Näin maksat varainsiirtoveron

Varainsiirtoveron voi maksaa esimerkiksi:

Jos ostajia on useita, jokainen ostaja maksaa oman osuutensa. Jokaisen ostajan vero pitää maksaa erikseen. Maksa vero kahden desimaalin tarkkuudella.

Esimerkki: Anna ja Pekka ostavat 30 000 eurolla kiinteistön niin, että Anna omistaa 2/3 ja Pekka 1/3. Varainsiirtovero koko kaupasta on 4 % kauppahinnasta eli 1 200 euroa. Anna maksaa 800,00 euroa ja Pekka 400,00 euroa.

Varainsiirtoveroa ei tarvitse maksaa, jos veron määrä on alle 10 euroa yhdeltä ostajalta. Lue lisää ensiasunnon ostajan varainsiirtoveron verovapaudesta. Muista kuitenkin tehdä varainsiirtoveroilmoitus. Jos kyseessä on kiinteistö, hae myös lainhuutoa tai kirjaamista Maanmittauslaitokselta.

Tarkista maksamisen määräajat:

Miten maksan varainsiirtoveron?

Käytä varainsiirtoveroa maksaessasi asiakaskohtaista varainsiirtoveron viitettä, jotta maksu kohdistuu oikein. Voit maksaa esimerkiksi OmaVeron kautta tai omassa verkkopankissa. Maksamisessa ei enää marraskuusta 2019 alkaen käytetä erillistä varainsiirtoveron tilisiirtolomaketta.

Maksutiedot, kuten viitenumeron ja Verohallinnon tilinumeron, näet joko OmaVero-palvelusta tai saat ne puhelimitse numerosta 029 497 026 (Maksuliikenne, puhelun hinta pvm./mpm.). Varainsiirtoveron viite on asiakaskohtainen ja se pysyy samalla asiakkaalla aina samana.

Katso ohje: Näin löydät oikean viitenumeron OmaVerosta.

Kun maksat varainsiirtoveron OmaVeron kautta tai verkkopankissa, maksu näkyy OmaVerossa 1–2 arkipäivän kuluttua.

OmaVeron kautta maksaessasi maksu veloitetaan tililtäsi samana päivänä. Eräpäivää ei voi muuttaa.

Jos ostaja on ulkomaalainen eikä hän ole Verohallinnon rekisterissä, ostajan täytyy rekisteröityä Verohallinnon asiakkaaksi ennen kauppaa. Rekisteröinnin jälkeen ostaja saa varainsiirtoveron viitenumeron.

Saat todistuksen varainsiirtoverosta OmaVeroon ja postitse

Saat todistuksen varainsiirtoverosta OmaVeroon, kun sekä ilmoitus että maksu ovat kirjautuneet tietojärjestelmäämme. Todistusta ei saa siis saman tien, vaan se tulee OmaVeroon yleensä 2 arkipäivän kuluessa maksamisesta. Lähetämme todistuksen sinulle myös postitse.

Käytitkö kaupassa kiinteistönvälittäjää?

Jos ostat asunto- tai kiinteistöosakeyhtiön osakkeita kiinteistönvälittäjän kautta, välittäjä antaa varainsiirtoveroilmoituksen puolestasi. Välittäjä myös valvoo, että maksat varainsiirtoveron samalla, kun teette asuntokaupat. Jos olet ensiasunnon ostaja, et joudu maksamamaan varainsiirtoveroa, mutta ilmoitus pitää silloinkin antaa.

Jos ostat kiinteistönvälittäjän kautta uudiskohteen tai kiinteistön, ilmoita ja maksa varainsiirtovero itse. Jos olet ensiasunnon ostaja, et joudu maksamaan varainsiirtoveroa, mutta anna silloinkin varainsiirtoveroilmoitus.

Myöhästyikö maksu?

Jos maksat varainsiirtoveron myöhässä, katso viivästysseuraamusten maksuohjeet.

Usein kysyttyä