettu.

Mahdollisten hyvityskorkojen vuoksi yhteenvedossa saattaa olla muutamien senttien eroja verrattuna yrityksen kirjanpitoon, koska yhteenvedossa eritellään vain kuluneen kuukauden aikana käytetyt maksut ja palautukset sekä hyvityskorot.

OmaVerosta näet tarkemmat tiedot esimerkiksi hyvityskorosta ja sen käytöstä.

Lue lisää kirjanpitolautakunnan ohjeesta Oma-aloitteisesti tilitettävien verojen kirjanpitokäsittely.

Usein kysyttyä

Maksamattomien verojen lisäksi yhteenvedossa ilmoitetaan siitä, jos veronpalautusta on käytetty verojen maksuksi. Verohallinto käyttää veronpalautustasi verotuksen päättymispäivästä lähtien niiden verojen maksuksi, joiden eräpäivä on viimeistään seuraavan kuun 4. päivä (henkilöasiakkaat) tai seuraavan kuun 18. päivä (yritys- ja yhteisöasiakkaat). Jos eräpäivä on jo mennyt, veronpalautusta käytetään veron maksuksi heti verotuksen päättymispäivänä. Jos eräpäivä on vasta tulossa, palautus käytetään veroon eräpäivänä.

Yhteenveto on nähtävissä myös OmaVerossa.

Jos maksoit verosi eräpäivänä ja veronpalautustasi käytettiin veron maksuksi, Verohallinto palauttaa oman maksusi sinulle noin viikon kuluessa. Edellytyksenä on, että tilinumerosi on Verohallinnon tiedossa eikä sinulla ole muuta maksettavaa – joko tulevia saman veron eriä tai muita erääntyneitä veroja.

Jos kyse on oma-aloitteisen veron maksusta, oman maksun palauttamiseen ja sen ajankohtaan vaikuttavat OmaVerossa valitsemasi palautusajankohta ja palautusraja. Lue lisää oma-aloitteisen veron palautuksen maksamisesta. Jos OmaVerossa tekemäsi valinnat ovat sellaiset, että oma oma-aloitteisen veron maksusi jää odottamaan tulevia veroja, voit halutessasi hakea maksamaasi summaa takaisin. Lue ohje: Näin muutat oma-aloitteisten verojen palautusvalintoja OmaVerossa.

Seuraa tilannettasi aina OmaVerossa.

Saat yhteenvedon esimerkiksi silloin, jos sinulla on maksamattomia veroja tai jos veronpalautustasi on käytetty veroihin. Yritykset ja yhteisöt saavat yhteenvedon säännöllisesti, jos niiden toiminta on jatkuvaa.

Esimerkki: Asiakkaalla on kiinteistöveron eräpäivä 6.8. Asiakas unohtaa maksaa kiinteistöveron eräpäivänä. Koska vero on jäänyt maksamatta, asiakas saa syyskuun alussa postitse yhteenvedon verojen maksutilanteesta. Yhteenvedossa huomautetaan elokuun maksamattomasta kiinteistöverosta ja annetaan maksuohjeet veron hoitamiseksi. OmaVerossa yhteenveto näkyy heti 1.9.

Jos asiakas on ottanut käyttöönsä sähköiset Suomi.fi-viestit, yhteenveto tulee vain OmaVeroon, ei paperipostina.

Jos sinulla on tilapäisiä maksuvaikeuksia, voit hakea maksujärjestelyä.

Lue myös: Minulla on jo maksujärjestely. Voiko siihen lisätä uusia veroja?

 1. Yhteenveto muodostuu kalenterikuukauden viimeisenä päivänä, ja se tulee näkyviin OmaVeroon seuraavan kuun alussa.
 2. Yhteenvetoa ei muodostu, jos kalenterikuukauden aikana ei ole ollut tapahtumia, esimerkiksi maksuja tai erääntyneitä veroja.
 3. Jos arvonlisäverokautesi on kalenterivuosi tai olet apteekkiverovelvollinen, yhteenveto muodostuu maaliskuun 4. päivänä. Jos se on lauantai tai pyhäpäivä, yhteenveto muodostuu seuraavana arkipäivänä. Yhteenveto tulee näkyviin OmaVeroon tämän jälkeen.

OmaVerossa voit seurata tietoja jo ennen yhteenvedon muodostamista.

Yhteenvetoon on koottu muun muassa seuraavia tietoja:

 • tiedot verojen maksamista varten, kuten tili- ja viitenumero, jos sinulla on maksamattomia veroja
 • maksukehotus mahdollisista maksamattomista veroista (näkyy myös OmaVeron etusivulla)
 • tiedot siitä, miten maksut ja palautukset on käytetty
 • tieto siitä, että maksamattomat verot voidaan lähettää ulosottoon ja julkaista protestilistalla sekä verovelkarekisterissä
 • huomautus puuttuvista ilmoituksista
 • oma-aloitteisten verojen veroilmoituksen myöhästymismaksu
 • muut viivästysseuraamukset.

Kuukauden viimeisinä päivinä tekemäsi maksut ja ilmoitukset eivät välttämättä ehdi mukaan yhteenvetoon. Esimerkiksi jos olet antanut oma-aloitteisen veron veroilmoituksen paperilomakkeella, sen käsittelyssä voi olla viiveitä. Näet ajantasaisen tilanteen OmaVerosta.

Sivu on viimeksi päivitetty 31.1.2023