Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Veronpalautusten käyttäminen verojen maksuksi

Tältä sivulta löydät tietoa ja esimerkkejä veronpalautuksen käytöstä henkilöasiakkaiden tai liikkeen- ja ammatinharjoittajien verojen maksuksi. Lue lisää yhteisöasiakkaiden veronpalautusten käytöstä.

Milloin veronpalautusta käytetään verojen maksuksi?

Jos henkilöasiakkaalla tai liikkeen- ja ammatinharjoittajalla on jo ennestään maksamattomia tai verotuksen päättymisen jälkeen erääntyviä veroja, veronpalautusta käytetään verojen maksuksi verotuksen päättymispäivästä lähtien seuraavan kuun 4. päivään asti

  • maksamatta oleviin veroihin heti verotuksen päätyttyä sekä
  • erääntyviin veroihin heti niiden eräpäivänä.

Oman verotuksensa päättymispäivän näkee verotuspäätöksestä tai OmaVerosta.

Miksi veronpalautusta käytetään veron maksuksi heti eräpäivänä?

Asiakas saa veronpalautuksen omaksi hyödykseen nopeammin, kun sitä käytetään veroihin heti niiden eräpäivänä. Veronpalautusta käytetään verojen maksuksi heti verotuksen päättymispäivästä lähtien seuraavan kuun 4. päivään asti. Tällä aikavälillä Verohallinto käyttää veronpalautusta verojen maksuksi heti veron eräpäivänä, vaikka kyseinen vero maksettaisiinkin silloin. Tämä johtuu siitä, että veronpalautus on Verohallinnon käytettävissä ennen asiakkaan eräpäivänä maksamaa maksua.

Mistä voi nähdä, onko veronpalautusta käytetty veron maksuksi?

Tiedot veronpalautuksen käytöstä näkyvät OmaVerosta heti, kun veronpalautusta on käytetty veron maksuksi. Katso ohje: Näin näet OmaVerosta, onko veronpalautustasi käytetty verojen maksuksi.

Veronpalautuksen käytöstä annetaan myös ilmoitus osana verojen yhteenvetoa.

Miten mahdollisen oman maksunsa saa takaisin, jos vero tuli maksetuksi veronpalautuksesta?

Jos maksoi veronsa eräpäivänä ja veronpalautusta käytettiin veron maksuksi, oma maksu palautetaan noin viikon kuluessa, ellei maksettavana ole muita jo erääntyneitä veroja tai saman veron tulevia eriä. Tilannettaan kannattaa seurata aina OmaVerossa.

Jos maksuasi on käytetty tulevalle perintö- tai lahjaveron erälle, voit pyytää maksua takaisin. Saat maksun takaisin, jos sinulla ei ole muita verovelkoja tai velkaa ulosotossa. Muista kuitenkin viimeistään eräpäivänä maksaa se tuleva perintö- tai lahjaveron erä, jolle Verohallinto oli maksusi käyttänyt.

Usein kysyttyä

Kyllä. Toiminimiyrittäjän verot ovat henkilökohtaisia veroja, joiden maksuksi veronpalautusta käytetään.

Jos maksujärjestelyn aikana saa veronpalautusta, sitä käytetään maksujärjestelyssä oleviin veroihin. Lue lisää veronpalautuksen käytöstä maksujärjestelyn veroihin.

Oma-aloitteisten verojen, kuten työnantajasuoritusten, ilmoittamisen ja maksamisen määräpäivä on kuun 12. päivä. Jos verotuksesi päättyy kuun 12. päivänä tai sitä ennen, veronpalautustasi käytetään saman kuukauden oma-aloitteisiin veroihin 12. päivä. Jos olet maksanut oma-aloitteiset verot eräpäivänä tai 1–2 päivää ennen eräpäivää, maksusi ei ole vielä ehtinyt kirjautua ja veronpalautustasi käytetään oma-aloitteisiin veroihin niiden eräpäivänä. 

"Ylimääräiseksi" jäänyt maksusi jää odottamaan tulevia erääntyviä veroja tai palautetaan sinulle automaattisesti riippuen OmaVerossa asettamastasi palautusajankohdasta ja -rajasta. Voit hakea maksuasi takaisin OmaVerossa. Tällöin maksu palautetaan sinulle noin viikon kuluessa, ellei sinulla ole muita maksamattomia veroja. Jos et hae maksuasi takaisin OmaVerossa, se jää odottamaan tulevia verovelvoitteita.

Näin muutat oma-aloitteisten verojen palautusvalintoja OmaVerossa

Saat yhteenvedossa ilmoituksen palautuksen käytöstä. Voit tarkistaa tilanteesi myös OmaVerosta.

Näin näet OmaVerosta, miten veronpalautustasi on käytetty

Sivu on viimeksi päivitetty 1.1.2022