Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Arvopaperikauppiaan varainsiirtoveroilmoitus

Arvopaperikauppiaalla tarkoitetaan suomalaista sijoituspalveluyritystä ja luottolaitosta sekä ulkomaisen sijoituspalveluyrityksen ja luottolaitoksen Suomessa olevaa sivuliikettä ja -konttoria. 

Arvopaperikauppias perii luovutussopimuksen tekemisen yhteydessä varainsiirtoveron niistä luovutuksista, joista se on perimisvelvollinen.

Tee varainsiirtoveroilmoitukset kuukausittain

Arvopaperikauppias antaa varainsiirtoveroilmoitukset perimästään verosta luovutuskuukautta seuraavan kuukauden 15. päivään mennessä. Huomaa, että jokaisesta kaupasta on annettava erillinen ilmoitus ja jokaisesta ostajasta on annettava oma ilmoitus.

Arvopaperikauppiaat voivat tehdä varainsiirtoveroilmoituksen ainoastaan sähköisesti joko OmaVerossa tai lähettämällä ilmoituksen suoraan käyttämästään ohjelmistosta rajapinnan kautta Verohallintoon. Lomake.fi:ssä ollut verkkolomake ei ole enää käytössä.

Varainsiirtoveroilmoitus sähköisen rajapinnan kautta

Arvopaperikauppias voi tehdä varainsiirtoveroilmoituksen suoraan käyttämästään ohjelmistosta, jos siinä on rajapinta Verohallintoon.

Ota yhteyttä ohjelmistotoimittajaasi ja tiedustele, onko käyttämääsi ohjelmistoon kehitetty rajapintojen käyttömahdollisuus. Jos ohjelmistotoimittaja ei ole vielä kehittänyt varainsiirtoveroilmoittamisen rajapintaa, pyydä ohjelmistotoimittajaasi ottamaan yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen ohjelmistotalot(at)vero.fi. Yhteydenoton jälkeen annamme ohjelmistotoimittajalle ohjeet rajapintojen kehittämiseksi. Lue lisää Verohallinnon rajapintapalveluista.

Näin korjaat rajapinnan kautta antamaasi varainsiirtoveroilmoitusta

Varainsiirtoveroilmoitus OmaVerossa

Voit antaa arvopaperikauppiaan varainsiirtoveroilmoituksen OmaVerossa.

Anna varainsiirtoveroilmoitus OmaVerossa

Tunnistaudu palveluun omilla pankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella. Kirjautumisen jälkeen valitse uusi linkki Ilmoita ja pyydä tietoja rajoitetusti. Et tarvitse ilmoituksen antamiseen erillistä valtuutusta. Ilmoituksessa kysytään tarkemmin arvopaperikauppiaan tiedot. Antaessasi arvopaperikauppiaan varainsiirtoveroilmoitusta älä siis kirjaudu sisään linkistä Asioi yrityksen puolesta.

Myöhästymismaksu tai veronkorotus

Jos arvopaperikauppias antaa ilmoituksen myöhässä, arvopaperikauppiaalle määrätään ilmoitusvelvollisena myöhästymismaksu tai veronkorotus.

Tilitä peritty vero kuukausittain

Arvopaperikauppiaan pitää tilittää perimänsä veron määrä Verohallinnolle luovutussopimusta seuraavan kuukauden 15. päivään mennessä. 

Arvopaperikauppiaan varainsiirtovero on maksettava sijoituspalveluyrityksen omalla varainsiirtoveron viitenumerolla, jotta maksu kohdistuu oikein.

Jos sinulla on valtuudet hoitaa arvopaperikauppiaan veroasioita, voit maksaa varainsiirtoveron arvopaperikauppiaan OmaVerossa. Huom. Jos olet ensin antanut OmaVerossa varainsiirtoveroilmoituksen rajoitetulla asiointiroolilla, valitse ilmoituksen antamisen jälkeen linkki Vaihda asiointiroolia. Valitse sen jälkeen linkki Asioi yrityksen puolesta.

  • Jos maksat veron arvopaperikauppiaan OmaVerossa, viitenumerot ja muut maksutiedot siirtyvät automaattisesti oikein verkkopankin maksupohjaan. Katso ohje: Näin maksat veroja ja löydät maksutiedot OmaVerossa
  • Jos maksat veron verkkopankissa, käytä maksussa arvopaperikauppiaan varainsiirtoveron viitenumeroa, jotta maksu kohdistuu oikein.
    • Maksutiedot, kuten viitenumeron ja Verohallinnon tilinumeron, näet joko OmaVero-palvelusta tai saat ne puhelimitse numerosta 029 497 026 (Maksuliikenne, puhelun hinta pvm./mpm.).
    • Varainsiirtoveron viite on asiakaskohtainen ja se pysyy samalla asiakkaalla aina samana.

Kun maksat varainsiirtoveron OmaVeron kautta tai verkkopankissa, maksu näkyy yrityksen OmaVerossa 1–2 arkipäivän kuluttua. OmaVeron kautta maksaessasi maksu veloitetaan tililtäsi samana päivänä. Eräpäivää ei voi muuttaa.

Anna ostajalle todistus varainsiirtoverosta

Arvopaperikauppiaan on annettava ostajalle yhteenveto ilmoitetuista tiedoista todistukseksi perimästään varainsiirtoverosta.

  • Jos varainsiirtoveroilmoitus on annettu suoraan ohjelmistosta rajapinnan kautta, tulosta omasta järjestelmästäsi yhteenveto ilmoitetuista tiedoista, jossa näkyy myös lähetyspäivämäärä ja ilmoituksen tunnistenumero.
  • Jos varainsiirtoveroilmoitus on annettu OmaVerossa, tulosta tai tallenna yhteenveto ilmoitetuista tiedoista ja anna se asiakkaalle todistukseksi suoritetusta varainsiirtoverosta. Yhteenvedossa näkyvät myös ilmoituksen lähetysaika ja käsittelynumero. Ilmoituksen lähettäjä löytää todistuksen OmaVeron etusivulla olevan Ilmoitusten ja hakemusten tila -kohdan kautta: Valitse ensin ilmoitus lähetyspäivän mukaan ja sen jälkeen linkki Avaa tiedostona (pdf).
  • Jos varainsiirtoveroilmoitus on annettu Lomake.fi:ssä, ilmoituksen vastaanottokuittausta ei voi enää hakea palvelusta, koska se on sulkeutunut 31.12 2023.

Usein kysyttyä

Kun ilmoitus on annettu OmaVerossa
Lue ohjeet varainsiirtoveroilmoituksen korjaamiseen OmaVerossa

Kun ilmoitus on annettu Lomake.fi:ssä
Lomake.fi:ssä ollut verkkolomake ei ole enää käytössä. Voit korjata ilmoitusta antamalla korvaavan varainsiirtoveroilmoituksen OmaVerossa.

Kun ilmoitus on annettu ohjelmistosta rajapinnan kautta

Jos huomaat lähettäneesi virheellisen ilmoituksen, voit itse korjata sitä rajapinnan kautta, jos ohjelmistonkehittäjä on jo päivittänyt tämän ominaisuuden käyttämääsi ohjelmistoon. Tee siinä tapauksessa korvaava varainsiirtoveroilmoitus ja anna tunnistetieto alkuperäisestä ilmoituksesta, jota olet korjaamassa. Korvaavassa ilmoituksessa ilmoitetaan kaikki tiedot uudelleen.

Sivu on viimeksi päivitetty 15.5.2024