Yhteenveto verojen maksutilanteesta

Tämä ohje koskee sekä henkilöasiakkaita että yritys- ja yhteisöasiakkaita.

Yhteenvetoon on koottu tiedot verojesi maksutilanteesta viimeisen kuukauden ajalta. Saat yhteenvedon aina, kun sinulla on viimeisen kuukauden ajalta maksamatta

 • tuloveroja (jäännösveroa, ennakkoveroa tai lisäennakkoa)
 • oma-aloitteisia veroja (esimerkiksi arvonlisäveroa tai työnantajasuorituksia)
 • perintöveroa
 • lahjaveroa.

Saat yhteenvedon myös silloin, kun yhteenvedossa on päätös esimerkiksi siitä, että veropalautustasi on käytetty maksamattomiin veroihin.

Yritykset ja yhteisöt saavat yhteenvedon yleensä myös silloin, kun maksuja on käytetty veroihin.

Kaikki verot, esimerkiksi kiinteistövero, eivät vielä ole mukana yhteenvedossa.

Yhteenveto muistuttaa myöhästyneistä maksuista

Myöhässä olevista veroista on maksukehotus yhteenvedossa. Et siis enää saa erillistä muistutusta esimerkiksi maksamatta jääneestä jäännösverosta. Yhteenvedossa on tilanne siltä päivältä, jolloin yhteenveto on tehty. Jos maksat veroja myöhässä, tarkista viivästyskoron määrä OmaVerossa.

Huom. Perintöveron maksuerät eivät vielä näy OmaVerossa. Tarkista perintöveron viivästyskorko korkolaskurilla.

Maksamattomat verot voidaan lähettää ulosottoon

Jos verosta on jo muistutettu yhteenvedossa mutta vero on edelleen maksamatta, Verohallinto voi lähettää verot ulosottoon. Ennen ulosottoon lähettämistä saat yhteenvedon, jossa on huomautus ulosottoon siirtämisestä.

Huom! Jos olet ottanut sähköisen asioinnin käyttöön suomi.fi-viesteissä (suomi.fi/viestit), saat ennen ulosottoon siirtämistä maksukehotuksen (ilmoituksen ulosottoon siirrosta) ainoastaan sähköisesti OmaVerossa.

Voit välttyä ulosotolta, kun maksat veron yhteenvedon ohjeiden mukaan. Viimeinen maksupäivä on mainittu yhteenvedossa, jossa on annettu ilmoitus ulosottoon siirrosta. Jos et pysty maksamaan veroa siihen mennessä, lähetämme veron ulosottoon. Kun vero on siirretty ulosottoon, se on maksettava ulosottoviranomaiselle.

Jos et pysty maksamaan veroa ennen viimeistä mahdollista maksupäivää, voit hakea maksujärjestelyä. Lue lisää maksujärjestelyistä.

Tarkista yhteenveto

Tarkista aina yhteenvedon tiedot. Jos yhteenvedosta puuttuu ilmoittamiasi veroja tai maksuja, tarkista OmaVerossa, että olet

 • antanut ilmoituksen oikealle verokaudelle
 • käyttänyt maksussa oikeaa tili- ja viitenumeroa.

Katso OmaVeron käyttöohje: Näin tarkistat yhteenvedon

Usein kysyttyä

Olet saanut verojen yhteenvedossa ilmoituksen veronpalautuksen käytöstä verojen maksuksi. Yhteenveto on nähtävissä OmaVerossa

Jos verotuksesi on päättynyt esimerkiksi elokuussa ja sinulle on ollut tulossa lokakuussa veronpalautusta, sitä on käytetty verojesi maksuksi verotuksesi päättymispäivästä lähtien seuraavan kuun 4. päivään asti. Oman verotuksesi päättymispäivän näet saamastasi verotuspäätöksestä tai OmaVerosta. Näet myös tiedot veronpalautuksen käytöstä OmaVerosta. Katso ohje: Näin näet onko veronpalautustasi käytetty verojen maksuksi.

Veronpalautusta käytetään ennestään maksamattomiin veroihin heti verotuksen päättymispäivänä ja erääntyviin veroihin niiden eräpäivänä, vaikka maksaisit silloin. Eli jos verotuksesi on päättynyt esimerkiksi 10.9., niin veronpalautustasi on käytetty ennestään maksamattomiin veroihin 10.9. sekä erääntyviin oma-aloitteisiin veroihin 12.9. ja ennakkoveroihin 23.9., jos sinulla on ollut niitä maksettavanasi. Näistä saat ilmoituksen syyskuun yhteenvedossa, joka on nähtävissä OmaVerossa 1.10. Tämän lisäksi veronpalautusta käytetään vielä 1.10. erääntyvään perintö- tai lahjaveroon, jos sinulla on niitä maksettavanasi. Tästä saat ilmoituksen vasta seuraavassa yhteenvedossa, joka on nähtävissä OmaVerossa 1.11.

Mitä jos veronpalautustani käytettiin veron maksuksi ja maksoin myös itse?

Jos maksoit verosi eräpäivänä ja veronpalautustasi käytettiin veron maksuksi, oma maksusi palautetaan sinulle noin viikon kuluessa, ellei sinulla ole muita jo ennestään erääntyneitä veroja tai tulevia saman veron eriä maksettavana ja tilinumerosi on Verohallinnon tiedossa.

Jos kyse on oma-aloitteisen veron maksusta, oman maksun palauttamiseen ja sen ajankohtaan vaikuttavat OmaVerossa valitsemasi palautusajankohta ja palautusraja. Lue lisää oma-aloitteisen veron palautuksen maksamisesta. Jos OmaVerossa tekemäsi valinnat ovat sellaiset, että oma oma-aloitteisen veron maksusi jää odottamaan tulevia veroja, voit halutessasi hakea maksamaasi summaa takaisin. Katso ohje: Näin haet oman maksun palauttamista OmaVerossa.

Seuraa tilannettasi aina OmaVerossa.

Saat yhteenvedon esimerkiksi silloin, jos sinulla on maksamattomia veroja tai jos veronpalautustasi on käytetty veroihin. Yritykset ja yhteisöt saavat yhteenvedon säännöllisesti, jos niiden toiminta on jatkuvaa.

 1. Yhteenveto muodostuu kalenterikuukauden viimeisenä päivänä, ja se tulee näkyviin OmaVeroon seuraavan kuun alussa.
 2. Yhteenveto ei muodostu, jos kalenterikuukauden aikana ei ole ollut tapahtumia, esimerkiksi maksuja tai erääntyneitä veroja.
 3. Jos arvonlisäverokautesi on kalenterivuosi tai olet apteekkiverovelvollinen, yhteenveto muodostuu maaliskuun 2. päivänä. Jos se on lauantai tai pyhäpäivä, yhteenveto muodostuu seuraavana arkipäivänä. Yhteenveto tulee näkyviin OmaVeroon tämän jälkeen. Saat yhteenvedon myös muilta kuukausilta, jos sinulla on maksamattomia veroja tai palautustasi on käytetty maksamattomiin veroihin.

OmaVerossa voit seurata tietoja jo ennen yhteenvedon muodostamista.

Henkilöasiakkaat

Suurin osa henkilöasiakkaista saa yhteenvedon postitse.

Jos olet arvonlisäverovelvollinen tai olet työnantajarekisterissä, saat yhteenvedon ainoastaan OmaVeroon.

Jos maksat tai olet maksanut oma-aloitteisia veroja, kuten arvonlisäveroa tai työnantajasuorituksia, voit halutessasi vaihtaa yhteenvedon toimitustapaa niin, että saat sen myös postitse. Voit muuttaa toimitustapaa OmaVerossa tai soittamalla Verohallinnon palvelunumeroon 029 497 026 (maksuliikenne, puhelun hinta pvm./mpm).

Huom. Jos olet ottanut sähköisen asioinnin käyttöön suomi.fi-viesteissä (suomi.fi/viestit), saat yhteenvedon ainoastaan OmaVeroon.

Saat yhteenvedon Verohallinnon asiakastiedoissa olevalla asiointikielelläsi, joka voi olla suomi tai ruotsi. Yhteenvetoa ei voi tulostaa OmaVerosta muulla kuin asiointikielellä.

Yritys- ja yhteisöasiakkaat

Yritys- ja yhteisöasiakkaat saavat yhteenvedon sähköisesti OmaVeroon. Voit kuitenkin halutessasi vaihtaa yhteenvedon toimitustapaa niin, että se toimitetaan myös postitse. Voit muuttaa yhteenvedon toimitustapaa OmaVerossa tai soittamalla Verohallinnon palvelunumeroon 029 497 026 (maksuliikenne, puhelun hinta pvm./mpm).

Jos olet ottanut sähköisen asioinnin käyttöön suomi.fi-viesteissä (suomi.fi/viestit), toimitetaan yhteenveto ainoastaan OmaVeroon. Tällöin saat yhteenvedon vain sähköisesti, riippumatta muista tekemistäsi valinnoista.

Saat yhteenvedon Verohallinnon asiakastiedoissa olevalla asiointikielelläsi, joka voi olla suomi tai ruotsi. Yhteenvetoa ei voi tulostaa OmaVerosta muulla kuin asiointikielellä.

Et saa yhteenvetoa, jos kalenterikuukauden aikana ei ole ollut tapahtumia, esimerkiksi maksuja tai maksamattomia veroja.

Yhteenvetoon on koottu muun muassa seuraavia tietoja:

 • tiedot verojen maksamista varten, kuten tili- ja viitenumero, jos sinulla on maksamattomia veroja
 • tiedot siitä, miten maksut ja palautukset on käytetty
 • maksukehotus mahdollisista maksamattomista veroista (näkyy myös OmaVeron etusivulla)
 • tieto siitä, että maksamattomat verot voidaan lähettää ulosottoon ja julkaista protestilistalla sekä verovelkarekisterissä
 • huomautus puuttuvista ilmoituksista
 • oma-aloitteisten verojen veroilmoituksen myöhästymismaksu
 • muut viivästysseuraamukset.

Kaikkien verojen, esimerkiksi kiinteistöveron, tiedot eivät vielä näy yhteenvedossa.

Kuukauden viimeisinä päivinä tekemäsi maksut ja ilmoitukset eivät välttämättä ehdi mukaan yhteenvetoon. Esimerkiksi jos olet antanut oma-aloitteisen veron veroilmoituksen paperilomakkeella, sen käsittelyssä voi olla viiveitä.

Yhteenvedossa näkyvä erääntyneiden verojen saldo on siltä päivältä, jolloin yhteenveto on muodostettu. Jos maksat veroja myöhässä, tarkista OmaVerosta maksupäivän saldo ja viivästyskorko. Viivästyskorkoa pitää maksaa maksupäivään saakka. Voit tarkistaa maksujen käytön OmaVerossa.

Käyttämättömät maksut ja palautukset yhteenvedossa

Yhteenvedosta näet myös, onko sinulla sellaisia maksuja tai palautuksia, joita ei ole vielä käytetty veroihin tai palautettu.

Mahdollisten hyvityskorkojen vuoksi yhteenvedossa saattaa olla muutamien senttien eroja verrattuna yrityksen kirjanpitoon, koska yhteenvedossa eritellään vain kuluneen kuukauden aikana käytetyt maksut ja palautukset sekä hyvityskorot.
OmaVerosta näet tarkemmat tiedot esimerkiksi hyvityskorosta ja sen käytöstä.

Lue lisää kirjanpitolautakunnan ohjeesta: Oma-aloitteisesti tilitettävien verojen kirjanpitokäsittely.